SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy anya rémisztő este a fulladásveszélyes cumival - hogyan szoktassuk le a kicsit a cumizásról?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-21
A cumi éppolyan megosztó téma az anyák között, mint az altatás, a hordozás vagy a szobatisztaságra szoktatás. Szüksége van-e rá a gyereknek? Ha rászokott, le kell-e szoktatnunk róla, vagy várjuk meg, míg elhagyja? Ha mi szoktatjuk le, milyen módszerrel tegyük? Egy amerikai anyuka riasztó élményeket szerzett egy fulladásveszélyes cumiról, tapasztalatait a Babble.com-on osztotta meg.
Egy anya rémisztő este a fulladásveszélyes cumival - hogyan szoktassuk le a kicsit a cumizásról?

(A fotó csak illusztráció)

Nancy Devault igen tudatosan állt a cumi-témához. Úgy értesült, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) kimondottan ajánlja a használatát, többek között azért, mert csökkenti a bölcsőhalál veszélyét. Nancy ezért rászoktatta a fiát a cumizásra. Amikor pedig azt olvasta, hogy a leszoktatást 2 és 4 éves kor között kell végigvinni, úgy döntött, itt az idő lassan megszabadítani kétéves gyermekét a kis segédeszköztől.

A leszoktatást sem bízta a véletlenre. A gyerekorvostól, egészségügyi honlapokról és facebookos anyacsoportokban egyaránt tanácsot kért az ügyben, míg végül ráakadt a bombabiztosnak tűnő módszerre. Úgy döntöttek, kilyukasztják a cumi gumifejét, így a szívás élménye sokkal kisebb lesz, a gyerek pedig majd magától elhagyja azt. Fokozatosan tervezték, így első este csak egy apró lyukat ütöttek a fejen.

Aznap éjjel Nancy köhögést hallott a fia szobájából. Amikor bement hozzá, azt látta, hogy a kis Finn a saját hányásában ül, körülötte gumidarabkák. Lenyelte a cumifej darabjait, azokat öklendezte vissza. A halálra rémült anya úgy döntött, egy darabig szüneteltetik a leszoktatást, ám a fia néhány nap múlva újra gumit nyelt, ezúttal egy ép cumiból – kis fogaival ugyanis szétrágcsálta a fejet.

Nem a cumi az egyetlen olyan babagondozási eszköz, amely komoly veszélyeket rejthet magában. Tavaly egy apa képei járták be a világot, aki véletlenül egy rejtett, ezért soha nem tisztított zugot talált a Tommee Tippee itatópohárban. A látvány, ami a pohár szétszedése után fogadta, nem csak gyomorforgató volt, hanem komoly egészségkárosító hatással is bírt.

Felmerül akkor a kérdés, hogyan szoktassuk le gyereket a cumiról? Az alábbiakban olvasható néhány módszer egyike sem varázsszer, valakinek egyik működik, másnak a másik.
 

A cumi magától eltűnik

Ha a gyerek szétrágta a cumifejet (ami elég gyakran előfordul), egyszerűen ne vegyünk neki újat. Nálunk ez a módszer remekül működött a cumisüvegről való leszoktatás utolsó lépéseként, amikor már csak a reggeli tejet itta abból. Meg sem kérdezte, hová lett. Erősen ragaszkodó gyerekeknél viszont inkább más módszert válasszunk.


Elviszi a cica...

...vagy a Mikulás, a Cumitündér, bárki a cumit, és ajándékot hoz helyette. Sok gyerek büszkén adja le a cumiját, és örül a nagyfiús/nagylányos ajándéknak, amit kapott érte cserébe, sokan viszont pár nap múlva meggondolják magukat és visszasírják azt.


Cumifa

A Nyíregyházi Állatparkban található egy direkt erre a célra használt fa, ahová a leszokni vágyó kicsik akaszthatják a cumijukat, de mi magunk is kinevezhetünk egy fát a környékünkön erre a célra.


Háromnapos módszer

Egy amerikai gyerekorvos Mark L. Brenner dolgozta ki a módszert. Lényege az, hogy az első nap reggel és este egyenként legalább fél percen keresztül beszéljünk a gyereknek arról, hogy ő már nagy gyerek, ezért két nap múlva elválik a cumitól. Másnap ismételjük meg a beszédet, emlékeztetve a kicsit arra, hogy az elválás másnap fog bekövetkezni. Harmadnap gyűjtsük össze a lakás összes cumiját és dobjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe, megmagyarázva, hogy játékokat fognak belőle készíteni.


Amit NE tegyünk

Ne vegyük el egyik napról a másikra. Ne lyukasszuk ki a cumifejet (erre egyébként minden témába vágó oldal felhívja a figyelmet) és ne kenjük be csípős paprikával sem. Türelmünket se veszítsük el – ne feledjük, a cumira mi magunk szoktattuk rá a gyereket.

Fotó: TaniaVdB / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja