SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan vágjuk a baba körmét?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-21
A baba körme gyorsabban nő, mint a felnőtteké, könnyen meg is karmolhatja magát vele, ezért hetente legalább egyszer le kell vágni. Hogyan kezdjünk neki és milyen eszközöket használjunk?
Hogyan vágjuk a baba körmét?

A legtöbb újszülött viszonylag hosszú körömmel születik, a szakemberek azonban általában nem javasolják a körömvágást az első két-három hétben. Ebben az időszakban célszerű kis kesztyűt vagy zoknit húzni a baba kézfejére, hogy meg ne karmolja az arcát.


Mivel vágjuk a baba körmét?

Később néhány hónapig a legegyszerűbb, ha álmában végezzük a műveletet. A hagyományos körömvágó olló is megteszi, de ha úgy biztonságosabbnak érezzük, vásároljunk lekerekített végű babaollót, amivel biztosan nem fogunk az ujjába vágni. Sokan szeretik a körömcsipeszt is, ebből is kapható kifejezetten gyermekek számára készült, és nagy előnye, hogy a kicsi kezébe is adható, ha meg szeretné közelebbről is vizsgálni.


Hogyan vágjuk a baba körmét?

A körmöket mindig kerekre, a természetes vonalának megfelelően vágjuk. Vigyázzunk, hogy ne hagyjuk a széleket élesen. Ne vágjuk le tövig, legalább fél-egy milliméter maradjon meg a fehér területből.

Ha már túl nagy ahhoz, hogy álmában manikűrözzük, igyekezzünk nyugodtan, de határozottan elvégezni a körömvágást. Ebből a szempontból gyakran ügyesebbek az apukák, nem véletlen, hogy sok családban ez az ő állandó feladatuk. Ketten is végezhetjük, ha valaki eteti vagy szórakoztatja a kicsit, míg a másik igyekszik feltűnésmentesen körmöt vágni.

Remekül oldhatja a feszültséget az ének, a mondóka. Bármilyen, ujjakkal kapcsolatos versike megfelel, az Ez elment vadászni kezdetűtől a Hüvelykujjam almafá-n át az Ez a malac piacra megy-ig. Angolul tudók a Finger Family című dallal tehetik változatossá a repertoárt. (Ennek is létezik egyébként magyar változata Ujj család címen.)

Bár már kisebb gyerekeknél is okozhat gondot a körömvágás, ha nehezükre esik néhány percig egy helyben ülni, sok kisgyerek 2 éves kora körül makacsolja meg magát ezen a téren. Ekkor ugyanis úgy érzi, olyan dolgot vesznek el tőle minden egyes alkalommal, amely hozzá, az ő testéhez tartozik. Segíthet a nehézségeken, ha megismertetjük a körömvágó eszközzel (ekkor tesz jó szolgálatot a csipesz, amit az ollótól eltérően közelebbről is megvizsgálhat) és az, ha a lehullott darabokat is összegyűjtheti, megszemlélheti. Hasonlóan a hajvágással szembeni ellenálláshoz, múló kellemetlenségről van szó, ám ebben az időszakban fokozott türelmet és elővigyázatosságot igényel a megfelelő, balesetmentes körömvágás.

Fotó: Amber Faust / PEXELS

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja