SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A koraszülött babák első társa és nagy segítsége a küzdelemben: a Korip

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-03-16
A magyarországi koraszülött osztályokon gyakori látvány az inkubátorokban, a babák keze ügyében a kedves, színes polip-figura. A horgolt állatka azonban több, mint aranyos ajándék a rokonoktól. Bemutatjuk a Koripokat.
A koraszülött babák első társa és nagy segítsége a küzdelemben: a Korip

A magyarországi történet kezdetén egy hölgy áll, egy édesanya, akinek gyermeke a vártnál korábban érkezett meg erre a világra. Sok éve már annak, hogy Damásdi Anna ebben a helyzetben találta magát, és tanácsok, támogatás után kutatva sorstársakra lelt.
Együtt hozták létre a Koraszülöttekért Országos Egyesületet, melynek célja az volt, hogy az édesanyák, akik hasonló helyzetben vannak, ne érezzék magukat egyedül. Lelki támaszért és információért is érdemes ellátogatni a KORE honlapjára az érdeklődőknek. Sok anyuka számára valóban nagy segítség ez, hiszen amikor egy korababa érkezik a családba, a szülőknek aggodalmakkal, félelmekkel és különféle nehézségekkel kell szembenézniük. Nekik segít a KORE.

A nonprofit szervezet azonban több annál, mint anyukák tanácsadása egymásnak. A magyar koraszülött ellátást komolyan támogató csoportról van szó. Honlapjukon beszámolókon kívül általános információkat találhatunk, tudnivalókat a koraszülöttekről, illetve az igényelhető támogatásokról. A fejlesztési módszerek és lehetőségek is megtalálhatók, és a KORE rendszeresen szervez programokat is, melyek célja a figyelemfelkeltés, ismeret-átadás, és a közös segítségnyújtás.
Fontos tevékenységük emellett a ruhagyűjtés is. Ennek a területnek külön csoportot készítettek a Facebookon, ahol a támogatók információkat kaphatnak az adományozás lehetőségeiről. A csoporthoz az alábbi linken bárki csatlakozhat: Koraszülött ruha gyűjtés
Horgolás-, és szabásminták is hozzáférhetők azok számára, akik készíteni szeretnék a ruhácskákat a korababáknak. Ezen az oldalon gyakran szerveződik közös horgolás, ahol a parányi sapkák, apró ruhák között szembeszökő egy aranyos, színes sokkarú állatka mintája. A kis tengerlakók is útra kelnek a koraszülött babákhoz a ruhákkal együtt, de vajon miért épp polip?

2013-ban Dániában egy csapat önkéntes kis polipokat kezdett el horgolni koraszülött babák számára. A polipkák karjai amellett, hogy az ölelést, a biztonságot szimbolizálják, abban is segítséget nyújtanak, hogy a csövek helyett azokat fogják, azokba kapaszkodjanak a kicsik.
A köldökzsinórt is „pótolja” a polipok karja, amelynek megragadása az anyaméh biztonságát eleveníti fel a koraszülött babákban, nyugtatólag hatva rájuk. A kezdeményezés hamar pozitív visszhangot kapott, és a koraszülött osztályokon elkezdték alkalmazni a kis nyolckarúakat.

A világ számos országában elterjedt használatuk, Magyarországon 2015-ben a KORE a dán ötletgazdák áldásával kezdte el a minta adoptálását Varga Kati (Vatikati) segítségével. Az általa leírt minta jóváhagyása után 2015 júliusban kerültek a hazai koraszülött osztályokra az első polipkák.
Neonatológus szakemberekkel konzultálva az esetlegesen felmerülő problémákról (pl. tisztíthatóság, sterilizálás) további finomítások után végül kialakult az a standard, ami mindenben megfelel a feltételeknek. A kis polipok a KORE színeiben ekkor kapták meg a Korip nevet.

A végleges minta kialakításánál fontos szempont volt, hogy a koraszülőknek is kedves jelenség legyen kisbabájuk első "társa". Amellett ugyanis, hogy a korababák lelki nyugalmát és (a létfontosságú műszerek csöveivel együtt) az életüket védik a puha játékok, abban is szerepük van, hogy a kedves látvány a szülők számára is megnyugtatóan hat. Ezzel is hozzájárulhatnak a szülők gyermekük gyógyulásához, mivel a babák már egészen piciként érzékelik szüleik hangulatát.
A koraszülött osztályon ezért azt tanácsolják az orvosok és nővérek, hogy a szülők igyekezzenek boldogságot, nyugalmat és optimizmust sugározni. Az inkubátor ijesztő látványát kissé barátságosabbá varázsoló vidám polipok tehát babának, mamának egyaránt fontos segítséget nyújtanak.
A Koripok a koraszülött osztályokon még az inkubátorban válnak a babák első barátjává, és társuk marad a hazamentelük után az otthonukban is. Mivel kis barátját minden korababa megkapja ajándékba, az utánpótlásuk folyamatosan szükséges.

Ha támogatnád a kezdeményezést – de nem szeretsz, nem tudsz horgolni - , az Egyesület szívesen fogad adományként minőségi pamut fonalat (Amigurumi horgolására alkalmas, 100% pamut, 125/50g, 2-3-as horgolótűhöz), amelyet személyesen átvesznek a KORE rendezvényein, illetve várják a felajánlásokat a danna@koraszulott.com email-címen.
A koraszülött ruha gyűjtés csoporthoz is csatlakozhatsz, és részt vehetsz a közös horgolásokon, ahol megismerkedhetsz a pontos mintával, és a hozzád hasonló segítőkkel egyaránt.
A jelenlegi minta féléves munkával készült el, balesetvédelmi és sterilizálhatósági szempontokat is figyelembe véve, ezért nagyon fontos, hogy ne kezdj önállóan ilyesmit készíteni, a neten lévő minták alapján. A KORE törekvéseihez csatlakozva ráadásul biztos lehetsz benne, hogy az általad készített kis korip, vagy éppen sapka, kis ruha oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van rá – mivel az egyesület az országos igényeket folyamatosan nyomon követve szállítja őket a megfelelő kórházakba. Persze csak azután, hogy ellenőrizték azokat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a minta jogvédett, és a dán ötletgazdák tulajdona. Kereskedelmi forgalomba NEM hozható, eladása szigorúan tilos. A Korippal kapcsolatos bármilyen kezdeményezés, megjelenés, akció csak a KORE-val történő előzetes egyeztetést követően lehetséges.

További információért keresd fel az egyesületet az alábbi elérhetőségeken:
Webhely: http://www.koraszulott.com
Facebook oldal: https://www.facebook.com/koraszulottcom/
Ruhagyűjtés: https://www.facebook.com/groups/koraruhagyujtes/?ref=ts&fref=ts

A koripokról kiadott közleményt itt olvashatod:
http://www.koraszulott.com/beszeljunk-ujra-a-koripokrol-

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja