SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így jártam Szófiával: Szófia megváltozott

Bucsányi Krisztián [cikkei] - 2017-01-26
Ha Szófia - a tíz hónapos - az anyukája lenne, egyszerre rohannék párterápiára, pszichológushoz, fizetnék elő az összes ezoterikus lapra, kérnék segítséget a tévén keresztül távgyógyító sámánoktól és keresném önmagamban a megoldást. Szófia hirtelen megváltozott. Pontosan egy jéghideg kedd reggelen kezdődött minden. És napról napra érezhetőbb.
Így jártam Szófiával: Szófia megváltozott

Különös szilveszter

Különös szilveszter volt: visszagondolva az évre, a betegségre, a megpróbáltatásokra, mindenre vágytunk, csak bulira, szórakozásra nem. Azt még hősiesen megvártuk, hogy Áder elmormogja a bajsza alatt az újévi köszöntőt - Szófia ekkor már órák óta aludt – és éppen azon gondolkodtunk, hogy a kutyánkat leszedáljuk, láncra verjük, és leukoplaszttal leragasztjuk a padlóra, nehogy elszökjön a tűzijáték alatt, mikor kiderült, felesleges az aggodalmunk. Idén nem volt tűzijáték, ott ahol élünk, vagy legalábbis egyetlen rakéta sem látszott, ami annak volt kifejezetten dühítő, aki tízezreket fizetett ezért az 5 percnyi lövöldözésért: ugyanis egyetlen óra alatt akkora köd lett, hogy a kutyánkat kézi erővel kellett megfordítani, mert a kertbe befelé ugatott, nem kifelé.

Szófia Léna édesen aludt. Akkor legalábbis még úgy hittük, de mint kiderült, csupán erőt gyűjtött az újévre.
 

A mindenevő

Nem azzal van a baj, hogy Szófia mindent megkóstol, hanem a mindent-tel. Most, hogy négykézláb szalad, pillanatok alatt megkaparint és megkóstol bármit, ami a földön, vagy ülőmagasságig van. Láttuk, ahogy a falat nyalogatta, akkurátusan, minden szobában, de elégedetlenül nyammogott, bár a hálószobánk narancssárgájára kétszer is ráment. A papucs talpa biztosan finom, arra nagyon rákattant, ezért nálunk a papucsok új helye valamelyik asztal. Radírt a dolgozószobámban kóstolt, azt hagytuk, egyrészt mert úgysem tudja leharapni, másrészt radírt (főleg az illatosat) mi is ettünk kiskorunkban, ahogy fogkrémet is, de azt csak később kap, és tényleg a régi Gabit. A papírt azóta nem szereti, hogy az egyik kóstolásakor felragadt a szájpadlására egy darab, és köhögött tőle.

Aki járt már színházban, biztos látott olyat, hogy az egyik szereplő a közönség felé fordulva kiszól, ezzel üzenve a nézőknek, mi is élünk most ezzel: mielőtt valamelyik - felelősségteljes, önmagát igen, de mást el nem fogadó -  bezzeganyuka, vagy ősanya feljelentene a gyámügynél, a cégeknél, akiknek dolgozom, az orvosánál, a saját barátnőinél, és tömegesen megindulnának felénk, a babakocsikkal, gyereknevelésről szóló könyveket dobálva  a kertünkbe, gyorsan tisztázzuk, hogy Szófiánk nem kap 4 papírból álló menüt. Csak megkóstolja. Mint minden gyerek. A bezzaganyáé is. És ez így van jól.

Szofi nem lesz vegetáriánus: ezt onnan tudjuk, hogy szereti a húst, a fentieken kívül kóstolta már a hangyát, és kutyát is. A hangyaevés azért lepett meg, mert arra tényleg nem számítottam, hogy talál bent a házban. Valószínűleg a kutyánk sem készült fel arra lelkileg, hogy Szofi – egy álmos délutánon – elérkezettnek látja az időt arra, hogy mindkét alsó fogát belemélyessze, és megkóstolja Őt. Honey – az eset óta – inkább a kertben, a hóban tölti az ideje nagy részét, néha fájdalmas pillantásokat vet a kandalló előtti fotelre, de mindig meggondolja magát, amikor látja, hogy Szofi is arra van.  

Szófia veszélyes, de a legrosszabb, hogy kereső-üzemmódba kapcsolt. Önmagát keresi.
 

Szófia szakmát szerez

Szófia naponta vágtat végig a lehetséges életkarrierjein, átlépve az első 20-22 évet, ha egyetemet is számolunk. Először úgy tűnt, hogy táncosnő lesz, mert ahogy zenét hallott, azonnal emelgetni kezdte a pelusos posiját, de – bármennyire is elvakult szerelmes apuka vagyok -  be kell látnom, hogy minden kisbaba ezt teszi. Akkor is, ha fiú. És nem minden fiú lesz táncoslány.

Kutyasuttogóra azért gondoltunk (tudod, mint Cezar Millan), mert az elmúlt 10 hónapban Szófia különösen jó viszonyt ápolt a kutyával: gyakran láttuk, ahogy rajta fekszik, a fülébe gagyog, de amióta megharapta a labradorunkat, az inkább kiköltözött a kertbe.

Volt néhány mellékvágány.

Azt értem, hogy azért, mert Szófia minden mobiltelefont azonnal megkóstol, és három másodpercen belül eldob, az nem egyenes út ahhoz, hogy az Apple sales-ese legyen. Főleg azért nem, mert a távirányítókkal ugyanezt teszi: az egyik már tönkrement, ezért most a tévére úgy adunk hangot, mint 1980-ban: felállunk, odamegyünk, felhangosítjuk, vagy lehalkítjuk. Igény szerint. Csatornát viszont hetek óta nem váltottunk: azt a gombot még nem találtuk meg a tévén.

Ebben a pillanatban Szofi 2 életpályát helyezett fókuszba. Lehet, hogy képkereskedő lesz, aukciós házat vezet majd: ezt onnan gondoljuk, hogy naponta többször, közelről meg kell néznünk az összes képet a falunkon: ilyenkor szakszerűen megvizsgálja, megtapogatja, rácsodálkozik, majd azonnal eldönti, hogy értéktelen, mert a másik kezdi érdekelni, ezt heves karcsapkodással jelzi, egyben mutatva az irányt.

Egyébként mostanában gyakran ülünk vaksötétben, ami összefügg Szofi lehetséges - energetikai szakértői – munkájával. A pici 10 hónapos valahogyan rájött arra, hogy mire való a villanykapcsoló. Ezért időnként odamászik, felkéredzkedik rám, és lekapcsolja a választott villanyt, majd mutatja, melyikre nincs még szükség. Ezt addig kell csinálni, amíg vaksötét nem lesz, igaz múltkor – amikor a hűtőben akarta lekapcsolni a lámpát – Szófia is érezte, hogy túlment minden határon.
 

Szófia átírja a fogadalmainkat

Amikor Szofi megszületett, megfogadtunk néhány dolgot, és ehhez makacsul tartjuk magunkat. Nem nagy dolgok ezek, inkább belülről fakadó elhatározások. Én például úgy döntöttem, hogy a lehető legtöbb időt töltöm velük, és hogy a fürdés szent dolog. A feleségem elhatározta, hogy nem akar majd beletartozni a babakocsi-bandába, és nem fog félismeretlen anyukákkal csapatba verődve, körbe-körbe sétálgatni, mert nem biztos, hogy kielégíti a szopizás, a melyik bébiétel a jobb, vagy melyik kaki büdösebb témakörök, sem az, hogy miért lehetetlen lefogyni a szülés után évekkel sem.

Ezeket a fogadalmakat azért tudjuk könnyen betartani, mert szuper barátaink vannak: olyanok, akik rendszeresen eljönnek hozzánk, vagy - mivel sok anyukával ellentétben a feleségemnek van „énideje" – a feleségem megy el a barátnőkkel kávézni, vagy bárhova. Így a csajok nem csak „képben és munkában tartják” őt, hanem – mivel imádják Szofit -, remekül érezzük magunkat velük.

Szofival kapcsolatban azt határoztuk el, hogy nincsenek felé elvárásaink. Teljesen mindegy, mikor kellene felülnie, majd felül, ha akar, és az sem érdekel, hogy mikor kell (könyvek szerint) felállnia, mert fel fog.  

Egyik kedden aztán bekövetkezett. Szofi a kanapé szélébe kapaszkodva - előzetes figyelmeztetés nélkül – egyetlen határozott mozdulattal felállt, éppen csak annyi időre, hogy mire az anyukája odaért, már le is üljön, és a következő pár napban kísérletet sem tett rá.

Aztán felállt megint. És megint. És megint. És mindenhol felállt. Ez alapjaiban változtatta meg az életünket - az elmúlt másfél hétben Szofi személyi testőrt kapott: mindig van mellette valaki, egyrészt azért, hogy nehogy elessen, másrészt meg kell tudnunk, hogy most, hogy felállt, és hirtelen 40 centi helyett 80 centi magas lett, mi az, amit el kell pakolnunk, és hova? A tévét már elraktuk. A széket már tudjuk, hogy magára tudja rántani. És kellett vennünk egy szőnyeget is.

Olvasd el a cikksorozat további részeit is:

Így jártam Szófiával (A megszületés története)
Így jártam Szófiával - Segítség, apa leszek
Így jártam Szófiával - Szofi, és a pálinka-party
Így jártam Szófiával - Az Első napok itthon
Így jártam Szófiával: Először kettesben
Így jártam Szófiával - Először nélküle, kettesben
Így jártam Szófiával - Szofi és az Olimpia
Így jártam Szófiával - A nagy utazás
Így jártam Szófiával - Szofi és az injekció
Így jártam Szófiával: először beteg
Így jártam Szófiával: szertefoszlott álom
Így jártam Szófiával: Az első karácsony
Így jártam Szófiával: Szófia megváltozott
Így jártam Szófiával - Szófia és a fura pillanatok
Így jártam Szófiával - mindjárt egy éves
Így jártam Szófiával - Szófia első szava
Így jártam Szófiával - A gyereknap 
Így jártam Szófiával - anya újra dolgozik 
Így jártam Szófiával: Szófia nyaral

Így jártam Szófiával: Szófia és a bölcsi 
Így jártam Szófiával - Szófia ellopja a karácsonyt 
Így jártam Szófiával: Szófia vásárol 
Így jártam Szófiával: egy átlagos nap 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja