SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amikor nyugtalanító a baba légzése - mi számít normálisnak és mikor kell orvoshoz fordulni?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-08-22
Minden anyuka rémálma, hogy kisbabája tüdejével probléma adódik, vagy - a legnagyobb félelmünk - hogy leáll a kicsi légzése. Ezért figyeljük már-már mániákusan, hogy apróságunk vesz-e levegőt, s ha igen, hogyan teszi. Vannak nagyon zajos légzők is, no meg olyanok, akik csak alig hallhatóan pihegnek. Rövid levegővétel, szapora szuszogás, hosszú szünetek két légvétel között... lássuk, mi normális és mi nem.
Amikor nyugtalanító a baba légzése - mi számít normálisnak és mikor kell orvoshoz fordulni?

Az újszülöttek nagyon szaporán veszik a levegőt. Mivel kisebb a tüdejük, mint a miénk, emiatt gyorsabb légcserére szorulnak. Egy felnőtt 18-20x vesz lélegzetet egy perc alatt, míg egy apróságnak 40-60 alkalommal is szüksége lehet rá. Ez a légzésszám még magasabb is lehet síráskor, lázas állapotban, vagy mozgás kapcsán.

A kicsiny baba légzése nem mindig egyenletes. Néha mélyeket, hatalmasakat szuszognak, mintha zihálnának, máskor szinte kapkodják a levegőt, megint máskor eltérő hosszúságú szüneteket tartanak két légvétel között, akár másodperceket is. A légzésük olykor egész felszínes. A periodikus légzés különösen a fiatal csecsemőkre jellemző, és idővel ki is növik azt.

Az éjjeli hangoskodásnak is megvannak a maga okai. A csecsemők légutai szűkek, rövidek, orrocskájuk apró, orrnyílásuk szűk, nem tudnak annyi levegőt egyszerre beszívni, mint a felnőttek. Emiatt gyorsabb és zajosabb a légzésük. Az orrban felgyűlő váladék, illetve a torokban, a garatnál felgyülemlő nyál meglehetősen hangos és kissé ijesztő, szortyogó hangot eredményez. Ezt a babák még elkerülni sem tudják, mivel orrlégzők, azaz orrdugulás esetén a szájukon keresztül még nem tudnak tudatosan levegőt venni. Szerencsére ez az időszak nagyon rövid, és addig is, ha nem kapnak levegőt, sírni kezdenek, ami felér egy légzéssel.

Néhány kisbaba úgy morog-nyög álmában, mintha rettentő sok dolgot szeretne egyszerre elpanaszkodni. Mindez krákogásokkal, horkolással, csuklással tarkított, és mint ilyen, szórakoztató műsorszám lehet az alvó kisdedet árgus szemekkel figyelő felnőttnek. Nyugalom, nem rossz anya, aki ettől nem esik kétségbe, nyugodtan lehet kuncogva figyelni a zajos durmolást. Ahogy cseperednek, teljesen kifejlődnek a légzőszervek, az arcüreg, s egyre kiegyensúlyozottabb, csendesebb és megnyugtatóbb lesz a szuszogás.

Ha a légzés sípolva hörgőnek hallatszik belégzéskor, annak az oka, hogy a gége körüli szövetek még nem elég erősek. Evés és sírás közben még inkább megfigyelhető jelenség, mely az élet első néhány hetében jelenik meg. Máskor úgy hallatszik, mintha tele lenne az orra váladékkal, mintha náthás lenne. Ha nincs orrfolyás ilyenkor, nem náthás a baba. Általában ahogy a gége-porc egy kicsit megerősödik - 8-18 hónapos kor körül -, megszűnik a zajos légzés különösebb beavatkozás nélkül.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz halkabb a légzés, nincs pontos válasz, de 6 hónapos kor körül már számíthatsz némi javulásra. Ekkortájt kezdik ugyanis megtanulni az orr mellett az akaratlagos szájon át történő légzést is, a felnőttekhez hasonlóan. Ha figyeled babád álmát, tapasztalni fogod, hogy féléves korára már kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb és csendesebb a szuszogása, és a kísérő zajok csökkennek. Ilyenkorra a légutak is megnőnek, a légzőszervek erősödnek egy kicsit, a hangoskodás tehát fokozatosan mérséklődik. Nem egyik pillanatról a másikra jön a változás, hanem apránként, de ha figyelsz rá, érezni fogod.
 

Mikor fordulj orvoshoz?
 

  • Ha leáll a légzése, természetesen azonnal hívj mentőt. Ezek a hirtelen csecsemőhalál jelei és azonnali beavatkozást igényelnek.
  • Ha gyenge, erőtlen a levegővétel és a csöppséget nehéz felébreszteni.
  • Az erős köhögés és zihálás is orvosi vizsgálatot igényel, főleg, ha megemelkedett testhőmérséklettel is jár. Asztmás roham, krupp, tüdőgyulladás, allergia, de akár félrenyelés is okozhatja.
  • A nehézlégzés minden esetben súlyos állapot és azonnali orvosi beavatkozásért kiált. Ha csecsemőd, kisgyermeked orrcimpái kitágulnak, tüdeje tágulásakor a gyomortájéka, bordaközi izmai abnormálisan behorpadnak, szája, körmei, nyálkahártyája elszürkül, elkékül, láthatóan kínlódik, ezek bármelyike a nehézlégzés tünete. Mindenképp kivizsgálandó, ha azonban nem fokozatosan, hanem hirtelen lép fel, nem késlekedhetsz a mentő kihívásával.
  • Ha megfázás, influenza jeleit tapasztalod, mindenképp látogassatok el a gyermekorvoshoz.

Bármely helyzetben a legbiztosabb, ha alkalomadtán felkeresitek az orvost, ez megnyugtat téged is, ha aggódsz, és inkább legyen egy felesleges utatok, mint hogy valamilyen bajt ne ismerjetek fel idejében. 
 

A cikket lektorálta:

 

Dr. Sebő Zsuzsanna

Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
 
 

Fotó: ferhat66/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja