SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amiről minden szülőnek tudnia kellene - videó a szamárköhögésben elhunyt egy hónapos baba utolsó napjairól

Családinet [cikkei] - 2016-01-13
Riley Hughes egy hónapos korában halt bele a szamárköhögésbe. Szülei azóta is azért küzdenek, hogy minden szülőhöz eljusson a hír, és több áldozatot már ne szedjen a Bordatella pertussis nevű vírus. Most megosztottak egy rövid videó felvételt a baba utolsó napjairól és köhögéséről.
Amiről minden szülőnek tudnia kellene - videó a szamárköhögésben elhunyt egy hónapos baba utolsó napjairól

Az ausztrál kisfiú, Riley Hughes teljesen egészségesen született 2015 márciusában.

Egy hónapos korában azonban megbetegedett. Amikor az egyik estén már szopni sem akart, szülei érezték, hogy nagy a baj, így másnap azonnal kórházba vitték. A gyermekorvos jó hírekkel szolgált: azzal nyugtatta meg a szülőket, hogy egy egyszerű, átlagos megfázásról van szó, nyugodtan hazamehetnek - ám ezután a baba állapota tovább romlott.

Amikor újra kórházba vitték a picit, akkor derült ki, hogy szamárköhögésben szenved. Ekkor már nagyon nehezen kapott levegőt, légzésénél pedig hallható volt a betegség jellemző tünete, a "szamárbőgésre" emlékeztető hang.
A szívét és a tüdejét lassan elárasztották a vírus által termelt toxinok - 5 nap múlva szülei karjaiban hunyt el.

"Ha tudtam volna a védőoltásról, amit a terhesség harmadik trimeszterében adnak be a kismamáknak, Riley talán még ma is élne" - nyilatkozta az összetört édesanya.

A gyászoló házaspár a tragédia óta mindent megtesz azért, hogy minél több szülőhöz eljusson történetük. Elszántságuknak köszönhetően azt már el is érték, hogy ma már minden ausztrál kismamát kötelező tájékoztatni a vakcináról és a betegségről, ha pedig kérik, ingyen be is oltják őket.

Bár az elhunyt baba szülei elképzelhetetlen fájdalmat éreznek, ahányszor elindul a felvétel gyermekük utolsó napjairól, most mégis nyilvánosságra hozták. "Ha csak egy kismamát meggyőzünk, hogy oltassa be magát és gyermekét a vírus ellen, már nem volt hiába" - mondják.


A szamárköhögésről

A szamárköhögés egy heveny, hosszan tartó légúti megbetegedés, okozója a Bordetella pertusiss elnevezésű baktérium. Bármilyen korban előfordulhat, enyhe lefolyású, de akár halálos is lehet. Cseppfertőzéssel terjed, kizárólag emberről emberre.
Görcsös köhögéssel, nehézlégzéssel jár, a köhögési rohamok végén hányás is előfordulhat. Jellegzetessége a mély, húzó belégzés, melynek hangja a szamárbőgésre emlékeztet. A köhögés éjszaka erősebb és tovább tart, mint nappal.

Különösen veszélyes a kisbabákra nézve: csecsemők esetében a köhögő rohamok között a légzés leállhat, így a baba azonnal életét vesztheti. Az erőlködéstől bevérzések keletkezhetnek az agyában, ez pedig súlyos központi idegrendszeri tünetekhez vezethet.

Az idősebb gyermekekre és a felnőttekre már nem jelent ilyen nagy veszélyt, de ebben a korban is egy nehezen gyógyuló, hosszan tartó betegségnek számít, mely nagyon megterheli a szervezetet.


Szamárköhögés elleni védőoltás

Ma Magyarországon az első szamárköhögés elleni oltást 2 hónapos korban kapják meg a gyermekek, az utolsót pedig 6. osztályos korukban. A gyermekek 99%-a be van oltva ellene, így az általános védettség miatt a betegség nem tud terjedni, járványt okozni.

Az oltás nem jelent élethosszig tartó védettséget, de akit gyerekkorában beoltottak, annál felnőttként enyhébb lefolyással jár a betegség, ha esetleg megfertőződne.

Bármikor kérhető újabb oltás felnőtt korban is, mely 10 évig tartó védettséget biztosít. A háziorvos írja fel receptre, majd a gyógyszertárakban kell beszerezni a vakcinát.

Babatervezés esetén nagyon fontos, hogy a szülők és a közeli családtagok be legyenek oltva még azelőtt, hogy a kicsi megszületne, hiszen a csecsemő csak két hónapos korában fogja megkapni az első oltást. Az első 60 napban bármikor megfertőződhet, ha erről nem gondoskodtak előre a szülők és esetleg fertőzött ember közelébe kerül a baba.

Riley Hughes tragikus esetéből láthatjuk, hogy ez nem túlzás: halálos kimenetelű is lehet.

Forrás: Light for Riley

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja