SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babaúszás vs. úszásoktatás

Nemesvári Edit [cikkei] - 2013-01-31
Ez az a téma, amiről kevesen írnak. Senki sem szereti feszegetni, de mindenkinek van véleménye róla. Eddig én sem tettem, csupán az évek folyamán fogalmazódott meg bennem a tapasztalat. És most álljon itt néhány tény a babaúszásról és az úszásoktatásról állásfoglalás nélkül. Mert mindkettő mást jelent. Mindkettő hasznos. Csak összekeverni nem kell a kettőt. Talán, ha végigolvassátok a cikket, nem lesz irreális elvárásotok a gyerekekkel szemben.
Babaúszás vs. úszásoktatás

A babaúszás jótékony hatásával és létjogosultságával nem vitatkoznék, magam is hordtam a lányomat foglalkozásra, ahol énekelgettünk, tornáztattuk őket, tulajdonképpen nagyon jól éreztük magunkat, mi anyukák. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a csecsemők nem élvezik, de nem mindegyik mutat egyforma lelkesedét. Az én lányom méla undorral tűrte, hogy azt csináljak vele, amit akarok. Nem sírt, de nem is élvezte, hogy anyu húzogatja, fordítgatja, tekergeti. Persze ez engem elkeserített, mert milyen dolog az, hogy egy úszóedzőnek a gyereke nem szereti a vizet? Pláne, hogy láttam, van olyan is, aki kacag a vízben. De nem hagytam magam. Kb. 9-10 hónapos koráig hordtam úszni. Néha merült is, de nem volt olyan élménye, hogy a víz alatt, sajátos technikával kikalimpál a vízből. A kalimpál szót szándékosan használom a kiúszás helyett. Számos víz alatti felvételt találunk, ami erről szól.

Saját történetem folytatván. Jött a nyár, magam vittem a medencébe „csak” játszani. Ezt már sokkal jobban élvezte, én pedig örömmel nyugtáztam, hogy mégsem lett víz ellen beoltva.
Odáig eljutottunk, hogy 2.5 évesen szívesen ugrik a vízbe, nem zavarja, ha lekerül a víz alá, de magától még nem megy le. A hajmosásnál nem zavarja, ha a szemébe/fülébe víz kerül. Szerintem ennyi idősen nagyjából eddig „illik” eljutni. Függetlenül attól, hogy anyu úszóedző-e vagy sem.

A szülőknek két csoportja van. Az egyikhez tartoznak azok, akik mindenáron azt szeretnék, hogy mihamarabb tanuljon meg kijönni a mélyvízből a csemete. Mindegy hogyan, csak jöjjön a partra. Erre remek a babaúszás, hiszen ha rendszeresen járnak évekig, egészen biztos, hogy 3-3.5 éves korára „kiúszik” a vízből a gyerek, sőt, hamarabb is. A szülő szempontjából természetesen ez nagyon kényelmes dolog, hiszen elég, ha két méterről szemléli a gyereket a strandon, miközben a százhuszadik beugrást produkálja a rajtkőről a kicsi, akinek még lehet, hogy úszópelenka van a fenekén. És persze minimum a fél strand (de a nyugdíjasok nagy része) áhítattal nézi, ahogyan kiér a partra, „Milyen jól úszik, pedig milyen picurka!” mondatok kíséretében.

A másik csoporthoz tartoznak azok, akiket nem túlságosan foglalkoztat a téma, mielőtt oviba nem kerül a gyermek. A strandon maximum tíz centire tudunk eltávolodni tőle, hogy elkapjuk, ha elveszíti az egyensúlyát, már ha hajlandó belemenni a vízbe az éppen őrjöngő korszakát élő 2-3 éves. Aztán az ovis társaknál lát mindenfélét az ember és csak kapkodja a fejét. Legtöbb szülő ilyenkor eszmél fel, hogy igazából karúszó nélkül még nem is volt a gyerek strandon, vagy csak 10 centi mély vízben merte levenni róla.


Hogy melyik jobb, azon lehet vitatkozni, de nem érdemes. Nincs jó vagy rossz, előbb-utóbb minden gyerek megtanul úszni, ha nem hagyjuk annyiban. Egy biztos, a szép (és az esetek nagy részében a helyes) technika megtanulásához azonban idő kell. Ezalatt azt értem, hogy minden körülmény között (tó, tenger, mélyvíz, másik uszoda, másik oktató) megtalálja a gyerek a megfelelő megoldást a vízben ahhoz, hogy biztonsággal partra érjen.

A leírtak alapján úgy tűnhet, hogy a babaúszás nem jó, vagy nem vagyok babúszás párti. De igenis jó, kell a mozgás a csecsemőknek is, a vízben való lét pedig semmivel sem összehasonlítható és helyettesíthető. Csak nem összekeverendő az úszásoktatással.
A következő cikkben a vízhez szoktatásról és az oktatásról írok bővebben.

Addig is hasznos infók: www.maganuszas.hu


fotó: http://piqs.de

Nemesvári Edit


Nemesvári Edit
Testnevelő, gyógytestnevelő, úszóedző

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/383-78-86
Honlap: http://www.maganuszas.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja