SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10+1 kérdés a babahordozásról avagy: Téged mi tart vissza?

Mészáros Anikó [cikkei] - 2011-07-25
Sokan vannak, akiknek tetszik a hordozás, látják azt is, hogy mennyire praktikus egy hordozott babával jönni-menni, de néhány kérdésben bizonytalanok, és ezért még nem mertek belevágni. Összegyűjtöttem azokat a kérdéseket, amelyeket a leggyakrabban fel szoktak tenni, amikor a hordozásról beszélgetünk.
10+1 kérdés a babahordozásról avagy: Téged mi tart vissza?

babahordozo1Célom az, hogy segítsem a bizonytalankodókat, hogy bátran merjenek belevágni a hordozás nagyszerű kalandjába! Másfelől segíteni szeretném azokat a családokat is, akik kritikát, támadást kapnak a környezetüktől a hordozás miatt. Az alábbi gondolatok őket is magabiztosabbá tehetik és segítenek megválaszolni a kétkedők kifogásait.

1.     Mikortól hordozhatom a kisbabámat?

Hordozókendőben már a születés pillanatától kezdve lehet hordozni a babákat. Természetesen ügyelni kell a helyes pozícióra és a megtámasztásra.

2.     Naponta mennyi ideig hordozhatok?

Nincs semmiféle időbeli korlátozás a hordozásra. Annyit érdemes hordozni, amennyi a gyermek és a mama igényeinek megfelel.

3.     Kap levegőt a hordozóban?

A jó hordozóeszközben helyesen hordozott baba szorosan simul hordozójára, de mindketten megfelelően kapnak levegőt. A szorosság nem jelenti azt, hogy kellemetlen vagy fájdalmas lenne. Ha kényelmetlen a hordozás, akkor nem jó a hordozóeszköz, vagy nem megfelelően használják.

4.     Biztos, hogy jó a babának azon a szűk helyen?

A kicsik hordozás közben is viselkedésükkel jelzik, hogy jól érzik magukat. Szeretik a hordozást. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a hordozott babák elégedettebbek, nyugodtabbak, kevesebbet sírnak és ritkábban fáj a hasuk is.

5.     Nem árt a hordozás a gyermek csípőjének?

A jó hordozóeszköz és a helyes hordozás segíti a kicsik csípőfejlődését. Sőt a hordozással korrigálhatók a születéskori csípőproblémák: a kötött csípő, a csípődysplasia és a csípőficam is.

6.     Újszülöttet is lehet függőleges pozícióban hordozni?babahordozo2

Igen lehet. Az, hogy a kisbaba függőlegesen van a hordozóeszközben, nem jelenti azt, hogy ülne. Ugyanis a jó hordozóeszköz megfelelően körülöleli és tartja a hátát, gerincét és a fejét is.

7.     Nem fogom elkényeztetni, ha hordozom?

Vannak, akik attól tartanak, hogy túlságosan elkényeztetik gyermeküket, ha hordozzák, és a baba túlságosan hozzájuk nől. A gyermekek életük első pár hónapjában intenzíven igénylik a testközelséget. Ahogyan azonban egyre kíváncsibbak lesznek és megindul a mozgásfejlődésük (forognak, másznak, felülnek, felállnak, járnak stb.), egyre kevésbé igénylik a hordozást. Mivel a hordozás megalapozza a korai kötődést és segít a(z ős)bizalom kialakulásában, így a kicsik később nagyon önállóak lesznek, bátran vágnak neki a környezet felfedezésének, hisz tudják, biztonságban vannak.

8.     Nem árt a baba gerincének?

Amennyiben a gyermek szorosan simul hordozójára, és a hordozóeszköz is kellően körülöleli és tartja a hátát, akkor a gerince megfelelően meg van támasztva. Nem javasolt olyan eszközök használata (pl. kenguru), amelyben a kisbaba gerince elferdülhet, a háta összecsuklik. Az arccal kifelé fordított hordozás során a kicsik gerince nem az ideális „gömbölyű” helyzetben van, hanem homorításra kényszerül, csípője sem a megfelelő pozícióban van. Ezért az arccal kifelé fordított hordozás nem ajánlott!

9.     Hány éves korig lehet hordozni?

A hordozás felső korhatára általában 4-5 év. Természetesen minél nagyobb a gyermek, annál kevesebb ideig van a hordozóban. Addig hordozunk, amíg a gyermek ezt igényli, ill. amíg ez nem okoz extrém nagy megterhelést a hordozó személynek.

babahordozo310.  Okozhat a hordozás hátproblémákat?

Nagy súly huzamosabb ideig történő elöl hordozása okozhat hátproblémákat, megterhelő lehet a hordozó személy gerincének. Ezért is fontos, hogy elöl hordozni 5-7 kilós súlyig javasolt. Utána ajánlott a babát csípőn és háton hordozni. Csípőn hordozás esetén ügyelni kell arra, hogy az oldalakat váltogassuk. Háton hordozáskor ugyanolyan a helyzet, mintha egy azonos súlyú hátizsákot vinnénk. Csak az erőnlétünk szab határt.

+1 Mit csináljak, ha sír a baba, amikor felveszem a hordozóeszközbe vagy hordozás közben sír?

Előfordul, hogy kell egy kis idő, amíg a baba és a mama is megszokja a hordozóeszközt és a hordozást. A gyakorlás azonban segít ezen: a szülők egyre magabiztosabbak, a kicsik egyre nyugodtabbak lesznek. Amikor sír a baba, célszerű kideríteni, miért teszi: esetleg melege van, éhes, szomjas, álmos vagy épp hemperegni, mozogni van kedve. Ha kielégítjük igényét és megnyugszik, újra jöhet a hordozás. Kezdetben érdemes akkor próbálkozni a hordozással, amikor nyugodt és kipihent a gyermek. Sokat segít az is, ha kimentek a természetbe! Nyugodtan induljatok el akár egy hosszabb sétára!

Akadhatnak olyan kérdések, amelyeket nem érintettem a fenti összegfoglalóban. Ha maradtak még benned bizonytalanságok, kétségek, írd meg nekem: http://hordoznijo.hu/rolam/ vagy meszaros.aniko@hordoznijo.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja