SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a csecsemőjátékokról

Családinet [cikkei] - 2010-08-17
Az egyéves korig tartó csecsemőkor a leggyorsabb változások időszaka. Növekedésben, mozgásának és érzékelésének fejlődésében, valamint értelmének gazdagodásában viszonylag nagyobb utat tesz meg a gyerek e néhány hónap alatt, mint élete bármely későbbi szakaszában.
Fontos tudnivalók a csecsemőjátékokról
Biztonságos csecsemőjátékokKezdetben tekintetével követ mindent, ami mozog, később megfogja, vizsgálgatja, ami csak elérhető: saját testrészeit, környezetének tárgyait. Felfigyel minden változásra, mindent kitapasztal, egyre újabb és újabb mozdulatokkal kísérletezik. Ismerkedik a világgal és önmagával. E folyamatban a játék segíti fejleszteni gondolkodását és érzékelését, a játék által érti meg környezetét.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy már az egy hónapos csecsemő szereti nézegetni az ágya, bölcsője fölé rögzített, a légáramlatban enyhén himbálózó színes, fényes, vidám, mosolygós arcú figurákat. A műanyagból vagy a puha kitömött textilből készült kis játékok kézzel könnyen forgatható Biztonságos csecsemőjátékokállványon függnek. A legtöbb ilyen játék kellemes dallamot játszik, van olyan is, amely a baba síró hangjára kezd el forogni. A csecsemő tekintetét a hang és a mozgó tárgyak felé fordítja.
Nagyon jól fejleszti a látás- és hallásérzékelést. Fontos tudni, hogy e játékok nem a baba kezébe valók, ha már el tudja érni, illetve fel tud ülni, a játékot el kell távolítani a kiságyról. A baba kocsijára rögzíthetők a kocsicsörgők, amelyek műanyag, színes figurái általában rugalmas zsinórra vannak felfűzve. Ha a csecsemő már fel tud ülni, a kocsicsörgőt vegyük le a babakocsiról, nehogy a kisbaba nyakára tekeredjen a zsinór, mert az veszélyes lehet.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy hat hónapos kora táján a baba legnagyobb öröme, ha valamit megfoghat és a szájába vehet. Ilyenkor adhatunk neki több részből álló, szétszedhető műanyag játékot, csörgőt, puha, mosható anyagból készült állatot, babát. Ugyancsak a hat hónapos kor táján bújnak elő az első tejfogai, amely járhat olykor enyhe nyálzással, kisebb átmeneti nyugtalansággal és fájdalommal. E kellemetlen tüneteket enyhítik a puha, rugalmas rágókák.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy a nem mérgező, nyálálló, puha és rugalmas, természetes gumi, műgumi vagy polietilén alapanyagú rágókákat a gyártók nem mindig javasolják kifőzni vagy más módon fertőtleníteni.
A rágókák rendszeres tisztítást igényelnek, amelyet a vásárlási tájékoztatóban megadottak alapján kell végezni. A gyártó által megadott tisztítási utasítást feltétlenül be kell tartani, mert egy nem főzhető, hőre lágyuló műanyagból készült rágóka a főzéssel tönkremegy.
A hűthető folyadékos rágókák a fognövekedés okozta fájdalom enyhítése mellett kellemesen hűtik a baba ínyét. Ezeket a rágókákat nem szabad a fagyasztóba tenni, csak a hűtőszekrényben hűthetők le, mert egy mélyhűtőből kivett rágóka fagyási sérüléseket okozhat. Célszerűen kettőt csomagolnak egybe, így felváltva hűthetők. A rágókában lévő folyadék steril, desztillált víz, amely nem szivároghat ki a rágókából.
 
Biztonságos csecsemőjátékok
Jó, ha tudjuk...
...hogy a csörgők keményebb, szintén nem toxikus műanyagból készülnek, leggyakrabban polietilén, polipropilén, polisztirol vagy akrilnitril-butadién-sztirol az alapanyaguk. A csörgők, csörgős rágókák méret- és formakialakítása lehetővé teszi a könnyű fogást és tartást, amely műveletek által a baba koordinációs képessége fokozatosan fejlődik.

 
Jó, ha tudjuk...
...hogy a csecsemők által kedvelt és tekintetüket megragadó pasztell színek mellett az erősebb piros, kék, zöld stb. színek is felfedezhetők e játékokon, amelyek ugyanolyan jól stimulálják a vizuális érzékelést, mint a világosabb színek. E játékok rázásakor kibocsátott csilingelő és csörgő hangok kiválóan alkalmasak a csecsemők hallásának fejlesztésére és ezen kívül jól szórakoztatják őket.
Biztonságos csecsemőjátékokA csörgők némelyikén elhelyezett változatos formájú és méretű kiemelkedések egyenetlenné teszik annak felületét, ez és a különféle szerkezetű, puha plüss vagy sima felületű textil anyagok felhasználása a csecsemő tapintó érzékelését fejleszti. A puha, kitömött textil csörgők könnyen tisztíthatók, általában gépben moshatók. A játékba varrt kezelési jelképsor vagy szöveges útmutató szerint kell azokat mindig mosni. A textil csörgők töltőanyaga az antiallergén tulajdonságú poliészter, míg a burkoló anyag tiszta pamut - szintén antiallergén tulajdonságú - vagy poliészter, illetve a kettő keveréke. Textíliából készült lábra rögzíthető csörgőket is kínálnak az üzletek.

 
Jó, ha tudjuk...
...hogy mire ügyeljünk csecsemőjáték vásárlásnál:
  • Azt a játékot, amelyen vagy amelynek cssomagolásán nincs feltüntetve amegfelelőségi jelölés, ne vegyük meg!
  • Csomagolatlan bébi játékot ne vegyünk meg az esetleges fertőzések elkerülése érdekében!
  • A játék és részei olyan méretűek legyenek, hogy ne lehessen azokat lenyelni és/vagy belélegezni!
  • A műanyag csörgők sorjamentesek legyenek.
  • Kioldható szalag ne legyen a csecsemőjátékon, ha van rajta, akkor azt otthon távolítsuk el!
  • A textil játékokból szálak, szőrök ne hulljanak!
 
Forrás: www.nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja