SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan tudjunk több időt szánni a gyermekünkre, mégis eleget pihenni?

Családinet [cikkei] - 2004-09-22
Már maga a cím is anakronisztikusan cseng, mivel minden kismama, amikor a gyermekvállalás árnyoldaláról kérdezik, arra panaszkodik, hogy nem tudja kialudni magát.
Hogyan tudjunk több időt szánni a gyermekünkre, mégis eleget pihenni?
Hiszen az elején az éjszakai 1-2 szoptatás miatt nem lehet aludni, majd jönnek a fogak, vagy láz miatt átvirrasztott éjszakák, nappal pedig vár a házimunka, de gyermekünk fejlődését szolgálandó Vele is kéne foglalkozni, sőt, hogyha szeretnénk második-harmadik... gyereket, akkor magunkat sem hanyagolhatjuk el, nehogy Apuka más felé kezdjen kacsingatni.
Hát igen, ez már évszázadok óta nagy dilemma, hogy mi nők hogyan is tudjunk ennyi szerepnek egyszerre megfelelni, azaz én sem tudom az egyedüli üdvözítő választ. Inkább csak megosztanám a sorstársaimmal összegyűjtött ötleteket, amikből ha már csak 1-et, 2-őt is alkalmazunk, csökkenhet a rajtunk levő hatalmas nyomás.
 

Ne szégyellj elfogadni segítséget!

 
Gondolom minden kismama - hasonlóan hozzám - úgy kezd neki a nagy gyermekvállalási projektnek, hogy hajrá, menni fog ez nekem egyedül is, majd én mindent megcsinálok. De nekünk is csak 24 órából áll a nap, ezért ne szégyelljünk elfogadni segítséget akár gyermekünk édesapjától, nagyszüleitől, barátnőinktől, vagy akár külsősöktől.
Apuka bevonása történhet adhoc módon, feladat centrikusan, vagy idő-zónásítva.
Persze vannak olyan szerencsés családok, ahol az Apuka sokat van otthon (pl kötetlen munkaidejű, vagy saját vállalkozása van), de mint tudjuk nem ez az általános. Mivel Anyuka egy időre kiesik a jövedelemszerzésből, ezért Apukán még nagyobb a nyomás, hogy jól kell teljesítenie a munkahelyén, mert Ő tartja el a családot. Így teljesen érthető, hogy nem tud annyit segíteni, mint szeretne. Viszont remélhetőleg nem csak a baba fogantatásának örömteli pillanatában kíván részt venni, ezért ki kell találni az üdvözítő megoldást. Vannak családok, ahol az adhoc jellegű segítségkéréses modell vált be, azaz Anyuka mindig az aktuálisan az idejébe bele nem férő feladatokra kéri meg. Vannak, ahol standard feladatai vannak, mint pl mindig Övé a bevásárlás, vagy a mosogatás...És van, ahol az idő-zónásítás jön be, azaz minden este 2 óra a gyerekkel, amíg Anyuka megfürdik, megvacsorázik, kicsit fellélegzik, esetleg sétál egyet és körbetelefonálja a barátnőit. Valószínűleg ezen három opció kombinálása a leginkább célravezető, de remélhetőleg már a gyermekvállalás idejére a pár eléggé jól ismeri egymást, hogy tudja mi a számukra optimális.
 

Barátnők

 
A hasonló cipőben levő, közel lakó barátnőkkel érdekszövetségre léphetünk. Azaz például egyik nap az egyik, másik nap a másik főz mindkettejüknek, vagy az egyik vigyáz mindkettőjük gyerekére, amíg a másik elintézi a dolgát. Ezek kölcsönösen előnyös megoldások, de itt is előre le kell fektetni a szabályokat, nehogy mindkettejük úgy érezze, hogy többet vállal, mint a másik és esetleg erre rámehet a barátság.
 

Nagyszülők

 
Ne feledjük: pár évtizede anyáink többsége még több generációs háztartásban élt, így teljesen természetes volt, hogy a nagyszülők segítettek. Ennek a megoldásnak a fő előnye, hogy általában a nagyszülők a gyerekre való felvigyázást nem teherként, hanem "megtiszteltetésként" élik meg, hiszen olyan keveset lehetnek velük és olyan jó az unokájukat - ha csak rövid ideig is - de kényeztetni.
Az Ő bevonásuk igazából alapvetően attól függ, hogy ugyanabban a városban élnek-e, illetve nyugdíjasok-e már. Ha más városban élnek, akkor megtehető az is, hogy egy-egy hétre Anyuka lemegy az unokával, vagy a gyerek nyaralásként megy a nagyihoz és addig a szülők újra kettesben tudnak tölteni pár napot. Ha pedig közel laknak, akkor a hétköznapi dolgokban tudnak jobban segíteni, el tudnak ugrani pár órára is.
Professzionális segítség
Természetesen a fent említettek közül ez a legköltségesebb megoldás, de ennek fő előnye, hogy nem lesz az Anyuka az illető lekötelezettje, nem kell meghálálni a fizetség után. Ilyen lehet például egy heti rendszerességgel megjelenő takarítónő, vagy egy baby-sitter.
 

Bevásárlás

 
Az egyik általánosnak vett módszer, ha heti nagy bevásárlásokat tartunk, mert ezzel sok időt meg lehet spórolni.
A másik bevált módszer a házhoz szállíttatás. Budapesten biztosan van ilyen szolgáltatás (gRoby, Tesco), de elvétve a nagyobb vidéki városokban is akad. Előnye szinte felsorolhatatlan, hiszen nem csak a cipekedést ússzuk meg, de az üvegeket is visszacserélik.
Minden sarkon van már zöldséges, és mivel anyukának és gyermekének is sok vitaminra van szüksége, érdemes jóban lenni velük. Nálunk például olyan jól működik a kapcsolat, hogy a dinnyét el is cipeli, ne nekem kelljen a babakocsival egyensúlyoznom.
Továbbá a sarki éjjel-nappalik és pékségek előnye, hogy séta során útba ejthetők, és nem kell a babakocsival a sorok között ügyetlenkedni, mint egy nagyobbacska közértben.
 

Ebéd

 
Mint tudjuk, ahhoz, hogy az Anyuka szoptatni tudjon, nagyon kell vigyáznia a táplálkozására. Azaz minden ebédre kell ennie levest és fő a változatosság alapon, nem érdemes heteken keresztül azonosat enni.
Időhatékonyságot tekintve érdemes több adagot lefőzni, de nem egymást követő napokon megenni, hanem adagonként lefagyasztani.
A másik jó megoldás itt is a házhoz szállíttatás, amiben szintén egyre nagyobb a választék.
De szerintem a legjobb megoldás egy közeli vendéglőben a menü. Ez még a belvárosban is megoldható párszáz forintból, és megspóroljuk az időt az alapanyag beszerezésen, főzésen és mosogatáson, továbbá kicsit kimozdulunk otthonról (azaz a későbbi depresszió elleni pszichológus költsége is megtakarítható) és mindez lebonyolítható séta közben, azaz maximálisan összeköthető a kellemes és a hasznossal.
Persze ezen tippek nem mindenkinek szükségesek, hiszen vannak jól alvó babák, ahol az Anyuka mindent el tud intézni napközben, de ha valaki mégis olyan gyereket kapott, aki igényli a napközbeni szórakoztatást, akkor ne érezzünk bűntudatot, ha alkalmazzuk bármely fent említett módszert, hogy minél több időt tölthessünk gyermekünkkel.
 
kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja