SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért gond, ha a baba nem szeret hason lenni

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-03
Sok kisbaba nem szeret hason feküdni, pedig az első fél évben pótolhatatlan mozgásformákat sajátít el ebből a testhelyzetből. A jó szándékú anyák, akik nem szeretnének semmit erőltetni, ilyenkor gyakran kipárnázva felültetik a gyereket, pedig a megoldás a probléma elkerülése helyett az okok feltárása és kezelése lenne.
Ezért gond, ha a baba nem szeret hason lenni


Miért fontos, hogy a kisbaba sokat legyen hason?

A hason fekvés rengeteg izomcsoportot fejleszt. Erősíti a nyak- hát- váll- és felkarizmokat, és segíti a fejkontroll kialakítását.
Normál fejlődés esetén a csecsemő 5-6 hetes korára megtanulja hason fekve megtartani a fejét, 3 hónaposan az alkarjára támaszkodva kinyomja magát, 4,5 hónaposan pedig fél karon támaszkodva a másik kezével játékért nyúl. Ez a pozíció ideális a kezekkel történő manipulálásra és az elmélyült játékra. A hason fekvő babával könnyebb fenntartani a szemkontaktust és így kommunikálni vele.
 

Mi lehet az oka, ha nem szeret hason lenni a baba?

Elképzelhető, hogy egyszerűen csak rossz szoktatásról van szó: az olyan babának, akit folyamatosan – tehát nem csak igény szerint – ölben hordoznak vagy túl sokat ültetik pihenőszékbe, esélye sincs ebben a pozícióban kipróbálni magát. Hasonló problémához vezet, ha a fekvőfelület túl puha, ezáltal kényelmetlen.
Könnyen előfordulhat azonban, hogy ennél komolyabb a baj. A túl laza izomzat, azaz a hiptónia, illetve a túl feszes, a spasztikus izom egyaránt okozhat nehézséget. Probléma lehet még a ferde nyak: ebben az esetben a baba a pelenkázóra letéve sem tudja egyenesen tartani a fejét.
 

Hogyan segíthetünk neki?

Megpróbálkozhatunk otthoni módszerekkel: fektessük a babát hasra, beszéljünk hozzá, tegyünk a közelébe játékot, és nézzük meg, utánanyúl-e. Fektessük nagylabdára, és hintáztassuk előre-hátra, jobbra-balra.
Ha azonban ezek nem segítenek, és komolyabb bajra gyanakszunk, érdemes mielőbb gyógytornász segítségét kérni. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy „nem kötelessége szeretni a hason fekvést, minden baba más!” Minél korábban kezdődik meg a terápia, annál hamarabb sikerül behozni a lemaradást.
 

Mit NE tegyünk?

Ne erőltessük, és ne kerüljük el a problémát.
Ne hagyjuk a babát hosszan sírni hason fekve, mondván, „meg kell szoknia”. Ha valóban izomtónus problémáról van szó, komoly fájdalmai lehetnek ebben a testhelyzetben. Ugyanígy nem szerencsés az ülni nem tudó csecsemőt egész nap kipárnázott helyzetben vagy a pihenőszékben tartani azzal az indoklással, hogy így legalább tud játszani. Amíg magától nem ült fel, addig a gerince nem áll készen arra, hogy ülő helyzetben megtartsa magát!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Victoria_Borodinova / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja