SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játékvásárlási kisokos babakortól kamaszkorig - milyen játékok fejlesztik a gyerekeket az egyes életkorokban?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-02-05
Ha szülőként, nagyszülőként játékvásárlást tervezünk, esetleg baráti látogatásra készülve keresünk megfelelő ajándékot a házigazdák gyermekeinek, bizonyára betérünk egy játéküzletbe - majd az ott ránk váró választék jól összezavar bennünket. Cikkünk segít eligazodni a játékfajták között: milyen az ideális, fejlesztő játék az egyes életkorokban?
Játékvásárlási kisokos babakortól kamaszkorig - milyen játékok fejlesztik a gyerekeket az egyes életkorokban?

0-6 hónapos korig:

Az újszülött legfontosabb feladata, hogy megtanulja mozgatni azt a kis testet, melynek birtokosa. A fejlődés folyamata a „bentről kifelé, fentről lefelé” elv mentén halad, tehát a gerinc vonalától kifelé és a kis fejétől lefelé tanulja meg irányítani testrészeit.
Látása eleinte fejletlen, ezért a neki választott játékok színei erősek, kontrasztosak legyenek.
Az újszülött szemét az első hetekben a fekete-fehér, sakktábla mintás tárgyak segítik a leginkább a fókuszálásban. Érdemes ilyeneket mutatni a picinek naponta pár percig, bébikönyv és ún. kontrasztkártya is kapható kifejezetten erre a célra.
A baba tapintása fejlett, ezért puha tárgyakkal, takarókkal érdemes körülvenni őt.
Féléves korára már képes határozottan megragadni az elé kerülő tárgyakat, ezért a játszószőnyegek is jó szolgálatot tehetnek. A boltívvel felszerelt darabokról többnyire csörgő, zörgő színes játékok lógnak, melyeket rugdosni, püfölni lehet. Mindez pedig hihetetlenül fejlesztő, arra sarkallja a babát, hogy forogjon, kússzon, dolgozzon a kiszemelt tárgyak megszerzéséért.
 

6-12 hónapos korig:

A baba ilyenkor már nem csak a fejét forgatja. A kisfiúk közül sokan el is indulnak az első életév végére, ezért érdemes olyan játékokat beszerezni, melyek mozgásra csábítanak.
A hangos, csilingelő, zenélő játékokat már képesek működésbe hozni, az elguruló kisautók, labdák után kúszva, vagy mászva indulnak el. 
Sokán már ilyen pici korban is kedvelik a könyveket, szívesen nézegetik a színes képeket, ezért onnantól, hogy képes hason fekve tartani a fejét, érdemes a babának keménylapos, leporelló könyveket venni.
Mivel a fogacskák is ebben az időszakban kezdenek előbújni, eljön a rágókák, rongyikendők időszaka. A babák mindent a szájukba vesznek, ami jólesően masszírozza az ínyüket. Éppen ezért ügyeljünk rá, hogy a játékokon semmi olyasmi ne legyen, ami elég apró ahhoz, hogy a kicsi lenyelje.
 

1-3 éves korig

A kisgyermek egyre nagyobb és nagyobb területet fedez fel az őt körülvevő világból. Eközben önmagát, mint önálló lényt is kezdi észrevenni, ezért a tükör is egyre jobban leköti majd. Bátorítsuk ebben!
A mozgást fejlesztő játékok, kismotorok, tologatók, rugós hinták kora ez, és a bölcsődés korú gyerekek a pörgést, forgást, bújást is imádjak, így ebbe az irányba is bátran mozdulhatunk pörgőkúpokkal, sátrakkal, mászóalagútakkal.
A könyvekben már képesek lapozni és a figurákat, ismerős állatokat azonosítani. A beszéd tanulása gigászi feladat, a közös képeskönyv lapozgatás, mesélés, beszélgetés ebben is segít.
Mivel lassanként öntudatra ébrednek, az „én vagyok, én csinálom”- élményt adó játékok kerülnek előtérbe. Az egyszerű, nagyobb darabokból álló építőjátékok, a nyomógombos, hangot adó játékok örömet okoznak, mert általuk a kicsik megtapasztalhatják, hogy ők, a saját kezükkel, szándékosan váltanak ki valamilyen eseményt. Aki látott már kisgyereket, amint századszorra is felépít, majd ledönt egy három fakockából épült tornyot, annak nem újdonság ez a tény. Hogy idővel a tornyot önmaguknál is magasabbra képesek építeni, attól csak egy dolog okoz nagyobb örömöt: mikor ez a torony óriási robajjal – és a gyermek csilingelő kacajától kísérve – összeomlik.
Az ilyen korú apróságok egyébként imádnak rakodni, pakolni, ezért érdemes dobozokba, tárolókba tenni a játékokat. A játékban és a pakolásban is segítsünk nekik, hogy mindennek a helyét, illetve funkcióját megismerhessék.
A formaállandóság felismeréséhez a forma-rakosgatók, nagy darabos fa-, vagy szivacs-puzzle játékok segítik hozzá a csemeténket. Ezek többsége ráadásul a világról szerezhető ismereteket is bővíti: például a gyümölcsöket, vagy az állatokat ismerheti meg általa a kis felfedező.
Fontos, hogy mellette legyünk és megnevezzünk mindent, hiszen az apróság így tanul. A bonyolult szerepjátékok később jönnek, de anya és apa utánzása már ebben a korban megkezdődik: a főzőcske, vagy fúrás faragás mímelése boldoggá teszi a kicsiket, ezért kisebb tárgyakat, melyek a felnőtt világot idézik – játék fúró, vagy botmixer, fazekak, kanalak vagy kalapácsok -, bátran vehetünk. Ezután pedig hagyjuk, hogy játékból segítsen anyának a főzésben, és apának a szerelésben.
 

3-7 éves korig

Az óvodáskor a leggazdagabb és legfelhőtlenebb a gyermek játéktevékenysége  szempontjából. Kiscsoportban még él annak az öröme, hogy a gyermek képes befolyásolni a körülötte lévő dolgokat, ezért a tologatható, mozgatható, hangot adó játékok adják a legnagyobb élményt.
Mindamellett elkezd kibontakozni a szerepjátékok igénye, ezért a babák, jelmezek, de a bábok, mese-szereplők is előtérbe kerülnek. Szálljunk be ezekbe a játékokba és hagyjuk, hogy csemeténk minket is bevonjon: ebéddel kínáljon, vagy beöltöztessen. Nagycsoportra ezt már képesek nagyon gazdagon kibontani, ezért komplett babaházakat, konyhákat, szerszámpadokat ebben az életkorban érdemes venni.
A mesekönyvek közül bátran válogathatunk, és fordítsunk figyelmet arra, hogy minden nap meséljünk neki.
Az építő játékokból most már választhatunk kisebb darabos, egyre bonyolultabb fajtákat, ahogy a gyermek cseperedik. A közös játéknak e részében különösen az apukák szeretnek részt venni, ne is akadályozzuk meg őket ebben.
Az alkotás ekkor már boldoggá teszi a gyerekeket, így nem csak az építés, de a rajzolás, festés, modellezés is előtérbe kerül: ezek eszközeit, ceruzát, zsírkrétát, gyurmát bátran beszerezhetünk.
Sose felejtsük megdicsérni, bátorítani a kis művészt, ugyanis ettől fejlődik az önkifejezési készség és az önbizalom is.
Az alkotás udvari verziójáról se feledkezzünk el: a homokozó játékokból sosem elég, és amúgy is fogyóeszköznek számítanak.
Az egyszerűbb szabályjátékokat már a kis óvodások is kedvelik, megismerik a küzdelem és a nyerés örömét. A nagyobbak már a hosszabb légvételű, akár napokig tartó, nehezebb társasjátékokkal is boldogulnak.  Mivel ebben a korban már képesek szabályokban megegyezni, azokat betartani, a mozgásos csapatjátékokat is élvezik, ezért nyugodtan kerülhet a házba focilabda, vízilufi-készlet.  
Sportszerű játékra tanítsuk őket, és arra is érdemes kitérni, hogy néha előfordul, hogy elveszítünk egy-egy meccset. A legfontosabb, hogy jelen legyünk, hiszen ebben a korban a szülő a gyermeknek már valódi partner és viszont: mindketten örömüket lelhetik a közösen eltöltött játékidőben.
 

7 éves kortól

Az iskoláskorú gyermekkor játéktevékenysége, ahogy közelednek a kamaszkorhoz, egyre inkább a felnőttek „játékait” idézi. Egyre több időt töltenek társasjátékokkal, és ezek fokozatosan egyre nehezebbek, hosszabbak lesznek. Már képesek sportszerű viselkedésre, kitartó ücsörgésre és ravasz stratégiák felépítésére is.
Az alkotás egyre inkább a művészet felé tolódik, legyen szó bonyolult legó-építményekről, vagy hímzésről, fonásról. A kirakósok darabszáma pedig három-, négyjegyű lesz. Ezeknek feltétele a türelem, a korral egyre nő. Ezzel összefügg, hogy egyre vastagabb mesekönyveket, majd ifjúsági regényeket szerezhetünk be, hiszen az emlékezet és felfogóképesség ilyenkor már kedvez a hosszabb, szövevényesebb történeteknek.
A kiskamaszok hosszan leköthetők a logikai, vagy ügyességet igénylő játékokkal, melyben bizonyíthatják képességeiket. Ilyenkor egyre inkább a társak felé fordulnak, a szülők helyett már a kortársak társaságát keresik a gyerekek és ez így van rendjén. Segíthetjük őket ebben, ha lehetőséget biztosítunk a közös játékhoz, és akad otthon eszköz csapatos sportoláshoz, kártyapartihoz vagy társasjáték-maratonhoz egyaránt.

Végül, a felnőttkor küszöbén elveszíteni látszunk játékosságunkat, holott csak annyi történik, hogy figyelmünk kissé befelé fordul: a tizenévesek sokat olvasnak és hallgatnak zenét, míg keresik útjukat.
Valójában azonban nem veszítjük el a játékra való igényünket, és ha jót akarunk, ne is iparkodjunk elveszteni, sőt: hagyjunk időt arra, hogy közösen, családtagjainkkal együtt időnként játsszunk egy nagyot, hogy pihenten, ellazultan kezdhessünk újból feladatainkhoz.

Fotó: JFGagnonPhotograhie / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja