SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

MI a babajelelés?

Fizl Kata [cikkei] - 2016-07-31
A kisbaba még nem tud beszélni, de már rengeteg mondanivalója van. A babajeleléssel akár már 8 hónapos korában képes sírás nélkül közölni az igényeit, gondolatait. MI a babajelelés? Mire jók a babajelek? Mit nyújthat neked és a kisbabádnak?
MI a babajelelés?

Babajelnyelv

A babajelelés a kisbaba spontán gesztusaira épített olyan kommunikációs eszköz, mely segíti a gyermek és a szülő közti kommunikáció hatékonyságát, akár már évekkel a kisbaba beszédének kialakulása előtt.

A kisbaba a két keze segítségével tudatosan babajelekkel kommunikál, mielőtt még beszélni tudna és a babajeleket addig használja, míg a babajeleket fel nem cseréli az első szavaira.

Hasznos a szülőnek, mert jobban érti a kisbabáját. Harmonikusabb kapcsolatot eredményez a gyermek és a szülő között. A meg nem értettség és a félreértésekből adódó hisztik számát szinte a nullára csökkentheti, hiszen a kisbaba már a kezdetektől fogva jobban ért és értve van a babajelek segítségével. A kézjelek erős vizuális ingerek, amik segítik a beszédet még nehezen értő babák számára az információ gyorsabb és könnyebb feldolgozását, valamint a korai életszakaszban sokkal informatívabbak számukra, mint a beszéd. Emiatt kevésbé lesznek frusztráltak, hiszen megértik, hogy a külvilág mit szeretne tőlük, és később ők is ki tudják fejezni a szándékaikat, amikor maguk is elkezdik használni a babajeleket.


Babajelek

A baba és a mama közti hatékonyabb kommunikáció elősegítésére a magyar siketek és a nagyothallók által használt jelnyelvből, a kisbabák számára fontosabb szavak jeleit használjuk fel nyelvtani szabályok nélkül.  

A babajelekkel a kisbaba életében fellelhető és a számára fontosabb szavaknak a jelei vannak „babajel bemutatásra alkalmas” szituációban bevezetve mindig beszélő közegben úgy, hogy a kisbaba első két életévét felölelő és a kisbaba egészséges kognitív fejlődéséhez elengedhetetlen érzékszervi mozgásos kísérletező játékából ne legyen kizökkentve, ám mihamarabb magától és örömmel ráérezzen a kezeivel való közlés könnyedségére.

A szülő a babajelet mindig az adott szóval társítva mutatja be, tehát nem hangtalanul jelel a babával. Sokat énekel, mondókázik és folyamatosan beszél a kisbabájához. A babajeleket nem tanítja, hanem csak mint egy eszközt felkínálva bemutatja a gyermekének a hangzó beszéddel, melynek során használ hangutánzókat, hangfestő szavakat, így kínál lehetőséget a gyermekének, hogy a mondandójához a babajelet vagy a szavak különféle változatait használja majd a kommunikációja során.

A beszédfejlődés szempontjából a legfontosabb, hogy nem csak önti a szavakat a babára, hanem állandó interakcióban van vele.
 
A babajelek nagy része ikonikus, vagyis hasonlítanak a bemutatott babajelek az adott szónak a jellegzetességére, melynek köszönhetően a kisbabák könnyebben társítják az adott szóhoz a jelentést, így könnyebben beépül a szavak jelentése.  

A babajelelés segíti az értelmi fejlődést, a beszédértést, a beszédészlelést, a memória fejlődését, a nyelvi készség fejlődését és erősíti a kommunikációs szándékot.
A babajelelés nem gátolja, hanem segíti a babák beszédfejlődését.
 


Többet tud, mint amennyit képes mondani!

A gyermek intenzív értelmi fejlődése nincs egyenes arányban a beszédkészségének kialakulásával, hiszen a korai kommunikációs időszakban sokkal többet tud, mint amennyit képes kimondani.

8-18 hónapos kor között a babáknál számottevő mennyiségű passzív szókincs halmozódik fel, amit a még ki nem alakult beszédkészségük hiánya végett nem tudnak aktívvá tenni.
Egy átlagos kisbabának már 8-9 hónapos korától napról-napra egyre több mondanivalója van, így a kommunikációja során többnyire mutogat, hangot ad ki, gagyog, sír, a testbeszédét és a mimikáját használja fel, valamint a felnőttek által ellesett gesztusokkal kommunikál. A baba utánozza a mozdulatainkat, ezekből saját gesztusok lesznek, melyeket szintén közlésre használ fel, hiszen a finommotoros és a nagymotoros mozgás korai fejlettségi szakasza is segítségére van.  Pl.: Nyújtja a karját és kéri, hogy emeld fel, vagy fújni kezd, ha forró étel kerül elé.

A babajelnyelv ezt az ösztönös gesztikulálási hajlamot erősíti a szülők által bemutatott babajelekkel és vezeti rá a kisbabát, hogy tudatosan a babajeleken keresztül tudja a passzív szókincsét aktivizálni.

A beszédfejlődés során az egyszavas kijelentések szakaszán (10-18 hó) megjelennek a szavak, szótagok ám még ekkor is nagyon korlátolt helyzetben van a kisbaba és sok feszült pillanata van a meg nem értettség miatt.  

Átlagos 18 -20 hónapos baba a szótári robbanás szakaszában kezd el egyre több szóval beszélni.

A kislányok nyelvi készsége gyorsabban, míg a kisfiúknál kicsit később alakul ki.
Így a kisbabának közel 1,5-2 évet kell várnia, hogy a fejében lévő gondolatokat, igényeket és élményeket közölni tudja, amikor már beszélni tud, holott akár már másfél-két évvel korábban is képes lenne rá.
 

A babák integetnek, sőt puszit is dobnak!

Bizony, nem sok olyan szülőt ismerek, akik ne tanították volna meg ezt a két egyszerű mozdulatot a gyermekeiknek!  Ezek szintén olyan kézjelek, melyek a még nem beszélő babánál az elköszönést és a szeretet közlését hivatottak helyettesíteni.
Ugyanilyen egyszerű mozdulattal kifejezhetné magát a már integető kisbaba is, ha éhes, ha fáj valamije, vagy ha a kacsás könyvből szeretné, hogy olvassanak neki a szülei a kutyusos helyett.

Óhatatlanul a leggondosabb és válaszkész szülő is olykor kerülhet olyan helyzetbe, hogy kevésbé érti, hogy mit szeretne a kisbabája. Sokan azért kezdenek babajelelni, mert kíváncsiak arra, hogy mi járhat a gyermekük fejében, mi érdekli őt, miről mesélne a szüleiknek a babajeleken keresztül.

Hálás babajelelő szülők visszajelzéseiből, írásaiból összeválogatott Izgalmas, elképesztő, megmosolyogtató és kedves történetek sorozata - melyeket hamarosan itt is meg fogok osztani-  igazolják a babajelelés hasznosságát.  

A kisbabák hamar megtanulják, hogy a babajelelés számukra egy sokkal egyszerűbb és örömtelibb kommunikációs csatorna, melyen keresztül könnyebben megértetik magukat. Majd, ahogy ráéreznek a közlés könnyedségére ők kérik, hogy újabb babajeleket mutassanak be nekik, melyeket azonnal leutánozva rögzítenek és a megfelelő helyzetben alkalmaznak.

Bármilyen felmerülő kérdésedre, szívesen válaszolok.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja