SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 hetes (2 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
9 hetes (2 hónapos) baba fejlődése

9 hetes baba fejlődése


Testi fejlődés

Ahogy a kisbaba életkora a második hónap végéhez közeledik, egyre inkább kifejlődik koordinációs készsége, és megtanulja kontrolálni izmait, az újszülöttekre jellemző reflexeket, úgymint a Moro (megrezzenési) reflexet felváltják az akaratlagos mozgások. Ennek eredményeképpen úgy tűnhet, hogy kevesebbet mozog a kisbaba, de ez csak azért van, mert mozdulatai kisebbek és jobban kontrolláltak. A következő hónap során megtanulja használni karizmait, miközben a plüssöket gyömöszöli, és a „baba fekvőtámaszokat” gyakorolja, azaz mikor hason fekszik, próbálja felnyomni magát könyökkel vagy kézzel. Sőt, akár az oldalra fordulással is próbálkozhat.


Szociális fejlődés

Ebben a szakaszban a legtöbb kisbaba mindenkivel szemben nyitott és barátságos - még nem tanultak meg különbséget tenni maguk, családjuk és a világ között, amely a későbbi hónapokban szeparációs szorongást okoz. Főleg az idősebb testvérekért rajonganak, arra fordulnak, amerről a hangukat hallják, és bármikor megjelennek, mosolyognak rájuk. Sajnos ez a szerelmi viszony egyirányú utca. Amíg a nagyobb gyerekek (4 éves vagy annál idősebbek) kevésbé érzik veszélyeztetve magukat, és ebből kifolyólag jobban tudják élvezni az új hugicát vagy öcsikét, a totyogó kisgyerekek az új jövevényt behatolónak gondolhatják. Fontos tudni, hogy ezek az érzések normálisak, még ha esetleg erőszakos formát is öltenek - mondjuk, azt javasolják, hogy dobjuk ki a kisbabát az ablakon! Legalább ugyanilyen lényeges különbséget tenni aközött, hogy csak beszélünk bizonyos érzésekről, vagy azok alapján cselekszünk is.


Intellektuális fejlődés

A testvérek közötti feszültséget részben az is okozza, hogy a kisbaba még túl fiatal ahhoz, hogy a többi gyerekkel játsszon. Ebben a szakaszban az apróság épp hogy kezdi elsajátítani az egyes játékokhoz szükséges készségeket, ebben segítsük úgy, hogy lemászunk vele a földre, és engedjük, hogy gyakoroljon, kommunikáljon és felfedezzen magának mindent.

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja