SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

32 hetes (7 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
32 hetes (7 hónapos) baba fejlődése

32 hetes baba fejlődése


Testi fejlődés

Míg ő játszott, én a ruhákat hajtogattam, és csak két pillanatra fordultam el, mikor visszanéztem, már sehol sem volt! Ismerős? Sok 8 hónapos kisgyerek anyukája érti, hogy miről beszélünk. A korábban oly nyugodt csecsemőből kisebb tornádó vált, aki látástól vakulásig egy pillanatra nem áll le. A hosszú délutáni szundítások a feledés homályába vesztek, a kisbaba minden olyan kísérletnek ellenáll, amely arra irányulna, hogy kicsit lecsillapodjon. Öltöztetés, pelenka csere, étkezések - illetve minden más, amely korlátozná a felfedezés sürgető vágyát - felér egy ütközettel.
Az aktivitásra nagyon egyszerű a magyarázat: mert már képes rá. A kisbaba minden nap újabb eszközökkel rendelkezik a felfedezéshez. Képzeljük el, ahogy 6 hónap teljes passzívitást követően hirtelen magunkhoz térünk egy gyönyörű helyszínen, ahol mindenféle izgalmas és szórakoztató dolog található. Talán mi békésen bealudnánk inkább?
 

Szociális fejlődés

Bármennyire is bolondul a gyermek a nagyszerű, új világért, még mindig nem szokta meg a tényt, hogy az tele van új emberekkel is. Mikor egy idegen érkezik a házba, lehet, hogy megrémül, vagy nyomasztónak találja a szokatlan öleléseket, a kézbevételt és a zajokat. A túlbuzgó barátoknak és rokonoknak talán rosszul is esik, mikor a kisbaba keserves sírásba kezd, ha meglátja őket. Csökkentsük a stresszt úgy, hogy csak fokozatosan mutatjuk be az új személyeket, kérjük meg, hogy várjanak, amíg a kisbaba feléjük nyúl, és csak azután történjen bármilyen fizikai kontaktus közöttük. Vegyük az apróságot az ölünkbe, amíg az ismeretlennel beszélgetünk (talán érdemes nekik mesélni az idegenek által kiváltott szorongásról), és hagyjuk, hogy magától rájöjjön, nincs mitől félni.
 

Intellektuális fejlődés

Előfordul, hogy a kisbaba érdekes módon próbálja levezetni a felesleges energiáit. Ritmusra veri a fejét a kiságyba vagy a falba. Nem meglepő, hogy a legtöbb szülő ezt a magatartást rémisztőnek találja, mivel azt hiszik, hogy a kisbaba kárt tesz magában, illetve, hogy a cselekvés valamiféle fogyatékosságot jelez (pedig nem). Valójában senki nem tudja, hogy néhány kisbaba miért veri a fejét előszeretettel valamibe, pontosan annyi magyarázattal tudunk szolgálni, mint arra, hogy egyesek miért szopják a hüvelykujjukat, míg mások miért nem tesznek egy lépést sem a mackójuk nélkül. Elképzelhető, mindhárom módszerrel a feszültségtől szabadulnak meg a kisbabák, de valamennyi eset veszélytelen és idővel kinövik. Úgy tűnik, hogy valamennyivel több babusgatás a lefekvéskor egyeseknél megszünteti a vágyat, hogy a fejüket a falba üssék. Ha kisbabánk nem tágít, ne próbáljuk megállítani - ezzel ugyanis nő a frusztrációs szint. Mindössze annyit tehetünk, hogy a kiságyat kibéleljük paplananyaggal, ezután engedjük szabadjára az ütközéseket.

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja