SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan válik gyermekünk szobatisztává?

[cikkei] - 2004-10-01
Hányan hallottuk már szüleinktől a kérdést: Mikor lesz már szobatiszta a kis unokám? Vagy a megjegyzést: Ti már ennyi idősen régen biliztetek!
Hogyan válik gyermekünk szobatisztává?

Hazánkban ma is él az a nevelési hagyomány, hogy korán kell bilire ültetni a gyermeket, mert később már nehéz lesz hozzászoktatni! Ne felejtsük el, hogy nem a magunk érdekeihez kell a gyereket igazítani, hanem az ő fejlődési ütemét kell alapul vennünk. Ha már ő maga megérett rá, el lehet kezdeni a bilire szoktatást.

Honnan tudjuk, hogy mikor érett már? Tapasztalatok (pszichológiai, anatómiai ismeretek) azt mutatják, hogy másfél-kétéves kor előtt erre nem kell számítani. Ekkorra jut el odáig egy gyermek, hogy megtanulja akaratlagosan szabályozni az ürítésben használt záróizmokat. A szoktatásnál fontos az is, hogy annyira érett legyen már a csemete, hogy megértse mit akarnak, mit várnak el tőle.

Sokkal korábban tehát nem érdemes elkezdeni a szoktatást, bár nem káros, hacsak nem erőszakos és fenyegető szülői magatartás kapcsolódik a biliztetéshez. Mindenképpen jó megvárni, míg a gyermek érdeklődést mutat a wc, vagy a bili iránt, és biztosítsunk lehetőséget, hogy bármikor használhassa is! Ha már megáll játék közben, elvonul, láthatóan éppen most telik a pelenka, ha már nem is tűri magán a teli csomagot, akkor gondolkodhatunk a szoktatáson. Nagyon jó, ha már rendszeressé válik a széklete, ami a nap ugyanazon szakára esik. Ha már néhány órán át is száraz marad a pelenka, az azt jelenti, hogy kezdi akaratlagosan használni az izmait.

Ha úgy látjuk, eljött az ideje a szoktatásnak, teremtsük meg ennek  a feltételeit.  Amíg még pelenkázzuk, mindig magyarázzuk el a gyermeknek, hogy miért nincs már  nagyoknak pelenkájuk, és mennyivel kényelmesebb nélküle, hogy hogyan csinálják ezt a nagyok. Tartsunk a wc mellett, a fürdőszobában bilit, vagy szűkítőt; ne zárjuk ki a wc-ről, hadd lássa, hogy mi mit csinálunk ott.

A legkedvezőbb időszak a nyár, a meleg, a jó idő.  Ez nagyon jó alkalom, hogy levegyük a pelenkát a csemeténkről. Engedjük, hadd szaladozzon kint csupasz popsival, hadd tapasztalja meg, mennyivel kellemesebb így! Azt is érezni fogja, amint végigcsurog a lábán a pisi. Lehet, hogy ettől meg is ijed először, majd elkezd tudatosodni a dolog. Mutassunk neki érdekeseket, pl. most a virághoz locsolunk, vagy azt a kavicsot célozzuk meg. Ettől még játékosabb is lesz a tanulás. Sétához vigyünk magunkkal váltásruhát, lehet nálunk bili. Ne szidjuk meg a gyermeket,  ha véletlenül baleset történik! Ez egyre ritkábban fog előfordulni. Dicsérjük meg, ha ügyes volt! A ruhákat úgy válogassuk össze, hogy minél gyorsabban kibújhasson belőle a csemeténk, ha éppen szükség van rá. (A kantáros nadrágok most nem túl praktikusak!)

Ha mi nem az időjáráshoz akarjuk igazítani a szoktatás kérdését, jól szervezve természetesen sikert érhetünk el hidegebb napokon is!



Gondoljunk mindig arra, hogy minden gyerek más ütemben fejlődik. Nincs ez másképp a szobatisztává válással sem. Van gyerek, aki pillanatok alatt megtanulja, van akinek hetek-hónapok kellenek ehhez a folyamathoz.

Ha úgy látjuk nem érdekli a gyereket a bili, a wc, megpróbálhatunk apró cselekhez folyamodni. Vegyünk olyan bugyit, kisnadrágot, amin a kedvenc figurája van, hátha csábítani fogja a lehetőség, hogy ő ilyet hordhat!

Kössük eseményhez a bilizést, erre hívjuk is fel a gyerek figyelmét: elmegyünk  a játszótérre, de előbb pisilünk egyet. Mielőtt megitatjuk, mondhatjuk, hogy kell a hely a sok folyadéknak, ürítsünk ki egy kicsit.

 ...

A szobatisztaság egy központi kérdés a családok életében. Már ebben is megjelent a mai társadalmakra jellemző versenyszellem. Sokan úgy gondolják, hogy többet ér a gyerekük, ha előbb tanul meg bizonyos dolgokat a társainál (beszélni, járni) Pedig ehhez mindössze az idegrendszer bizonyos fejlettségére van szükség.

Koronként, kultúránként mások a szobatisztaság szabályai, szokásai. Egyetlen közös vonást mutatnak, hogy előbb-utóbb szobatiszta lesz minden ember! A magyar szokások a mérsékeltek közé tartoznak, ahol jellemző a direkt szoktatás, de nem a vasszigor a lényeg. Általában a 18. hónap környékén kezdődik a bilire szoktatás, és a harmadik életév végére szilárdul meg a teljes éjszakai-nappali szobatisztaság.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja