SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az éltető anyatej

Kókai Kata [cikkei] - 2006-10-02
Sokat hallhattunk már az éltető anyatejről, mellyel nem véletlenül ajándékozott meg minket a természet.
Az éltető anyatej

Mindig egyfajta csodaként emlegetjük az anyatejet, s kiemeljük a szoptatás fontosságát. Nem csoda, hiszen ez a természet egyik legnagyobb ajándéka. A mesterséges tápanyagokkal szemben önmagától igazodik a babák igényeihez, mennyisége, sűrűsége, s tápanyag tartalma is eszerint változik. Léteznek ajánlott időtartamok, ameddig egy baba igényli az anyatejet, de leginkább magán az édesanyán múlik, mennyi ideig tudja, vagy szeretné kizárólag anyatejjel táplálni gyermekét.

Miért pont anyatej?

Sajnos napjainkban akadnak olyanok akik nem akarnak, de olyanok is, akik adottságaik révén nem tudnak szoptatni. Egyesek akár évekig is táplálhatják gyermeküket anyatejjel, míg mások teje már néhány hónap után elapad. Azt azonban mindenképpen meg kell említeni, ameddig egy anyának lehetősége van rá, hogy anyatejjel táplálja gyermekét, addig nem szabad engedni a tápszer csábításának.

Bár a modern anyatej pótló készítmények sokkal biztonságosabbak és jobbak mint elődeik, mégsem egyenlőek az anyatejjel. A baba első évében a központi idegrendszer különösen érzékeny a táplálékokra, s az anyatej az egyetlen létező táplálék, mely maradéktalanul kielégítheti a baba szervezetének igényeit.

Tápszer- minél később, annál jobb


Mindenki által elfogadott tény, hogy az anyatej a legjobb, minden igényt kielégítő élelmiszer egy baba számára. A modern korban azonban egyre több készítmény véli helyettesíteni azt. A tápszer ugyan csodálatos találmány, hiszen azok számára, akiknek korának elapad a teje, nem csak nélkülözhetetlen, de életmentő is lehet. Viszont nem szabad átesni a ló túloldalára, a tápszer csak akkor jó, ha nincs más választás- vagy a baba elég nagy már.

Általában fél éves kortól javasolják a hozzátáplálást, mely történhet tápszerrel, szilárdabb tápanyagokkal is. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem lehet egyértelműen meghatározni azt az időpontot, amikor elérkezik más tápanyagok bevezetésének az ideje. Hagyni kell, hogy az apróság maga döntse el, mikor van szüksége az anyatej mellett más táplálékra is.

Szoptatás és gyógyszerek

Sajnos adódhatnak olyan esetek, amikor a kismama akarata ellenére is kénytelen gyógyszerhez nyúlni. A modern készítmények között természetesen akad számtalan olyan szer, amely nem befolyásolja a szoptatást, de akadnak olyan készítmények is, melyek szedése során egyes összetevők bekerülhetnek az anyatejbe.

Fontos megemlíteni, hogy a várandósság alatt szedhető gyógyszerek nem egyenlők a szoptatás alatt szedhető készítményekkel. Terhesség alatt szedhető gyógyszerek lebomlanak, mielőtt a magzathoz kerülnének, szoptatás idején azokban ezen gyógyszerek nagy részének hatóanyagai az anyatejbe is bekerülhetnek.

Tehát szoptatás idején veszélyes és tilos olyan készítményeket fogyasztani, melyekről nem kérjük ki szakértő véleményét. Legyen szó gyógynövényről vagy kemikáliáról, mindenképpen ki kell kérni a háziorvos, vagy gyógyszer véleményét.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja