SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magzatgyermek Világnapja: Az anyatej dúsítása sokat javíthat a koraszülöttek életminőségén

Családinet [cikkei] - 2017-03-24
Évente mintegy 15 millió koraszülött baba születik világszerte1, hazánkban pedig minden tizenegyedik várandósságra jut egy koraszülés. Az anyatejes táplálás ebben a kritikus időszakban kiemelten fontos, amelyben hatalmas segítséget nyújtanak azok az anyatejelemző készülékek, amiket a Nutricia Early Life Nutrition adományozott hazánk vezető koraszülött osztályainak.
Magzatgyermek Világnapja: Az anyatej dúsítása sokat javíthat a koraszülöttek életminőségén

A Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumában az elmúlt egy évben több mint 80 érintett babán segítettek, míg a Bács-Kiskun Megyei és a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kórház perinatális intenzív osztályán évente több száz koraszülött kap lehetőséget egy egészségesebb életre a készüléknek köszönhetően.

Amennyiben a baba a terhesség 37. hete előtt jön világra, koraszülésről beszélünk – mivel ezek a csecsemők a szükségesnél kevesebb időt tölthettek méhen belül, különleges táplálásra van szükségük. Akárcsak az időre született babák esetében, a koraszülöttek számára is az anyatejes táplálás a legfontosabb, előfordulhat azonban, hogy az anyatej önmagában nem képes fedezni a koraszülött speciális tápanyagigényeit – ez jellemzően a 32. hét előtt, vagy az 1500 gramm alatt született babákra igaz.

„A koraszülöttek számára különösen fontos, hogy az anyatej-termelődés minél hamarabb beinduljon és a tápérték optimális legyen, ugyanis a fejletlen emésztőrendszerük miatt csak kis mennyiségű táplálékot tudnak befogadni. Az ideális anyatejes táplálás megalapozza a csecsemők bél- és emésztőrendszerének, valamint immunrendszerének fejlődését, csökkenti az allergiás megbetegedések előfordulási arányát, és segíti a kognitív fejlődést” – hangsúlyozta a magzatgyermek világnapja alkalmából Dr. Nádor Csaba, a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetője.
 

Évente több száz koraszülött életminőségén tudnak javítani a MIRIS-készülékkel

A koraszülöttek megfelelő táplálása a szülők és a szakemberek számára is kihívás: a budapesti és vidéki perinatális intenzív centrumoknak ajándékozott MIRIS anyatejelemző készülékek képesek elemezni az anyatej részletes tápértékét, így gyakorlatilag percek leforgása alatt kiderül, hogy szükséges-e az anyatej dúsítása. „Országos szinten Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében a legmagasabb a koraszülések száma, melyek közül az első és az utolsó megye is a mi körzetünkbe tartozik. Egy anyatej összetételét elemző készülék jelentős segítség az orvosainknak, mert így garantáltan a legjobb táplálást tudják biztosítani az érintett babáknak. ” – hívta fel a figyelmet Dr. Szűcs Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumának osztályvezető főorvosa.

A kecskeméti Perinatális Intenzív Centrumban évente csaknem kétszáz 1500 g feletti és száz 1500 g alatti koraszülött születik. „Az egészségi állapotuk és anyagcseréjük eltérő fejlettségi szinten van, ezért a táplálásnál egyéni igényekhez kell igazodni. A készülék által nyújtott mérési eredmények pontosabb, személyre szabott terápiás lehetőségeket biztosítanak a koraszülöttek számára.” – foglalta össze Dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumának osztályvezető főorvosa.
 

Az egészségfejlődés már a fogantatásnál elkezdődik

Az élet első 1000 napja az egészségfejlődés szempontjából az egyik legfontosabb időszak: a baba ekkor olyan változásokon megy keresztül, amely nem csak a gyermekkori, hanem a felnőttkori egészségét is nagymértékben meghatározza. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a fejlődés már a fogantatás pillanatától elkezdődik, a születést követően pedig kulcsszerepet játszik benne az anyatejes táplálás. Az anyatej minden csecsemő számára a lehető legtökéletesebb táplálék, a koraszülöttek esetén azonban egyenesen életmentő lehet.

„A Nutricia Early Life Nutrition elkötelezett támogatója az anyatejes táplálásnak és a koraszülöttek életminőségét javító törekvéseknek, amelynek egyik alappillére az optimális korai táplálás. Biztosak vagyunk abban, hogy a MIRIS készülék segítségével, és a szakértők fáradhatatlan munkájának köszönhetően jelentősen sikerül javítani az érintett babák későbbi életminőségén” – mondta Dr. Kralovánszky Gábor, a Nutricia Early Life Nutrition orvosigazgatója.

[1] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs363/en/
Fotó: one_life/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja