SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megoldások a szoptatási problémákra?

Családinet [cikkei] - 2005-05-25
Sok kismama számára a szülés után a szoptatás a következő nehéz állomása az anyaságnak. A szoptatási kedvnek azonban nem kell(ene) csalódásba torkollnia. Ezért összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, amelyek csökkentik a nehézségeket és a problémákat.

Megoldások a szoptatási problémákra?

Az újszülött nem iszik

A szoptatás tökéletes elkezdése a következőképpen néz ki: A baba a születés után a mama hasához simul. 20-50 perc elteltével, amikor a szopási reflex a legerősebb, ösztönszerűen a mellek irányába kúszik, kitátott szájával megkeresi a mellbimbót és elkezd szopni.

Néha azonban ez nem sikerül. Például, ha az újszülött egy megerőltető szülés miatt kimerült, vagy ha a mama olyan gyógyszereket kapott, amelyek a babára is kihathatnak.

Mi segíthet? A szoptatási tanácsadók két dolgot ajánlanak az anyának és a babának : nyugalmat és sok összesimulást. Ugyanis nemcsak a gyerek mellszívása, hanem a bensőséges bőrkontaktus is elősegíti a prolaktin képződését. Ez az a hormon, amely a tejtermelődést megindítja. Ezenkívül a testi közelség a legjobb módszer arra, hogy a babát üdvözöljük világunkban és felkeltsük érdeklődését a mell iránt.

Örüljön minden bátortalan próbálkozásnak és tegye a mellére babáját rendszeresen. Minél több a lehetősége arra, hogy a még puha mellen gyakoroljon, annál jobban boldogul a tejbelövelésnél az átmenetileg kemény mellel.

Az első szopási kísérleteknél segítséget jelent, ha a baba nem kap kezdettől fogva nyugtatócumit vagy a manapság elterjedt cukros oldatot a cumisüvegből, kivéve, ha az orvos elrendelte. Mindkettő fékezi a mell iránti étvágyat.

Vesse el azt a gondolatot, hogy a gyereke éhenhalhat. Vannak rá adatok, hogy a baba vércukorszintjét a szopással az első két-három napban szinten lehet tartani. A szopómozgás ugyanis aktivizálja azokat a hormonokat, amelyek a máj glükogén raktárát mozgósítják és így stabilizálják a test cukorháztartását.

A tejbelövelés nagyon fájdalmas

Vannak nők, akinek szerencséjük van, mert alig érzik, ha a tejtermelődés megkezdődik. Ők azonban inkább kivételek. Legtöbbször inkább kellemetlen és fájdalmas, amikor a mell az egyik pillanatról a másikra feszes és kemény lesz. Időközben persze tudjuk, hogy nem a tej, hanem nyirokeltömődés, ami megduzzasztja a mellet. Az ok a vér-és nyirokerek rejtett védekező reakciójában rejlik. Ezek ugyanis a terhesség kezdete óta a kolosztrumra (az első napok előtejét a szülés előtti utolsó hónapjaiban állítják elő) kalibráltak és nem ismerik fel az új, "érett anyatejet". Ez a kis harc legfeljebb 24-48 órán keresztül tart.

Mi segíthet? A megkönnyebülésre szolgál ezekben a napokban egy bevált alapszabály: Meleg a szoptatás előtt és hideg a szoptatás után. Miért? A szoptatás előtt arról van szó, hogy fokozzuk a tejbelövelést. Ezt segíti elő a meleg borogatás (meleg vízbe mártott pelenkát helyezni a mellre). De a zuhány alatt is engedhet meleg vizet a mellére vagy tíz percig infravörös lámpával melegítheti.

A szoptatás után az ellentétes program jótétemény a mellnek (jégkocka ill. hüvös pakolás egy kendőben). A hideginger 10-20 percig tartson.

Csökkentik a fájdalmat a túrópakolások és a fehér fejes káposzta leveleinek a felrakása. Az utóbbiak sok szoptatási tanácsadó kedvencei, mert bizonyíthatóan csökkentik a mellszövetek duzzadását és a mell túlmelegedését.

És így kell csinálni: A lehűtött, tiszta és száraz káposztaleveleket simítsa ki egy pezsgősüveggel vagy egy sodrófával, helyezze a mellre és rögzítse melltartóval. A káposztaleveleket a következő szoptatásig ott lehet hagyni.

Amennyiben a tejtermelés nehezen indul be, akkor a homöopátiát is igénybeveheti segítségnek.

A mellbimbók berepedeznek és kisebesednek

Néha annyira "kikészülnek" a mellbimbók, hogy már a szoptatás gondolata is fáj.

Mi segíthet? Elsősorban az okot kell megkeresni. Legtöbbször azért lesz sebes a mellbimbó, mert a babát nem tették jól mellre. Ezért a legfontosabb alapszabályok a következők:

A babának teljesen mellen kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem a mellbimbó hegyén cumizik, hanem a szájának teljesen rá kell tapadnia az egész mellbimbóra.

Az evésnél a nyelvnek az alsóállkapocshoz kell simulnia, a mellbimbó alá. A gyerek arca úgy felfúvodik, mint egy barokkangyalé.

Gyakran kell változtatni a szoptatási pozíciót, mert különben a mellbimbókat mindig ugyanazon a helyen veszik igénybe. Ott van ugyanis a legnagyobb terhelés, ahol a baba alsó állkapcsa van.

Csak akkor vegyük le a babát a mellről, ha már megszűnt a vákuum. Ebben segít, ha a kisujjunkat a a baba szájszögletébe csúsztatjuk.

A szoptatás után kenjünk szét egy kis anyatejet a mellbimbón és hagyjuk megszáradni. (Magyarországon a GARMASTAN kenőcsöt lehet kapni, azért előnyös, mert rajta lehet hagyni a mellbimbón és szoptatás előtt sem kell lemosni)

Légáteresztő tejfelfogóbetétet kell hordani, pl. pamutból vagy selyemből.

Ezenkívül a következő dolgok okozhatják a mellbimbóproblémákat:

Gombásfertőzés (Soor): Legtöbbször a baba szájában is van (fehér bevonat a nyálkahártyán - magyarul szájpenész). Az orvos a mamát és a babát is a megfelelő gomba elleni szerrel fogja kezelni.

Nagyon száraz bőr: Megelőzésként jó, ha a gyógyszertárból beszerzik a tisztitott lanolinos krémet és vékonyan bekenik vele a mellbimbót.

A baba allergiája: Már a babáknak is lehet allergiájuk az anyatejen keresztül bizonyos táplálékok (pl. tehéntej) ellen. Az allergiára úgy reagálnak, hogy viszket a szájuk környéke. A megfigyelések azt mutatták ki, hogy a babák úgy próbálják csökkenteni a viszketést, hogy szopás közben a nyelvükkel a szájpadlásukat masszírozzák és ennek a "mellékhatása", hogy a mellbimbó csúcsát ledörzsölik. Amennyiben felmerül önben a gyanú, hogy babájának allergiája ven (pl. mert a szopás után bőrkiütései vannak vagy feltűnően más a széklete), akkor forduljon a gyerekorvoshoz.

Túl kevés vagy túl sok teje van

A szoptatás kínálat és igény kérdése és a legtöbb esetben össze is jön. Ezért legtöbbször csak bizonytalankodás miatt vannak kétségeik a fiatal anyáknak a tej minősége és mennyisége miatt.

Mi segíthet, ha túl kevés a tej?

Sok bőrkontaktus és közelség

A cumisüveget és a cumit el kell hagyni

a babát mindkét mellre rátenni és végül az először felkínált mellet ismét felkínálni

Dupla-pumpával mindkét mellet egyszerre lefejni (kb. 25%-kal több tej lesz)

Édeskömény és kecskeruta (1:1 arányban gyógyteaként megfőzni) bizonyítottan serkentik a tejtermelődést. Ugyanaz érvényes a kék lóherére is (Magyarországon a Herbária Patikája gyártja a LAKTOHERB teát, aminek ugyanez a hatása).

Mi segít, ha túl sok a teje?

Csak az egyik mellre tegye a babát

Egy csésze zsályateát igyon meg elosztva a nap folyamán

A gyereket hanyattfekve a gravitációval ellentétes irányban etessük, mindenekelőtt akkkor, ha a mamának az erős tejkiáramlás miatt az a benyomása, hogy a baba az első kortyoknál megfullad.

A mell kemény és fáj

Ha a melle érzékeny a nyomásra, sőt pirosas, akkor itt az ideje annak, hogy egy kicsit pihenjen. A stressz és a nyomás ugyanis a fő kiváltó ok. Ezek megakadályozzák a tej termelődést és közvetetten dugulást okoznak a tejcsatornákban.

Ezenkívül a következő okok jöhetnek még szóba:

Az etetések közti távolság túl nagy.
Az anya az ujjával megnyomja a mellét, hogy a baba orra szabad maradjon, s így elzárhat egy tejcsatornát.
Túl szoros melltartó vagy egy ütés a mellen is okozhat tejcsatornaelzáródást.

Mi segíthet? Szoptasson igény szerint - a saját igénye szerint is! Ha túlságosan tele van a melle, akkor etesse meg egy kicsit a babát, mégpedig azon az oldalon, ahol kellemetlenebb feszítés. Amennyiben már csomókat is érez, akkor úgy tegye mellre a babát, hogy az álla az érintett irányba mutasson. Ott ürülnek ki ugyanis legjobban a tejcsatornák, ahol az alsó állkapocs van.

A tejcstornák elzáródása esetén azok a módszerek is jók, amelyeket már leírtunk a tejbelövelés elősegítésére.

Szoptatás előtti kiegészítő változatok:

Krumpliborogatás (Meleg héjában főtt krumplit egy konyharuhába becsavarva a mellre tenni)

Porrá tört kék lóherét forró vízzel péppé főzni és ezzel borogatni a mellet.

Szoptatás után:

Gyulladáscsökkentő és csillapító borogatást tenni a mellre.

Levendulával vagy mézzel kevert túróval borogatni a mellet. A gyulladást is csökkentik. Phytalocca homöopatia terápiát is alkalmazhat, amelyet legjobb, ha tapasztalt szülésznővel vagy egy orvossal beszéli meg.

Mindenképpen szükséges ez a terápia, ha a tejcsatornák már több, mint két napja elzáródtak. Ekkor ugyanis egy ördögi kör jöhet létre. Az elzáródott csatornákból ugyanis sósabb tej jön, ebből kevesebbet iszik a baba és így a legrosszabb esetben a mell is begyulladhat. A láz és határozott betegségérzet ennek a csalhatatlan jelei.

Teljes nyugalommal és a fent leírtak konzekvens betartásával a mellgyulladást még a kezdő stádiumban, erős gyógyszerek nélkül le lehet győzni. A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyakori szoptatás is elősegíti a gyógyulást.

Ha 24 órá múlva sem javul, akkor feltétlenül antibiotikumot kell bevenni. Ekkor már nem szabad hűteni a mellet, mert a hideg csökkenti a vérkeringést és megakadályozza, hogy a mellszövetekbe elegendő antibiotikum jusson. De nem kell félni attól, hogy abba kell hagyni a szoptatást, mert ma már vannak orvosságok szoptatós anyák részére is.

forrás: www.she.hu
Fotó: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja