SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az éltető anyatej

Családinet [cikkei] - 2014-10-02
Az édesanyák legnagyobb vágya, hogy minél hosszabb ideig tudják anyatejjel táplálni gyermeküket. A szoptatás azonban nem csupán a kicsik táplálását jelenti, hanem számos más pozitív hatása is van.
Az éltető anyatej

Azon kívül, hogy segíti a bensőséges kapcsolat elmélyítését a gyermek és az anya között, az anyatej immunerősítő hatása csökkenti több felnőttkori megbetegedés kialakulásának kockázatát. Hogy meddig lehet csak anyatejjel táplálni a gyermeket, miért jobb az anyatejes táplálás és milyen egyéb jótékony hatása van, Dr. Nagy László Zoltán, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

„Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így a legideálisabb táplálékot jelenti a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődést, amely a kisbabák első életévében a leggyorsabb. A legszerencsésebb, ha a gyermek legalább fél éves koráig csak anyatejet kap, melynek összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik. Így biztosak lehetünk abban, hogy kisbabánk minden életszakaszban a számára szükséges táplálékot kapja” – mondta dr. Nagy László Zoltán.

A szoptatás az újdonsült kismamák számára nem mindig zökkenőmentes, így fontos őket támogatni a kezdeti nehézségek leküzdésében. Az anyatej ugyanis nem csak a szükséges táplálékot biztosítja a gyermek számára, hanem a folyadékpótlást is segíti. A benne található ellenanyagoknak köszönhetően pedig az immunrendszer erősödik, így a csecsemő szervezete ellenállóvá válik a betegségekkel szemben, az anyatej védelmet nyújt az allergiás megbetegedések kialakulása ellen, valamint csökkenti az újszülöttkori sárgaság kialakulásának esélyét. Annak érdekében, hogy a gyermek mindig megkapja a számára szükséges mennyiségű folyadékot és megfelelő minőségű tápanyagot, az anyatej összetétele folyamatosan, akár hetek vagy hónapok alatt is változhat.

A szoptatás azonban nem csak a gyermekekre, de az édesanyákra is jótékony hatással van. Segít az édesanyáknak a szülés utáni felépülésben, illetve hozzájárul az eredeti testsúly minél korábban történő visszanyeréséhez. Csökkenti az anyukák daganatos megbetegedéseinek – mint például petefészek-, vagy emlőrák – kialakulásának kockázatát, valamint a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét is.

„A szoptatás időtartama egyénenként eltérő lehet. Ideális esetben a gyermek fél éves koráig csak anyatejet kap és utána kezdődhet a hozzátáplálás. Vannak olyan esetek azonban, amikor ez az időszak egyéb okok miatt rövidebb, vagy az anyatej minősége, mennyisége önmagában nem elegendő. A szoptatást nehezítheti a csecsemő helytelen mellretétele, a nyugodt és álmos kisbaba vagy a cumi használata is, de az anya fáradtsága és feszültsége is gátolhatja a tejképződést. Ezért nagyon fontos az édesanya számára a támogató légkör, és ha szükséges, bátran kérjünk segítséget szakorvostól vagy tanácsadótól” – tette hozzá a doktor úr.

Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja