SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

11 dolog, amit soha ne mondj egy szoptató anyának

Családinet [cikkei] - 2015-07-30
Úgy látszik, mindig van néhány olyan téma, ami bizonyos anyukáknál "kiveri a biztosítékot" és utána jön a marakodás, egymás szidása. Egyik ilyen a szoptatás kontra tápszer témaköre. Egy, a La Leche liga gondozásában megjelent könyv közzétesz egy listát olyan dolgokról, amit az embereknek soha nem szabadna szoptatós anyáknak mondania. Olyan dolgokat, mint például "Hiszen csak cuminak használ téged", vagy "Talán a tejed nem elég jó". Fentiek apropóján gyűjtöttünk néhány ilyen gyakori mondatot, amik talán jobb lenne, ha nem hangzanának el.
11 dolog, amit soha ne mondj egy szoptató anyának

Íme, 11 dolog, amit soha ne mondj egy szoptatós anyának!

  1. Na, megjött az ősanya! - Ezt a gúnynevet gyakran olyan anyák használják, akiknek bűntudatuk van, mert ők maguk nem tudtak (eleget) szoptatni. De ha nem így van, akkor is felesleges gúnynevekkel illetni azt, aki a legtermészetesebb módon táplálja a babáját.
  2. A szoptatás tönkre fogja tenni a melleidet! -  Ez egyáltalán nincs kőbe vésve, ráadásul a mellek már a terhesség alatt megnőnek és megnyúlhat, megrepedezhet a bőr rajtuk, a szoptatástól függetlenül.
  3. Bármikor adhatsz neki tápszert. - Ez nagyjából olyan, mintha egy újdonsült feleségnek azt mondanák: ahelyett, hogy Pétert választaná férjének, még akármikor elválhat és hozzámehet Erikhez.
  4. Pfuj. - Hát, erre válaszként is csak azt lehet mondani: Pfuj.
  5. A gyerek körül forog a világ, uralkodik az anyján, el lesz kényeztetve! - Az igény szerinti szoptatás nem jelent elkényeztetést. Komolyan úgy gondolja bárki is, hogy egy néhány hónapos babát nevelési célból hagyni kéne éhezni?!
  6. Ez felháborító! Nem tudná a mosdóban csinálni ezt? - Nem, nem az, Nem, nem tudnám. Itt vagyok. A gyerek éhes. Nem fogom hagyni, hogy egy koszos wc-ben egyen.
  7. A mellnek szexuális jelentése van. Nem adnám a kisbabám szájába. - Azokat, akik ezt mondják, talán kezeltetni kéne.
  8. A melled inkább a férjedé kéne, hogy legyen, nem a kisbabádé. - Ezek az emberek nyilvánvalóan nem hallottak még az osztozkodásról, vagy, hogy valaki egyszerre több dolgot is képes legyen megoldani.
  9. Oh, elválasztod? Hála istennek! Biztosan nagyon boldog vagy, hogy nem kell többet ezt csinálnod. - Igazából ez nagyon nehéz időszak egy anyának. Az elválasztás nem mindig boldog, vagy kellemes dolog. A szoptatás egy hihetetlen élmény, ami összeköt, kényelmes, és boldogsághormonokat szabadíthat fel – mindezek elmúlása nagy szomorúság lehet.
  10. A szexuális életed megszűnik létezni, ha szoptatsz, hiszen a kisbaba állandóan rajtad fog lógni. - Néhány szoptató anyának egyszerűen csak kreatívabbnak kell lennie, ha szexre kerül a sor. Rengeteg olyan alkalom van, amikor nem „lóg rajtad” egy kisbaba, csak ki kell használni a lehetőséget.
  11. Te még mindig szoptatsz? - Amikor ezt az emberek meglepődve és kissé undorodva kérdezik, az tényleg bántó tud lenni. Mit érdekel más embereket, meddig szoptat egy anya?

Mondták már neked valaha ezeket a dolgokat? Hozzátennél még valamit?

Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja