SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szőke Melinda


Szőke Melinda
Gyógypedagógus

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.terapia.imtbt.hu

Témakörök

összes téma      asd     beszéd     diszkalkulia     diszlexia     étkezés     finommanipuláció     iskola     képzés     korai fejlesztés     megkésett beszédfejlõdés     mozgás     mozgásfejlesztés     mozgásfejlõdés     nevelés     pszichológus     viselkedésterápia  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Beszédfejlõdés

Kedves Melinda,
27 hónapos kisfiam beszédfejlődésével kapcsolatban teszek fel a kérdést
Engem nem zavar, hogy négy szót tud, mindent megért, okos kisfiú. Védőnőnk izgatott ez ügyben és mindenféleképpen szeretnék erről bővebb információt tudni, hogy érdemes-e avvall foglalkoznom , amit ajánlott. Azt mondta, ajánlja a fejlesztést, menjünk beszédfejlesztő foglalkozásra. Én nem szívesen avatkoznék bele egy egészséges gyermek fejlődési ütemébe, mert árthat is inkább, mint segít. Nálunk a családban 3 éves kor körül jellemző a beszéd alakulása.
Problémamentes terhességből született, természetes úton /10 apgár/. Problémamente kórházi napok, első hangok 4 hónaposan, oldalra fordult időben, hátrafelé mászásból állt mászó állásba 8 hónaposan és kezdett mászni. 11 hónaposan felállt és 14 hónaposan indult el egyedül. Jó étvágya van, egészséges és egész nap mutogat, mondhatni be nem áll a szája, kérdez és hümmög. A négy szó mama /utánozza, ha mondom/, bú /a bundás plüss kutyus/ csip-csip / csip-csip csóka dal/ uhu /bagoly/. Egész nap válaszolok, mindent megnevezek neki és mondom. A kérdésem az, érdemes ebben az esetben bármilyen vizsgálat, vagy szakember segítsége? Válszát köszönöm.
Kedves Kérdező,
27 hónapos korban 50-70 szó az elvárt, akár úgy, ahogy a kisfiú is használja (pl. bú-plüss állat). A 4 szó tényleg kicsit kevés. A fő kérdés az, hogy jár-e bölcsibe, vagy stabilan (legalább2-3 nap) kortársak közé, akik beszélnek is. Az bíztató, hogy ügyesen elmutogat mindent. A másik kérdés, ami felmerült bennem, hogy ha olyan emberrel van, ki ritkán találkozik vele, vagy a védőnéni látja, akkor ők is megértik-e, amit szeretne. Ha ezekre a kérdésekre még tudna válaszolni, akkor könnyebb lenne eldöntenem, hogy "belefér-e" ennyi késés.
Üdvözlettel:

Szőke Melinda
2018-02-22 08:00:23
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja