SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

nyilatkozom hogy nem kérem a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését

Tisztelt Szakbarbár!

A családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, mivel a munkáltatóm nem segítőkész, én pedig nem szeretném rosszul kitölteni. A terhesség 91. napjától jár az adókedvezmény, ezért szeretném igénybe venni.
Az I. blokk 1 pontjában mit kell írni, abban az esetben, ha nekem első gyermekem lesz? Ebben az esetben az első, és a második kipontozott helyre írok 1-1-et, a harmadik helyre 0-át? Nem tudom mi a különbség az eltartott, és a kedvezményezett eltartott között.
1. Az eltartottak száma (a magzatot is beleértve) …… . A kedvezményezett eltartottak száma ……, akik közül …… a bíróság döntése alapján felváltva gondozott gyermek.
A 3. pontot akkor kell kitölteni ha én kívánom igénybe venni a kedvezményt?
A 4. pont mire vonatkozik? Lehet olyan eset, hogy x-et teszek a 3. ponthoz és a 4. ponthoz is? Nem értem, hogy a 4. pont mire vonatkozik. Miért úgy van megfogalmazva, hogy járulékkedvezmény. Vagy ezt akkor kellene kitölteni, ha nem én kérem? Nem tudom hová kellenek a x-ek.
3. Nyilatkozom, hogy jogosult vagyok a családi kedvezményt Magyarországon érvényesíteni, külföldi államban a jövedelmem után azonos vagy hasonló kedvezményt nem veszek (vettem) igénybe. •
4. Nyilatkozom, hogy nem kérem a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését. •
Az 5. pont a) pontjába milyen összeget kell írnom?
5. A fentiek alapján nyilatkozom, hogy a …… hónaptól kezdődően (e hónapra is) a családi kedvezményt
a) ………………… forint összegben kívánom igénybe venni.
A II. blokk 3. pontjába van szó az élettársról. De ki számít élettársnak? Itt csak a bejegyzett élettársi viszonyt lehet figyelembe venni? Vagy nem kell hozzá papír? Mely esetben kell ezt a részt kitölteni?
Amennyiben nem csak a bejegyzett élettárs minősül élettársi viszonynak (nincs róla papírunk), akkor ezt a részt a páromnak is ki kell töltenie? Ha igen, akkor mit kell írni a II. 8. pontjába, abban az esetben, ha ő már nyugdíjas? Hiszen rendszeres bevétele van, de úgymond munkáltatója nincs, tehát neki ki fogja aláírni? Vagy ennél a résznél a van-hoz kell az x, a IV-es blokkot pedig nem kell kitölteni?
8. Munkáltatóm, rendszeres bevételt juttató kifizetőm van: • nincs: •

Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: M.


I.
1.: eltartott 1, ebből kedvezményezett 1 - egészen addig kedvezményezett egy gyerek, amíg középfokon tanul, utána már csak eltartott.
3: X
4: lehet kérni a kedvezményt csak adóból, illetve adóból és járulékból is. ha X-et teszel ide, akkor kis bér esetén többet tudsz belőle realizálni már év közben.
5. b: 1 - inkább nem kísérelem meg elmagyarázni, hogy mi a különbség az a) és a b) között, a b)-t jobban megérted, úgyhogy inkább ide írd az 1-et.

II.
Nem csak a bejegyzett élettárs számít élettársnak.
8: szerintem egyértelmű, hogy valakinek van-e munkáltatója vagy sincs. nem a jövedelemre kérdez rá a nyomtatványra, hogy az van-e, hanem a munkáltatóra. ez két külön dolog.

Szakbarbár
2015-06-11 21:29:17
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja