SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Munkahelyváltás csed elõtt

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg 3 hónapos terhes vagyok. Amennyiben új munkahelyet kezdek, folyamatos munkaviszony mellett (mondjuk egy hétvége kihagyásával), akkor miből számítják a CSED-et?

Csak az új munkahely számít, vagy ilyen esetben a biztosítási jogviszony folyamatosnak minősül és az előző munkahely is beleszámít a 180 napos visszanézett munkavégzésbe?

A váltás után, csak az első három hónap számít bele a CSED-be (ha időre születik a baba), vagy ha mondjuk a szülés várható időpontja előtt igénylem, akkor ennél is kevesebb, esetleg valahogy másképp kell nézni?

Jól értem, hogy hiába van két éve a minimálbért jelentősen meghaladó fizetésem, ha megszakad a munkaviszonyom a terhess?g előtt 1-2 hónappal, akkor a minimálbérből fogják kiszámítani a csed-et, hiszen nem lesz meg a 180 nap folyamatos munkaviszony?

Előre is nagyon köszönöm, hogy segít fényt deríteni a fenti kérdésekre.

Csak az aktuálisan fennálló biztosítási jogviszonyból származó jövedelem képezi az ellátások alapját, a megszűnt jogviszonyban kapott bér irreleváns. A kérdésedre a válasz röviden az, hogy amennyiben az új helyen a béred eléri a minimálbér kétszeresét, úgy a csed és a gyed legalább a minimálbér kétszereséből fog számolódni, semmiképpen sem lesz minimálbér alapú.

A jogszabály ismeri és kezeli azt a helyzetet, ha nincs 180 nap a számítási időszakban (ellátás kezdetét megelőző 3. hónap végétől visszafelé). Ha nincs 180 nap, de van 120, még akkor is lehet a csed korlátlanul magas, teljes átlagból számolódó. 30-119 nap esetén már bármilyen magas bérből is legfeljebb a minimálbér kétszerese a csed alapja. Ugyanez igaz a gyedre is azzal, hogy a itt kezdés évében nincs jelentősége annak, hogy hány naptól volt megállapítva, mert így is, úgyis legfeljebb az azévi minimálbér kétszerese a felső határa. A legalább 120 napból megállapított gyed viszont az újévben emelkedik, ha az átlag több, mint az újévi minimálbér kétszerese.

A biztosítás akkor folyamatos, ha nincs benne 30 napnál nagyobb megszakítás. Ha két munkahely között ennél nagyobb szünet lenne (úgy, hogy közben nem igényelsz álláskeresési járadékot), a csednél és a gyednél ennek sincs jelentősége.



Szakbarbár
2022-11-22 11:15:30
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja