SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

pajzsmirigy Metative II.

Tisztelt Professzor Úr!
A mamut-ban voltam Önnél vizsgálaton régebben. Emlékeztetőül: nincs pajzsmirigyem, teljesen eltávolították. L-thyroxin -t szedek 150 mikrogrammor, 20 éve. Kérdeztem Öntől, hogy az Armour Thyroid jó lenne -e nekem. Kaptam receptet is, de nem tudtam kifizetni a 85 ezer forintot érte. Annyiért hozták volna be. Most találtam Metavive II. hormont, ezt 15 ezer Ft -ért sikerült beszereznem, 80 mg -os. Kérném a véleményét. Jó ez nekem?
Ui: pitvar fibrillacióm van!

Tisztelettel Z. Miklós
Tisztelt Z. Miklós Úr!

Ez valóban mellbe vágó!

Két dolgot tudok ajánlani:
1. L-THYROX HEXAL 50 mikrogramm tabletta (ez ugyan szintetikus)
előkészítés:L-THYROX HEXAL 50 mikrogramm tabletta
• Levotiroxin-nátrium (0,05 mg / 1 tabletta)= levotiroxin (0,049 mg / 1 tabletta)
Egyéb összetevők:
• Karboxi-metil-keményítő, A. típusú nátrium.
• Cellulóz, mikrokristályos
• Nehéz magnézium-oxid
• Magnézium-sztearát (növényi)
• mannit
A hatóanyag szintetikusan előállított pajzsmirigyhormon. Az egészséges szervezetben az emberi szervezetben két anyagcsere szempontjából fontos hormon keletkezik. Az egyiket nevezik Levotiroxinnak vagy T4-nek, és egy bizonyos depót képvisel, szükség esetén a másik, a ténylegesen hatékony formát, az ún.
A pajzsmirigyhormonok létfontosságúak az emberi szervezet funkcionális metabolizmusához. Ha azokat a szervezet nem állítja elő megfelelő mennyiségben, azokat rendszeresen kell szállítani. A gyógyszer csak a levotiroxin „tárolási formáját” használja. Tehát a test továbbra is szükség szerint képes átalakítani a Liothyronine-ba.
Az L-THYROX HEXAL 50 mikrogramm tabletták alkalmazása
- pajzsmirigy (hipotireózis)
- jóindulatú golyva (golyva), normál (euthyreoid) pajzsmirigyműködés helyét
- kiújulásának megelőzésére golyva (golyva), normál (euthyreoid) pajzsmirigyműködés helyen
- adjuváns elnyomott pajzsmirigy (hyperthyreosis), így egy normális (euthyreoid) anyagcsere

2: Egy új levotiroxin-oldat hasonló biológiai hozzáférhetőséget eredményez, akár 30, akár csak 15 perccel egy magas zsírtartalmú, magas kalóriatartalmú étkezés előtt fogyasztják
Murray Ducharme Claudia Scarsi Online közzététel: 2022. augusztus 9https://doi.org/10.1089/thy.2021.0604

Háttér: A levotiroxin (LT4) nátrium a pajzsmirigy alulműködés standard kezelése. Felszívódása és biohasznosulása tabletta formájában történő bevétel esetén szignifikánsan csökken az egyidejű táplálékfelvétellel. Ezért az LT4 készítményeket éhgyomorra javasolt bevenni, legalább 30, ideális esetben 60 perccel a reggeli előtt, ami potenciálisan befolyásolja a terápia betartását. Kimutatták, hogy egy új LT4 oldat (Tirosint ® -SOL) gyorsabb felszívódási folyamatot eredményez, mint a tabletták vagy a lágyzselé-kapszulák. A kísérlet célja ennek a készítménynek a biohasznosulásának értékelése volt, amelyet 15 perccel egy magas zsírtartalmú, magas kalóriatartalmú étkezés előtt vettek be, összehasonlítva a minimálisan ajánlott 30 perces időközzel.
Módszerek: A randomizált vizsgálatban részt vevő harminchat (33 teljes személy, 24 férfi és 9 nő) egészséges önkéntes 600 mikrogramm LT4 belsőleges oldatot vett be, egyszeri adagban 10 órás koplalás után, 15 vagy 30 perccel a zsírban gazdag, magas étkezés előtt. -kalória, az FDA által jóváhagyott, szabványosított étkezés ellenőrzött kutatási környezetben. Mértük a szérum össz-tiroxint folyadékkromatográfiával tandem tömegspektrometriával a kiinduláskor és több időpontban az LT4 beadása után 72 óráig. A görbe alatti terület (AUC) által tükrözött expozíció mértékének előre meghatározott ekvivalenciahatárai 80–125% voltak. A kimosódási időszak legalább 35 nap volt.
Eredmények: A mértani átlagarányok és konfidenciaintervallumok (CI-k) az expozíció kiindulási értékéhez igazított mértékéhez, amelyet az adagolás után 48 és 72 órával csonkolt AUC-k képviselnek (AUC 0–48 : 90% [90% CI 86–94]); és AUC 0–72 : 92% [90% CI 87–97]) az előre meghatározott ekvivalenciahatárokon belül volt. Az alapvonalhoz igazított csúcskoncentráció klinikailag is hasonló volt (C max : 85% [90% CI 80–90]). A medián t max 1,5 óra volt minden csoportban. A nemkívánatos események aránya hasonló volt a csoportok között.
Következtetések: Nem tapasztaltunk szignifikáns különbséget egy új LT4 oldat farmakokinetikai tulajdonságai között, amelyet 15 és 30 perccel adtunk be egy magas zsírtartalmú, magas kalóriatartalmú étkezés előtt normál alanyoknál. További kutatásokra van szükség annak értékeléséhez, hogy (a) az általános biológiai hozzáférhetőség különbségei más időpontokban (beleértve az azonnali étkezést is), és (b) ennek a készítménynek a valós hatékonysága az újonnan javasolt beadási körülmények között, hogy optimalizálják a hypothyreosis kezelési eredményeit.
Ezek valamelyikével sikeres lesz a kezelés reményeim szerint.
Jó egészséget kívánok,tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-10-31 12:37:45
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja