SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

pajzsmirigy/FT3

Tisztelt Dr. Balázs Csaba,
Évekkel ezelőtt inzulinrezisztenciát, pajzsmirigy alulműködést, később agyalapi mirigy adenómát regisztráltak. Norprolacot, L-Thyroxint szedek és diétát tartok.
A legfrissebb vérképemben a pajzsmirigy hormonok a következők voltak:
TSH 2,050 miU/L
Szabad T4 (fT4) 11,42 pmol/l
Szabad T3 (fT3) 6,43 * 3,80 - 6,00 pmol/l
A vércukoor értékeim:
Fruktózamin 311 * 213 - 295 umol/l
Glükóz 5,3 mmol/l
Hemoglobin A1c (NGSP) 5,6% (4,0-6,0)
Hemoglobin A1c (IFCC) 37 mmol/l (20,0-42,0)

Szeretném a véleményét kérni, hogy megfelelő-e a gyógyszeres terápia? Szükséges-e az L-Thyroxin szedése az emelkedett FT3 mellett is?
A kérdés azért merült fel bennem, mert sokszor vagyok rosszul, sok és erős szívdobogásom van, sokszor megemelkedik a pulzusom, gyakran vannak ködös érzéseim, szédülök, koncentrációzavarom is van időnként. A háziorvosom szerint "csak" pánikbetegség és nem foglalkozik vele (ezen a vonalon is elindultam kb. egy éve). Viszont amikor pár alkalommal a sürgősségi osztályra kellett mennem a rosszullétek/magas pulzus miatt, akkor ott néhány orvos, asszisztens említette, hogy ezt meg kellene beszélnem az endokrinológusommal. Ő is azt mondja, mint a háziorvos, hogy ez nem endokrin eredetű rosszullét. Tanácstalan vagyok. (Neurológus, kardiológus megvizsgált, nem találtak eltérést).
Válaszát előre is megköszönöm!
Panna
Tisztelt Panna!

At elmondottak miatt is a endokrinológiai(nem csupán laboratróriumi vizsgálat) volna szükséges.
Miért?
Hosszas okfejtés helyett inkább irányelveket szeretnék leírni, hogy könnyebben eligazodhassanak ebben a dzsungelnek látszó ismerethalmazban. Betegeimtől tudom, hogy gyakran kénytelenek az internet különböző fórumain információt gyűjteni. Be kell vallani, hogy a hiteles adatok elérése nem mindig könnyű, sőt néha félrevezető is lehet.
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-03-14 12:57:01
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja