SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pajzsmirigy alulmûködés

Tisztelt Professzor úr.
47 éves vagyok 5 éve vannak változókori tüneteim miomam és adenomiozisom. Évente járok laborban és a TSH 2.5 lett. Kissé alulmukodik a pajzsmirigy vagy megfelel ez az értekem? Vagy érdemes nézetnem T3, T4, Anti TPO. Mert igazából nem tudom hogy a változó kor miatt lehetnek depressziós hangulat arcpirosodas most egy kis ideje a nyakamon is van piros folt és függőleges ráncok a középső részén emésztési problémák fejfajasok. A pajzsmirigy miatt lehetnek ilyen tünetek?
Tisztelt Kérdező!

Fontos kérdést tett fel. Az adenomiozis gyakorta társulhat pajzsmirigy betegséggel. Miről is van szó?
Napjainkban ez a kórképek egye gyakoribb, sajnos ritkán fedezik fel időben.Az endometriosisos elváltozások egyik formája, mely kórképnél a teljes (a méhüregi szerkezettel teljesen megegyező) méhnyálkahártya a méhüregen kívül, a női kismedencében vagy egyéb hasűri szerveken megtapadva helyezkedik el és a női ciklusnak megfelelő változásokat mutatva (új nyálkahártya-képződés, menstruáció alkalmával bevérzés) az érintett szerven és annak szöveteiben komoly elváltozásokhoz vezethet és komoly panaszokat, szövődményeket okozhat. Fő jellemzője a ciklikusan megjelenő fájdalom, melynek erőssége menstruáció idején éri el a tetőfokát és annak megszüntével mérséklődhet a fájdalom intenzitása, de nem szűnik meg és az állandó alhasi diszkomfortérzés a mindennapokban közérzeti, partnerkapcsolati zavarokhoz vezethet, valamint fogantatási zavarokat (meddőség, korai vetélés) okozhat. Amennyiben a bélrendszerben tapad meg a nyálkahártya, akár ciklusosan jelentkező emésztési zavarok is felléphetnek. A húgyhólyag érintettségét a ciklusos vizelési panaszok jelezhetik. Főleg ezek a panaszok hívhatják fel a vizsgáló figyelmét az esetleges rendellenes helyen tapadó méhnyálkahártya (endometriosis) okozta kórkép fennállására.Ezen a honlapon is írtam már róla, hogy a mellhártyán történő meg tapadás után a menzesz időszakában vissza-visszatérően fel nem ismert légmellett (PTX-t) is tudott okozn. Az endometriosis inkább a korai reproduktív kor megbetegedése és gyakori oka a meddőségnek. Panaszait a korai menopausa is panaszai is okozhatja.
További endokrinológiai vizsgálatot és célzott kezelést javaslok, jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2024-03-02 15:53:41
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja