SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

medrol lombik

Tisztelt Doktor Úr!

Teljesen tanácstalan vagyok! Több lombikos beavatkozáson vagyok túl, és nem tudom, mit tegyek, melyik orvos utasításait tartsam be. Évek óta próbálkozunk és olyan, mintha lassan minden \"elromlana\" bennem. Teljesen normális értékekkel indultam neki a stimulációknak, aztán 1 év után kiderült, hogy autoimmun pajzsmirigy alulműködésem alakult ki, erre kaptam is Euthyrox 75 gyógyszert, és nagy örömünkre sikerült is a lombikos beavatkozás. A stimuláció alatt és utána is nagyon magas lett a TSH szintem, erre gyorsan megemeltük az adagomat, és úgy tűnt, minden rendben is van...egészen a 14. hétig, amikor megállt a szíve a kis kincsünknek. Missed ab. Ki tudja miért, de valószínű, hogy nem volt egészséges.
Azóta 2 esetben történt beavatkozás és mindkét esetben úgy tűnt, sikerült, aztán el kezdett csökkenni a HCG szint. Ekkor elküldött az orvosom inzulin rezisztencia mérésre és immunológiára.
IR mérésen már korábban is voltam, akkor minden rendben volt, de most, két évvel később már igencsak rosszak lettek az eredményeim. 3X750 mg Merckformint szedek, amire rendeződött az inzulinszintem. Időközben megérkezett az immunológiai eredményem is, egy nagyon kicsi eltérésem van, amivel - az immunológus elmondása szerint - nem is kellene foglalkozni, ha nem a babaprojekt lenne a téma, így azonban azt javasolta, hogy szedjek a stimuláció elkezdésekor napi 16 mg Medrolt, majd egy hét után végig a terhesség alatt napi 8 mg-ot.
A lombikos orvosom (akiben maximálisan megbízom) nem fogadta el ezt a javaslatot, mert azt mondta, hogy IR-eseknek nem kellene Medrolt szedni. Naponta váltva 4 és 8 mg Medrolt engedélyezett, és ezt le kell csökkentenem holnap 4-re tartósan, mert holnap két embriót is visszakapok.
És most nem tudom mit tegyek, félek beszedni a napi 4 mg-ot is, mert aggódom az IR miatt.
Lehetséges, hogy a Medrol miatt ugrik meg a TSh-m is?
És a fő kérdésem: ennyi Medrol szedése befolyásolja-e az IR-t?
Hangsúlyozom, nem a lombikos orvosom szakértelmét kérdőjelezem meg, hanem azt, hogy esetleg az immunológus nincs tisztában az IR és a Medrol kölcsönhatásával. Én ha tehetném, egyáltalán nem szedném a szteroidot.
Elnézést a hosszú levél miatt, köszönöm türelmét és megtisztelő válaszát.

Tisztelt Kérdező!
Az utóbbi időben döbbenettel érzékelem, hogy az Ön problémája elképesztő méreteket öltött.
A terméketlenségnek sok oka lehet (ezekre korábbi írásaimban már kitértem ezen a honlapon.):
1. Az immunológiai kérdésekre koncentrált, ezért igyekszem válaszomban erre koncentrálni. Sok éve oktatom az immunológiai és endokrinológiai szakvizsgára készülő kollégákat, ezért mondhatom, hogy a probléma ott van, hogy az orvosok egyik része az immunológiához, a másik az endokrinológiához ért. Ezeken a továbbképzéseken 2 órában foglaltam össze 1 hónapja is a pszicho-neuro-endokrin-immunológiát, amely az Embert nem részeiben, hanem egységben, holisztikusan szemléli és gyógyítja. Az már csak a jó Isten rám mért „csapása”, hogy korábbi munkahelyemen önálló – országos referencia központkén szereplő - immunológiai- endokrinológiai- molekuláris genetikai laboratóriumot is szerveztem és vezettem, ezért az egyes laboratóriumi tesztek értékének tudatában kell lennem. Tovább lépve: hormonális rendszer immunológiájának kérdésén azt is tapasztalom, hogy a reproduktív szervek (petefészek, herék), a terhesség immunológiájáról keveset tudnak. Hozzá kell tennem, hogy a hüvely immunológiájáról egyre többet tudunk és ismerjük azokat a helyileg képződő antitesteket (fehérjéket), amelyek pl. a spermiumok ellen termelődnek. Az előző válaszaimban ismételtem kitértem rá és a kollegáknak is unos-untalan ismétlem :” nem egy szervnek van autoimmun betegsége, hanem az embernek”. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az egyik szerven autoimmun betegség lép fel pl. autoimmun pajzsmirigygyulladás, akkor nagy a valószínűsége, hogy vészes vérszegénységük is kialakul. Hozzá kell tenne, hogy nem a laboratórium teszteket kell gyógyítanunk, hanem a beteget, ezek a tesztek hasznosak és ezért is dolgoztam ki néhányat, ill. alkalmaztam, ezért hiszem és tudom és vallom ezt a nézetet. A fenti kérdéseket nemzetközi és hazai kongresszusokon n az elmúlt évben többször elmondtam és cikkekben megírta. Az eredményt illetően utalok az Ön tapasztalataira. A legújabb és a hazai irodalomban sem ismert adat az, hogy a pajzsmirigy gyulladása már még normális pajzsmirigy funkció mellett is terméketlenséges és vetélést válthat ki. A diagnózisban és a kezelésben erre kellene koncentrálni. A konkrét felvetését és kérdését nem kerülöm meg, jóllehet a hely kevés ezek megválaszolására. Ha inzulin rezisztencia van, akkor a Medol valóban nem javasolható, mert a rezisztenciát fokozhatja. A TSH érték nem egy állandó érték:ingadozik napszakonként, befolyásolják a gyógyszerek (pl. a Medrol is és az itt fel nem soroltak egész sora, a alkalmazott hormonális kezelések )pl. a HCG, esetleg az alkalmazotrt jódot tartalmazó készítmények stb. is. Tehát immunmoduláns kezelés indokolt. Hallom kérdését: melyik? Ez az adott állapottól, az immunológiai értékeitől is függ.
2. A terméketlenség másik fő okát az EDC („endocrine disruper chemicals) képezik, amelyekről az elmúlt évben a Magyar Endokrin Társaság Kongresszusán számolam be és erről rövid összefoglalót is adtam. Mik azok az EDC anyagok? Ezek a hormonháztartást megzavaró vegyületeket, amelyek károsítják a természetes hormonok termelését, kibocsátását, transzportját, kötödését, reakcióját, vagy kiürülését. Az EDC anyagok egyre nagyobb mennyiségét állítják elő és egyre számottevőbb mennyiségben kerülnek a természetbe, így az eddig elhanyagolhatónak számító szennyezések jelentőssé váltak. Ilyenek a lángfogó polibrómozott -bifeniléterek (PBDPE-k), biszfenol-A és benzinadalékok. Ezen vegyületek káros hatásai sokáig ismeretlenek maradtak, mivel meghatározásukhoz nem állott rendelkezésre megfelelően érzékeny analitikai eljárás. Az EDC-re jellemző a DDT története. Fél évszázad telt el azóta, hogy a DDT rendkívüli rovarölő (inszekticid) tulajdonságát felismerték és harminc éve, hogy katasztrofális környezeti hatásaira rádöbbenve használatát a fejlett országokban betiltották.
A legfontosabbak EDC anyagok a következők:
• Alkilfenolok és származékaik
• Ftalátok
• Biszfenol-A és hasonló fenolok
• PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport
• Égéstermékek (ezek nemcsak a gumiabroncsok, híradástechnikai termékek égetésekor szabadulnak fel, hanem nagyobb mennyiségben repülőterek környéki is kimutathatók
• Halogénezett többgyűrűs égetési melléktermékek (dioxinok)
• Rovarirtók (peszticidek)
• Gyógyszerek (pl. Cordarone, Amiodaron)
• Fémek és fémtartalmú vegyületek
• Természetes anyagok (fitoösztrogének)
• Ezek az anyagok nem kis részben felelősek hazánk népesedési helyzetéért. A kutatások azt bizonyították, hogy a DDE, a DDT főmellékterméke, a testben hatásos anti-androgén, ami azt jelzi, hogy gátolja a férfi hormon hatásait. E tulajdonsága miatt, legalábbis részben, okozója a férfiak között egyre gyakoribb meddőségnek és impotenciának. Jóllehet a fejlett országokban a DDT használatát már legalább húsz éve betiltották vagy korlátozták, azonban nagyon lassan bomlik le (felezési ideje a természetben mintegy száz év!), felhalmozódik és koncentrálódik a táplálékláncban, s káros hatásai vannak a vadon élő állatok szaporodására is. Ezzel magyarázható, hogy használatának betiltása ellenére a DDT még ma is kimutatható minden ember szervezetében, főleg a zsírsejtekben. Az ösztrogén-jellegű (női hormon) EDC-k hatására mellrák alakulhat ki, de az utóbbi években a hererákos esetek száma is erősen emelkedett. Más anyagokról, így a fogamzásgátló tablettákról is egészségkárosító hatást tételeztek fel. Ez nagy mennyiségben igaz is, azonban szerencsére csak kis mennyiségben kerülnek ki a természetbe, ezért jelentőségük még nem nagy (ivóvízben még nem sikerült kimutatni hitelt érdemlően jelenlétüket). A környezetre sokkal jelentősebb veszélyt jelentenek a mosószerek, lágyítók, ugyanis ezek több ezer tonnás mennyiségben szennyezik a természetet. Az EDC hatású mosó- és mosogatószereket gyakran mutatták ki ivóvízből is. Miután minden évben számos új vegyi anyag kerül forgalomba és a környezetbe az újabb és újabb mosószerekkel, kozmetikumokkal, műanyag adalékokkal, festékekkel (ezek cumisüvegekben, gyermekjátékokban is kimutathatók!), a jövőben a rendelkezésre álló vizsgálati módszerekkel azt is meg kellene rendszeresen határozni és ellenőrizni, hogy ezekből nem szabadul-e fel hormonhatású anyag. Az EDC anyagok egy külön csoportját alkotják a TDC („thyroid disrupter chemicals” azaz a pajzsmirigyet károsító anyagok).(www.endo-society.org/advocacy/poily/index.
Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
• Környezettudatos szemléletváltás és gyakorlat.
 A műanyag palackok helyett üvegedények használata! Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az egyébként kitűnő ásványvizek, tej és termékeik műanyag csomagolásban kerülnek a piacra és nehezen ellenőrizhető a kioldódó vegyszerek mennyisége. Kerülni a műanyagban tárolt ételeket, a teflon bevonatú edények használatát (4. ábra)
A mérgező anyagokat tartalmazó festékek, adalékok, rovarirtók kerülése! A friss zöldségekről, primőrökről azt gondoljuk, hogy minden esetben hasznosak. Ez csak alapos tisztítás, mosás után igaz!
A szemétégetés jelentős kockázat az egészségünkre.
• Az ellenőrző (monitoring) rendszer fejlesztése. A mérgező anyagok kimutatására sok módszer van. Az egyik legegyszerűbb bizonyos rákok vizsgálata. Ezek a kis élőlényeg a mérgező anyagok jelenlétében elpusztulnak (3. ábra)
• Több hazai élelmiszert kellene fogyasztani! Az itthoni monitoring rendszer jobb, mint a külföldi, másrészt a hazai élelmiszerek lényegesen kisebb mértékben szennyezettek.
• Támogatni kell a bioélelmiszerek előállítását. A tudatos vásárlási szokást kell erősíteni, ami azt is jelent, hogy nem azt kell megvenni, ami egyszerűen olcsó, hanem minőségileg jobb.
• A méregtelenítés különböző formáit széles körben elterjeszteni:
Szauna kezelés, wellness módszerek
Szabad gyökfogók alkalmazása (Szelén, E vitamin)
A testsúly fokozatos és nem gyors csökkentése. A zsírszövetben felraktározódott méreganyagok a gyors fogyás során gyorsan kerülnek a szervezetbe és ez rendkívül káros lehet.
Az ún. „savanyosodást” okozó ételek elhagyása
Olestra: szukróz poliészter előnyös lehet 16-20 g/nap 12-24 hónapon át
• Az endokrin, pajzsmirigy szűrővizsgálatokat ki kellene terjeszteni azokra, akik az átlagosnál nagyobb környezeti szennyezésnek vannak (ill. voltak) kitéve. Gondolni kellene a családtervezés (meddőség esetén) erre a lehetőségre is
Amennyiben módomban áll próbálok segíteni (06-30-631-9309)
Jó egészséget kívánok:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2011-07-14 07:54:44
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja