SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Maca

Tisztelt Professzor Úr, az Ön páciense vagyok, a nyári kontrollon
ajánlotta nekem a Maca készítményt, patikában sikerült vásárolnom Maca Vibe néven. Gyermekvállalás előtt mennyi idővel ajánlott abbahagyni a készítményt? A doktor úr mondta, menjek vissza ha sikerült a fogantatás. Szeretnénk kisbabát, jelenleg szedem a Maca készítményt, gond lehet ha a hetekben fogan meg esetleg a magzat?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó egészséget kívánok tisztelettel:
Tisztelt Kérdező!

Örömmel mondhatom, hogy a Macanak kedvezőtlen mellék hatása nincs a vár babavállalásra. A Maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energetizálókban, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes kiegészítője. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény, és összetett tápanyagtartalmának köszönhetően a szuperételek egyikének minősítették. A "superfood" ételek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Megtalálható bennük szinte az összes vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzimek, aminosavak stb.Tudományos kutatások szerint, a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, ún. fito-nutriensekben, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították.Gazdag forrása a kálciumnak, magnéziumnak, foszfornak, de található benne még vas, mangán, réz, cink, szelén, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin), béta-karotin, C- és D-vitamin. Várandósság előtt és alatt kifejezetten javasolt a kismamáknak!!!.
A szárított Maca körülbelül 60% szénhidrátot (keményítőt és cukrot), 9% rostot, és valamivel több mint 10% proteint tartalmaz. Magasabb a lipid (zsír) tartalma, mint más gyökeres növényeknek (2,2%), amelyben a linolsavak, pálmaolaj savak és az olajsavak az elsődleges zsírsavak.
Fő hatóanyagai azonban az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fitoszteroidok csoportjába tartoznak. Ezen kívül gazdag még olyan növényi szterolokban, mint a szitoszterol, a campeszterol, az ergoszterol, a brassicaszterol és az ergostadienol. Ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító és potencianövelő szerként használják.

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-09-17 17:52:01
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja