SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

kérdés

T. Professzor Úr!
két és fél hete kaptam a Pfizer oltást, a beadás után pár órával nehézlégzés, köhögés jelentkezett. Mivel hisztamin intoleranciám van, lehetséges ez a reakció? Sajnos azóta is romlott a légzésem. Ezek után kaphatom-e a másodikat, ami
úgy hallottam erősebb reakciót válthat ki? Köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel Valéria
Tisztelt Valéria!

Ebben at esetben kerülje a magas hisztamin tartalmú ételeket:
• baromfi, (főleg a csirke, pulyka)
• hal (minden nem friss hal),
• tojásfehérje,
• sajtok, főleg az érlelt, füstölt típusok
• élesztő, élesztővel készült ételek,
• füstölt, pácolt, érlelt, erjesztett élelmiszerek (szalámi, kolbász, felvágottak, savanyúságok, erjesztett alkohol, joghurt, kefir, stb.)
• minden kémiai tartósítószerrel kezelt élelmiszer, befőttek, konzervek,
• gyümölcsök / zöldségek: (főleg a gyorsan romló-erjedő) cseresznye, eper, málna, (érettebb) banán, áfonya és minden bogyós, sárgabarack, ribizli, szilva, /spenót, paradicsom, gombák,
• olajos magvak, (főleg az avasodásra hajlamos dió, kesudió)
• élelmiszer adalékok: tartarazin, mesterséges élelmiszer színezékek, minden tartósítószer (Nátrium-benzoat, benzoesav, szulfitok, szalicil, nitritek, BHA, BHT)
• fűszerek: chili, ánizs, szegfűszeg, szerecsendió, curry por, csípős paprika, fűszerkömény,
• egyéb: szója termékek (ezek gátolják az emésztést), minden fermentált termék, pl. fekete tea, kakaó, csokoládé; gyümölcstea, cola, erjesztett alkohol (sör, bor, pezsgő), ecet, ecettel készült termékek, pl. mustár, stb.

Éredemes volna a DAO enzim aktivitását megméretni.

Hisztamin érzékenység: 60-as DAO-érték felett – jó eséllyel – még képes a szervezet regenerálódni és egy kis odafigyeléssel mindent lehet enni. Ilyenkor a hisztamin szint csak lassan emelkedik, és ha nem éri el az egyéni tolerancia küszöböt, akkor teljesen tünetmentes is maradhat. Ez az enyhébb változat.
60 és 10 közötti értéknél a magas hisztamin-tartalmú ételek (lásd a fenti listát) gyorsan tudnak tüneteket okozni (de nem mindig) és ekkor már - valószínűleg - a vékonybél DAO termelő képessége már nem áll teljesen helyre. Ez a súlyosabb változat, ilyenkor a tünetek gyorsabban és erőteljesebben jelentkezhetnek.
A kifejezett hisztamin intolerancia esetén 10 alatti DAO-érték mutat a vérvizsgálat. Ekkor a vékonybél hisztamin-bontó képessége már véglegesen és nagymértékben károsodott (más helyen is lehet már gyulladás az emésztőrendszerben).
Ilyenkor már a legkisebb hisztamin-tartalmú ételre is nagyon gyorsan reagálhat a szervezet. Ez már kifejezetten allergia-szerű tüneteket tud produkálni, csakhogy nem egy bizonyos anyagra van reakció, mint allergia esetén, hanem több egymástól (látszólag) eltérő anyagra is reagál a szervezet. Ezt sokszor az orvosok (tévesen) „keresztallergia”-ként határozzák meg. Ebben az esetben már csak a szigorú diéta segít.
Az oltás előtt a DAO enzim bevitelét javaslom.
Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-05 18:21:58
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja