SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

inofolic mikor kell bevenni

Tisztelt Professzor Úr!
Kezelt betege vagyok. Sajnos csak szeptember végére van időpontom Önhöz.
Ma kiderült, hogy 5 hetes kismama vagyok!!!
Terhesvitamint szeretnék szedni, hogy minden rendben legyen a babucival is.
Nem találtam jód mentes terhesvitamint, amióta az Elevit összetételét megváltoztatták.
Mit tudna javasolni?
Egy Ferlidona nevű étrendkiegészítőre találtam, de nem merem elkezdeni a javaslata nélkül.
Addig marad az eddig szedet Supradin + folsav.
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
ZsKN
Tisztelt ZsKN!

Mindenek előtt gratulálok! Várjuk a kis jövevényt! Aggodalmát osztom, ezért részletesebben válaszol. A leírt probléma kétségtelenül igaz, de van megoldás!
Mindenek előtt arra kell figyelni, hogy az egyes vitaminkészítmények szervetlen jódot is tartalmazhatnak. A Supradyn egyes formái nem tartalmaznak szerencsére jódot. A Ferlidona azoban jódot tartalmaz!!!! Vigyázat!! Jó a folsav szedése. Miért?
Mi a folsav?
A folsav egy vízoldható, a B-vitaminok csoportjába tartozó vitamin. A folát hozzájárul a terhesség alatt az anyai szövet növekedéséhez, a normál aminosav-szintézishez és az immunrendszer megfelelő működéséhez és szerepet játszik a sejtosztódásban.
A folsav megtalálható a nagylevelű zöld zöldségekben, a májban, a tojásban, a húsokban és a tejben, míg a gyümölcsök keveset tartalmaznak belőle (kivéve a narancs). A főzés során a folát majdnem teljes mennyisége néhány perc alatt elbomlik.
Mio-Inizitol és folsav
A folsav jelentőségét már régen sikerült kimutatni, ezért a legtöbb „magzatvédő vitaminnak” a fő komponensét képezte. A mio-inozitol jelentőségére az utóbbi időben derült fény. A mio-inozitol a B vitamin családba tartozó vegyület, amelyik a természetben széles körben megtalálható: friss gyümölcsökben, magvakban. Kiderült korábban, hogy előnyös a cukorbetegség kezelésében, csökkenti az inzulin rezisztenciát és valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy az alkalmazása során javult a menstruációs ciklus, könnyebben következett be terhesség. Másrészt a szerves kötésben levő szelénnel együtt adva a pajzsmirigygyulladás is lényegesen csökkent.
Melyek fontosabb hatásai:
 Növeli a fertilizációs rátát, a termékenységet
 Csökkenti a tesztoszteron és az LH szinteket
 Megfelelő dózisban csökkenti az inzulin választ, az inzulin rezisztenciát
 Növeli a progeszteron szintet
 Javítja a petesejtek minőségét és az IVF sikerességét
Mi az Inozit?
Az inozit a természetben kilenc különböző izomer formában található meg; az élelmiszerekben és az állati szövetekben leggyakoribb, és fiziológiás szem¬pontból a legfontosabb a mio-inozit, amely az INOFOLIC tasakokban is használt forma.
Az inozitot a szervezet közvetlenül glükóz-6-foszfátból állítja elő; ezért gyakran a B-vitaminok csoportjába tartozó pszeudo-vitaminként állítják be; ez a B8-vitamin.
Az inozitban leggazdagabb források a gabonafélék, a keményhéjasok és a gyümölcsök, főleg a dinnye és a narancs. Emellett bőségesen előfordul a húsokban, különösen a májban, amely az endogén inozit előállítás fő szerve. Az étrenddel egy felnőtt naponta körülbelül egy gramm inozitot juttat a szervezetébe, különböző biokémiai formákban.
Az inozit alapvető szerepet játszik a sejtekben, mint másodlagos hírvivő, inozit-foszfát, vagy foszfatidil inozit, és foszfatidil inozit foszfát formában.
A sejtmembrán egy nátriumfüggő ko-transzport mechanizmus révén lehetővé teszi, hogy az inozit bejusson a sejt belsejébe.
INOFOLIC beszerezhető patikákban inozitot és folsavat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.
Mikor ajánlatos az INOFOLIC bevétele?
Az INOFOLIC TM inozitot és folsavat tartalmazó étrend-kiegészítő, amely jól alkalmazható ezen táplálék-összetevők megfelelő mennyiségben történő pótlására, ha az étrendben alacsony a szintjük, vagy abban az esetben, ha nagyobb mennyiségben van rájuk szükség.
Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően ugyanis a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését stimulálja osztódásra a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a jódozással (a só jódozásával és jód tabletta bevitelével minden megoldható lenne. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, de ugyanakkor más természetű (autoimmun eredetű) betegségeké viszont emelkedett. Fontos azt megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet. A túlzott jód bevitelében gyakran a gyógyszereknek (szívgyógyászatban használt Cordarone, ill. a túl sok kontrasztanyagok, esetleg a Betadin oldat, ill. a kúp is bűnös lehet).
Milyen étrendet javaslok?
A hormonális egyensúly felborulásának a diéta hibák is lehetnek okozói.
Melyek ezek?
• Alkohol: bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyította, hogy a napi öt pohár bor 3-6 hónapon át is ártalmas (közel felére csökkentette a termékenyülés valószínűségét). Ráadásul az alkohol a speriumok képződését és mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy az alkohol fogyasztása már a tervezett terhesség előtt 3-6 hónappal elhagyandó!
• Kávéfogyasztás: napi 1 kávénál több már jelentős mértékben csökkenti a spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre.
• Cola és más üdítők (energia italok szintén károsak)
• Dohányzás: egyértelműen káros. A cigaretta fogyasztással arányosan csökkent a megtermékenyülés valószínűsége.
Vitaminok, nyomelemek:
• Fólsav: egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt védi az örökletes anyagot, a DNS-t (véd a magzati fejlődési zavar , a spina bifidával szemben). Ezért már a terhesség előtt legalább 3 hónappal már célszerű szedni. A B6 vitamin a javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.
• Cink: mind a horonális, mind az immunológiai működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszóma károsodás és immunológiai zavarok léphetnek fel. Mindkét leendő szülőnek célszerű ezért az ételeket cink bevitelével kiegészíteni (utalok az alábbi táblázatra)
• Szelén: nyomelem, antioxidáns hatású és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhessség alatt a szelén szint általában alacsony és pótlása indokolt. Fontos, hogy a spermium számot és a spermiumok mozgását is javítja
• Eszenciális zsírsavak:főleg a spermiumok képződésére és minőségére kedvező hatásúak (emelik a prostaglandinok mennyiségét)
• E vitamin szintén fontos antioxidáns. Az IVF programban résztvevő férfiak megfelelő kezelésével a termékenysáégi ráta10%-al volt növelhető
• C Vitamin antioxidáns kapacitás révén fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől. A tanulmányok azt mutatták, hogy a clomifen-nel kezelt nőkben lényegesen jobb a peteérés.
• L-Arginin: esszenciális aminosav, amely általában a kiegyensúlyozott táplálékaban elegendő, néha szükséges a bevitel növelése. Fontos: akik hajlamosak a herpes fertőzésre (száj és genitális formákra egyaránt) ne vigyenek be ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat és növelik a betegség kiújulásának veszélyét!
• L-Kranitin szintém esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos, ez nem okoz herpes veszélyt!
• A Vitamin: bevitelének kérdése sok vitának volt a tárgya. Az A vitaminra szükség van, de kis mennyiségben a bevitele indokolt.
Bízom benne, hogy tanácsom még nem késő!!! A többit következő vizit alkalmával megbeszéljük.

Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2014-08-31 12:03:06
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja