SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

hisztamin intolerancia u/ml

Tisztelt Professzor Úr!

A segítségét szeretném kérni az alábbiakkal kapcsolatban. 28 éves nő vagyok, sportos testalkatú. Egészségesen táplálkozom már évek óta.
1 éve szenvedek különböző gyomor-bélrendszeri tünetektől (hasfájás, hasi görcsök, hányinger) gyakorlatilag az egész egy gyomorrontással kezdődött. Voltam belgyógyászaton, gasztroenterológián ahol kivizsgáltak (ultrahang, vérvétel, CRP, stb.) és minden eredményem tökéletes lett. Viszont a problémáim nem szűntek meg, minden orvos csak tüneti gyógyszereket írt fel, ami csak átmenetileg szüntette meg a problémáimat. Élet intolerancia vizsgálaton is voltam, ahol pozitív lett a tej (laktóz és kazein is), a tojás, a mandula és az élesztő. De ezek az ételek elhagyása után sem lettem jobban. 3 héttel ezelőtt elmentem egy vérvételre hisztamin intolerancia gyanújával, ahol a DAO enzim értékemet vizsgálták. Az eredmény 12,6 U/ml. Sokat utána olvastam és úgy gondolom, hogy a DAO enzim csökkent működése okozza a problémáimat. Azt olvastam, hogy a 20 U/ml alatti érték okozhat problémákat.
Viszont tanácstalan vagyok, hogy ez az érték visszaállhat-e a normál tartományba?
Vagy meddig szükséges a hisztamin diétát folytatnom?
Olvastam a Daosin nevű készítményről, hogyha szedném, akkor emelkedne a DAO szintem?
Válaszát és segítését előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt: az állapota a megfelelő diéta és az alábbiak figyelembe vételével rendeződhet!
Mi is a hisztamin intolerancia?
Hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Fontos, hogy általában nem örökletes betegség főleg a helytelen életmód, étkezési szokások, autoimmun betegségek, bélgyulladások, ill. a nyáron gyakoribb fertőzések következménye.
A betegség oka, hogy túl sok hisztamin jut be a szervezetünkbe (főleg élelmiszerekkel), ill. a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) csökkent szintje illetve alulműködése. A DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Értelemszerűen a klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik, A kórkép nagyon sokféle klinikai tünettel jelentkezik. Lehet, hogy csak egyetlen tünete van a betegségnek, de az is lehet, hogy több. A tünetek lehetnek elszórtan fellépők, sporadikusak, de előfordul az is, hogy rendszeresen jelentkeznek. A tünetek alapján a kórkép nem diagnosztizálható, az allergének keresése nem jár eredménnyel. A hisztamin intolerancia előfordulása Közép-Európában 1-3%, elsősorban a középkorú nőket érinti.
Melyek a hisztamin intolerancia tünetei?
Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
Szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás
Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
Hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
Fejfájás, migrén, szédülés
Hányinger, émelygés
Menstruációs zavarok
Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
Kimerültség, fáradtság, alvászavarok
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:
1. magas hisztamin tartalom miatt:
belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
savanyú káposzta
tartósított zöldségek
sör
ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
pezsgő
csokoládé, kakaó
paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
2. hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek
ananász
papaya
avokádó
dió
gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
jódtartalmú kontrasztanyagok, gyógyszerek (Betadin, Cordaron stb.)
Csökken pajzsmirigy működés esetén a hisztamint bontó enzim szinte is alacsonyabb lehet

Mit lehet tenni?
Mindenek előtt laboratóriumi módszerekkel ma már tudjuk bizonyítani a hisztamin intolerancia fennállását. Ezt követően a teendő nem az allergia elleni gyógyszerek szedése, hanem a magas hisztamin tartalmú ételek kerülés, ill, a hisztamin lebontását gától élelmiszerek, ill. gyógyszerek kerülése. Ez utóbbiak különösen fontosak, mert a pajzsmirigy- és mozgásszervi betegségekben szenvedők ilyenkor különösen veszélyeztettek lehetnek. Nyáron különösen fontos, hogy:
Friss vagy hűtőben egy napnál hosszabb ideig nem tárolt ételeket fogyasszuk.
Alkohol tartalmú italokat: a vörösbor és a sör kerüljük.
Erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható (pl. savanyú káposzta, pácolt és érlelt húsok…)
Jó egészséget kívánok:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2017-05-10 08:58:34
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja