SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

CT

Tisztelt Dr. Úr,
Autoimmun-tryeroditis kezelt, jelenleg a friss nyaki UH rendbe van, nyugalmi állapotban van.1,5 hónapja gyógyultam meg a covidból Nagyon enyhe lefolyású volt, a tüdőszűrön elküldtek mellkas CT-re. Ahogy olvastam a tájékoztatót jódos kontrasztanyagot adnak vénásan. Szigorúan tartom a jód és szója diétát, itt egy dózist kapok belőle. Mit javasol?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
Barbara
Tisztelt Barbara!

Amennyiben lehetséges,akkor a szervetlen jódot tartalmazó kontrsztanyagot kerülje el.
Miért?
A jódbevitel és a keringő pajzsmirigy antitestek jelenléte közötti összefüggés összetett kapcsolt van. A jódbevitelre szükség van, de a jőd kétélű fegyver is lehet, mert túlzott mennyiségben autoimmun folyamatot válthat ki. A keringő TPO-antitestek és a Tg-antitestek mind a stabilan magas jódfogyasztású, mind az enyhe és közepes jódhiányos (ID) populációkban gyakoriak . Például Kínában 3 évvel a sójodizálás 1996-os bevezetése után az autoimmun pajzsmirigygyulladás előfordulása 0,5% volt az enyhén hiányos jódbevitel területén, 1,7% a nem megfelelő jódbevitel területén, de 2,8% a túlzott jódbevitel területén . Dániában, korábban enyhe vagy közepesen súlyos ID régióban (a vizelet jódkoncentrációjának mediánja 61 µg / l), 5 évvel a só kötelező jóddúsítása után a jód állapota jelentősen javult (a vizelet jód mediánjának mediánja 101 µg / l), de a pajzsmirigy antitestek prevalenciája nőtt, azaz a 30 NE / ml> TPO-antitest 14-ről 24% -ra, a> 20 NE / ml-es Tg-antitest pedig 14-ről 20% -ra nőtt .
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-20 14:45:44
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja