SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

381TG-At: 440.40 eltérés és lelet, oltható vagyok?

Tisztelt Doktor Úr!

Vékony testalkatú 162 cm magas, most 48 kg, 49 éves női beteg vagyok. Tavaly nyáron kezdődtek a kivizsgálásaim állandósuló izületi fájdalmak miatt, melyet főleg mindkét térdemben érzek, de frontok idején más nagyizületekben is. Jelenleg éjszaka alig tudok aludni a térdfájdalom és a fájdalom okozta stressz miatt. Röntgen készült, csak enyhe degenerativ eltérést találtak a térdemben, a többi nagyizületben egyáltalán nem. Egyedül a gerincem alsó szakaszában mutatott a CT minimális izületi gyulladást. A vér, vizelet, szerológia leleteim szinte mind kifogástalanok CRP 2,2, reuma faktor is negatív. A húgysav 322 nmol/l még határértéken belül van. A THS értékem viszont egyik vizsgálat alkalmával felső határon volt, ezért részletesebb labor készült ebben az irányban. Időközben a reumatológusomat és az endokrinológus doktornőt is covid osztályra helyezték át dolgozni, hónapok óta nem tudnak fogadni. Jelenlegi státuszom: 1,5 éve klimax, szorongás-depresszió, étvágytalanság, kicsit magas pulzus 80-90/sec., gyakori fejfájás, a TSH értékem közben jó irányba változott, egyéb értékben vannak eltérések, amit csatolok a levelemhez.
Szeretném kérni Doktor Urat, hogy a csatolt endokrinológiai lelet alapján sziveskedjen véleményt mondani: Okozhatja-e az izületi fájdalmaimat és az alvászavart endokriológiai betegség, felmerülhet-e esetleg vmilyen autoimmun pajzsmirigy kórkép tekintve, hogy a kivizsgálásom során enyhe ANA 1:40 és x-anca pozitivitást is kimutattak? Mit javasol, mit tehetek jelenleg állapotom javitása érdekében? Pfizer oltást megkaphatom-e a csatolt lelet alapján? Leginkább most attól tartok, hogy még jobban felerősödnek az izületi fájdalmaim. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérező!


Sajnos a leírtakból diagnózis nem adható. Nagy valósznüséggel autoimmun folyamat álla panaszai hátterében, ezért ilyen irányú további vizsgálat indokolt. A kezelés immunmoduláns készítménnyel oldható meg.
A laikusoknak általában kissé homályos fogalmuk van róla. Tudják, hogy az immunrendszer valamiféle védelmet jelent számunkra, de hogy nem egyszerűen csak „jó” vagy „rossz”, az már nem egyértelmű. Az immunrendszer tulajdonképp az élő szervezetek védelmét jelenti. Általában az emberhez kötik, holott védekező rendszere nemcsak a magasabb rendű élőlényeknek van, hanem még a növényeknek is.
Leginkább akkor szerzünk tudomást a létezéséről, ha nem tölti be a feladatát. Az emberek hajlamosak meglepődni azon, hogy egy betegség kialakul, de hogy miért, azzal ritkán foglalkozunk. Pedig érdekes, hogy a védelemnek hányféle útja van, és hogy ez a mechanizmus hogyan alakul ki. A kórokozók elleni védelmünk két fő részből áll: természetes és szerzett immunitásból. Előbbit minden élőlény megszerzi az előző generációktól, ezek öröklött készségek. Európa lakosságának jelentős részét nem háborúk, hanem járványok irtották ki, és ez a XX. századra is érvényes. Ám ezek a járványok nem múltak el nyomtalanul: amikor az élőlények találkoznak egy kórokozóval, viszonylagos védettséget szereznek vele szemben, és a túlélők átadják az információkat utódaiknak. Ennek az alapvető fontosságát ismerte fel három tudós: Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann és Ralph M. Steinman, amiért 2011-ben Nobel-díjat kaptak. A másodlagos védelmet az előbbire épülő szerzett immunitás adja, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezet teljesen védett minden fajta kórokozóval szemben.
Pontosan hogyan működik ez a bizonyos szervezeten belüli harc?
Ha idegen betolakodó jelenik meg, a fehérjék elpusztítják, lebontják, tönkreteszik, és ezzel megvédik a szervezetet. Csakhogy ennek a védelemnek van egy hibája: nem specifikus az adott kórokozóra. Ha új vírussal találkozunk, hosszú a lappangási időszak, mert sokáig tart küzdelem, amíg elpusztítják az ellenséget. De ezek a sejtek szerencsére képesek együttműködni a specifikus immunrendszerrel: kiismerik a kórokozók tulajdonságait, és ha legközelebb megjelenik a kórokozó, antitest termelődik, és már nem telik el több hét a gyógyuláshoz: néhány nap alatt lezajlik, vagy ki sem alakul a betegség.
Mivel mindig új vírusok jelennek meg, ez egy vég nélküli folyamat?
Mit tehetünk azért, hogy ez a lehető legjobb szintű legyen?
Mindenki azt hiszi, hogy állandóan csúcsra lehet járatni az immunrendszert, holott ha meggondoljuk: még egy sportoló sem tud mindig csúcsközelben teljesíteni, az előbb-utóbb visszaütne. Ehelyett kell egy alapvédettség, aminek több feltétele is van: egészséges életszemlélet és életvitel, minőségi étkezés, mozgás és elegendő alvás. És persze különféle készítményekkel lehet stimulálni az immunrendszert például akkor, a tudjuk, hogy jön az influenzajárvány. Védelmező rendszerünknek amúgy is van egy szezonális ingadozása; a vitaminraktárak kimerülése mellett ez a másik ok, ami miatt ősszel vagy télen könnyebben betegszünk meg.
Egyébként az emberiség pontosan azt a betegséget kapta, amelyikre szüksége volt.Már nem értékeljük az egészséget, ezért kaptunk egy betegséget, hogy megértsük - az egészségünkkel foglalkoznunk kell!
Már nem értékeljük a természetet magunk körül, ezért kaptunk egy betegséget, melynek köszönhetően keveset tudunk a természetben tartózkodni.Már elfelejtettük, hogyan kell családként élnünk, ezért kaptunk egy betegséget, amely bezárt minket az otthonainkba, hogy megtanuljunk ismét családként élni.
Már nem tiszteljük az időseket, ezért kaptunk egy betegséget, amely emlékeztet az ő esendőségükre.Már nem értékeljük az egészségügyi dolgozókat, ezért kaptunk egy betegséget, amely emlékeztet minket a pótolhatatlanságukra.Már nem tiszteljük a tanárokat, ezért kaptunk egy betegséget, amely bezárta az iskoláinkat, melynek köszönhetően a szülők próbálják tanítani a gyermekeiket.
Azt gondoltuk, hogy minden megvehetünk, mindenhol ott lehetünk, azzal es akkor amikor csak akarunk, ezért kaptunk egy betegséget, amely megmutatja, mennyire nem természetes és magától értetődő is mindez.Szabadidőnket bevásárlóközpontokban töltöttük, ezért kaptunk egy betegséget, hogy megértsük, a boldogságot nem lehet megvenni.Nagyon sokat foglalkoztunk a külsőnkkel, hasonlítottuk magunkat másokhoz, ezért kaptunk egy betegséget, amely maszkkal takarja ez az arcunkat, hogy megértsük, a valódi szépség nem ott rejtőzik.Azt gondoltuk, a Föld urai vagyunk, ezért kaptunk egy betegséget, hogy ez az apró láthatatlan kórokozó megszelidítsen minket.Ez a betegség nagyon sok mindent elvesz tőlünk, ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy újból észrevegyük, hogy mi az igazán fontos az életben.Sajnos olyan betegséget kaptunk, amelyik pontosan ránk van szabva....

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


(Egyébként én is betegen dolgozom !)


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-21 16:55:21
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja