SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Nemesvári Edit


Nemesvári Edit
Testnevelő, gyógytestnevelő, úszóedző

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/383-78-86
Honlap: http://www.maganuszas.hu

Témakörök

összes téma      fogyás     sérvmûtét után     túlsúly  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Mozgásfejlesztés

Kedves Edit!
A fiam most 12 éves, 5.-ik osztályos. Születésekor oxigénhiányos volt, később sajnos az oviban nem vették észre hogy gond van nála, nekem tűnt fel. Elvittem helyben mozgásfejlesztő pedagógushoz aki azt mondta csoda, hogy megtanult kerékpározni. Kitartó kezeléssel sokat javult, de sajnos csak nem tökéletes a mozgáskoordinációja. Megtanult úszni, egy ideig nagyon élvezte, de rövid idő alatt meggyűlölt minden testmozgást. Sajnos sem az alsós sem a mostani testneveléstanára nem hat rá építőleg. Ebben az évben kétszer tört el a keze tesi órán, a tanár első alkalommal kinevette, a többiek előtt, mert sírva fakadt. Mindkét esetben altatásban kellett helyretenni a csontot!!! Második alkalommal annyira nem foglalkozott vele, hogy a tesi utáni 4. órán vette észre az osztályfőnök, hogy baj van. Plussz asztmás. A tanár meg addig futtatja amig hányni nem kezd. Csendes önbizalom hiányos gyerek. Kérdésem mit tegyek?Én szívem szerint felmentést kérnék tesi alól, csak tönkre teszi lelkileg, de a mozgás kell, viszont semmilyen edzésre nem megy mert már retteg, hogy kigúnyolják. Kérem adjon ötletet.
Kedves Anyuka!

Pedagógusként (és szülőként is) azt gondolom, hogy bármilyen is egy gyerek mozgáskoordinációja, mindig saját magához képest kell nézni a fejlődését, mozgását. Nagy hibát követett el a testnevelő tanár a leírt eset alapján. Én úgy vagyok vele, hogy mindegy mit csinál a gyermek, csak mozogjon, abban kell megerősíteni, amiben örömét leli. Rengeteg alternatíva áll rendelkezésünkre manapság. Leveléből nem derül ki, hogy hol élnek, de biztos vagyok benne, hogy bárhol meg lehet találni azt a mozgásformát, amit élvezettel űz a kis(nagy)fiú.
Én az Ön helyében nem elsősorban sportot választanék, hanem egy személyt, aki segíti a fiút a kamaszodás nehéz évein. A szülőkön és barátokon kívül meghatározó tud lenni egy lelkes edző bármilyen életszakaszban. Akár sportedző, vagy lehet bármi, csak sikerélménye legyen.
A testnevelés alóli felmentést abban az esetben javaslom, ha van helyette gyógytestnevelés foglalkozás (kell, hogy legyen). Ha abban a másik elfoglaltságban örömét leli és sikerélménye van, könnyen lehet, hogy önbizalommal teli szívesen részt vesz majd a testnevelés órákon, ahol ugyan nem a legügyesebb mozgású vagy leggyorsabb sprinter lesz, de talán átlátja a kosár/kézilabdázás védekezésének és támadásának rejtelmeit.
 

Nemesvári Edit
2012-07-09 21:29:05
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja