SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Témakörök

összes téma      alvászavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Szeparációs szorongás

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm mindegyik válaszát. A kérdéseire válaszolva. Vacsora változatos nem mindig ugyanaz, jó éjt tejpéet is próbáltam már az édes, de egy fél adagnál többet abból sem eszik. Úgy vettem észre inkább többször eszik kevesebbet. Mondjuk kétóránként. Vacsorára főzeléket szoktam még adni, próbálok minél tartalmasabban, sokszor azt fogadja el amit saját kézzel eszegethet meg, pl. az avokádót nagyon szereti és a paradicsomot.

Inni csak vizet kap, ezzel nem lehet gond.
Téglalakásban lakunk távfűtéssel, de inkább túl párás lehet a levegő mert sokszor vizesek az ablakok. Lefekvés előtt azonban mindig szellőztetek. Azt is észrevettem, hogy sokszor izzad a feje, az az oldal amin fekszik. De vékony takaróval alszik és 20 max 22 fokban. Az utóbbi időben éjjel magamhoz vettem, hogy tudjak egy kicsit aludni, ekkor vettem észre, hogy sokszor mikor felkel valamelyik fülét ütögeti, de erre azt mondta a védőnő, hogy a fogfájdalom kisugárzása.

A védőnőm azt tanácsolta hogy ne most próbáljam leszoktatni az éjjeli kelésekről, mert ahogy látja, most van a szeparációs szorongása csúcsán és csak az ellenkezőjét érném el vele, valamit szerinte addig tart a sok felkelés míg szopizik. Ezt tapasztalatból tudja, nagyon sok szoptatós babával van ilyen gond a körzetében.

A gyarapodását illetően minden rendben van az átlagnál magasabb a súlya viszont átlagos. A 9 hós felmérésen volt 75 centi és 8100 gramm. Nagyon vidám baba egész nap mosolyog. A napi rutint nem tudom vele rendesen kialakítani, mert attól függ mikor kel, 6kor vagy 7kor előtte evett-e és már tolódik a reggeli. Aztán válogat ami épp ízlik. A katonákból ledobálja ami nem tetszik neki és sokszor a paradicsomot eszi csak. Ekkor készítek neki bundáskenyeret (csak tojássárgájából) azt is szereti felcsipegetni. Reggelire újabban babamüzlit adok szilvapürével hogy segítsem a székelését. Leavolacot is kap. De nehezen megy ígyis.

Köszönöm nagyon minden segítségét.
Kedves Anyuka!

Köszönöm a beszámolóját.
Az étrendben erőszakoskodni nem szabad, de nagyon fárasztó lehet 2 óránként etetni. Nincs idő a megfelelő emésztésre, szinte mindig kap a gyomor ételt. Ebből következhet a szorulás. Ki kéne kicsit éheztetni, hogy ritkán, de nagyobb mennyiséget egyen. Nagyon terhes a szervezetnek ez az álladó emésztés.
Vacsorára mindenképen tartalmasat javaslok: főzelék hússal, utána szopi. Talán nem éhezik meg éjjel. Legalább 6 órát kéne pihentetni a gyomrot, az emésztőrendszert, a megfelelő kiürülést. Ezt kéretik szigorúan venni!

A csecsemők izzadékonyak fejükön, lábukon, tenyerük. 1 éves kora után ez rendeződik.

Nem értek egyet a kolléganőm szeperációs szorongás indokával. Majd az idő megmutatja, hogy a szoptatás abbahagyása után ki tudja-e tenni az ágyukból. Kamasz korára csak sikerül, de ne nekem legyen igazam. :-) 44 vagyok védőnő, sokat tapasztaltam :-)

Ha bármiben tudok segíteni írjon!
Várom a beszámolót hogyan alakulnak.

Üdvözlettel:


Makay Zsuzsa
2018-02-07 18:42:00
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja