SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Témakörök

összes téma      alvászavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Hozzátáplálás kérdések

Kedves Védőnő!

Szeretnék feltenni egy pár kérdést.

Hat hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, anyatejes babáról van szó, tejcsi még mindig van. Nem sietek a ht-val, nem célom a mielőbbi étkezés kiváltás. Szeretném ha a babám minél tovább szopizna. Amit kóstoltunk eddig: alma, őszibarack, krumpli, sárgarépa, sütőtök, meggy. Illetve kombinációk. Van úgy, hogy egy új íz először ízlik neki, de másnap már nem kéri, harmadik nap ímmel-ámmal megeszi. Van olyan is, ami ízlik, de semmiből nem eszik sokat, tehát egy adagra valót még soha nem evett meg. Súlya rendben van.

1. Csirkemellett mikortól lehet adni? Ht. megkezdése után mikor? Az én táblázatomban ht. megkezdése után két hónap van. Mennyiszer adjunk egy héten? Májat úgy tudom, hogy hetente egyszer szabad. Amikor először kóstolja őket, mekkora csirkemell kell, egy kockányi? Üveges ételekbe mindenféle különleges hús van. Azokat szabad adni? Pl. marha, lazac, vadnyúl stb. Ha igen mikortól?

2. Mi az a zöldség, gyümölcs, amivel jobb ha várunk? Az apró magvasokat tudom. Sárgabarackra is azt mondták, jobb megvárni az egy évet. Mi a helyzet pl. a körtével? Igaz az, hogy az ilyeneket üvegesben meg lehet hamarabb is próbálni, mert úgy nem bánt annyira?

3. Ha néha szeretnék neki adni gyümölcsleveket (üveges bébiitalt), akkor kell-e hígítani, ha igen milyen arányban? Pohárból kínáljam?

4. Rántást mikortól szabad a főzelékre tenni? Mekkora adagot? 1 tk liszt? Az olaj mennyi legyen?

5. Ha nem cél a minél hamarabbi étkezés kiváltás, mindig szopi után adjak mindent? A főzeléket is?

6. Gyümölcsöknek le kell-e szedni a héját? Én a meggynek leszedtem.

7. Mikor jelent problémát, ha mennyi napig nincs széklet? Ha nagyon erőlködik az baj?

8. Gyerekfogkefét mikortól kell használni? Láttam azokat a masszírozósokat, először azt kell?

9. Ha a háztartási kekszet nem akarja enni (glutén miatt adom, naponta fél keksz lereszelve) és főzeléket sem kap minden nap (liszt, mint glutén), akkor hogyan próbálkozzak a napi gluténnal? Buláta, kölesgolyó is jó erre?

10. Húslevesből mikor kaphat zöldséget, húst?

11. Milyen zöldfűszereket használhatok fűszerezésre?

Köszönettel.
Kedves Kérdező!

Nem baj, ha nem eszik meg egy egész adagot, de azért egy ekkora babának érdemes emelni. Mi sem szívesen eszünk 3 napig ugyanazt, ha lehetséges naponta újat adjon neki és akkor talán szívesebben elfogadja. A maradékot le lehet fagyasztani, ha nincs benne anyatej.

1. pipihusit 6 hónapos kortól szoktam ajánlani hetente 2x egy hüvelykujjnyit. Májat elég 2 hetente, nem valami egészséges, az a szerv a "méregtemető". Az üvegesekre rá van írva mikortól ajánlott, nagy mennyiségű hús nincs benne (én a sima, hús nélkülit javasolnám és Ön tegye bele a feltétet.)

2. Körte ősszel mehet. A sziva húsa is, a szőlő leve is. Most van őszi barack. Dinnyét nem ajánlom, a sárga barackot sem.

3. Az üveges gyümölcslé laktat, eltömít, folyadékként nem ajánlom, legfeljebb higítva, de akkor nem valami ízletes. Inkább frisset adjon. Ha van gyümölcscentri, akkor lehet barackot, répát, céklát készíteni.

4. Rántás 7 hótól. Mivel babaadagot nagyon nehéz elkészíteni, javaslom, hogy 2 evőkanál olajat, 2-3 evőkanál liszttel készítsen el, ebből 1 teáskanálnyi elég 80-100 gr pürébe, a többit tegye bele egy bébiételes üvegbe és a hütőbe és mindig csak annyit vegyen ki, amennyi szükséges. A rántás sokáig eláll.
Ha frisset szeretne, akkor 1 kiskanál olajba 1 kiskanál liszt.

5. mindig szopi előtt egye a főzeléket és a gyümölcsöt. Legyen cél a déli etetés kiesése, a magzati életből hozott "aranytartalék" 4 hónapos korra kiürül és hiánybetegségek jelentkezhetnek.

6. A meggyet le lehet botmixerezni, nem szoktam ilyen pepecs munkát kérni a szülőktől :-) A baracknak le kell húzni, a többinek is

7. 3 naponta normális, de ha nincs ki kell csalogatni kúppal vagy lázmérővel. A paradicsom leve nyersen vagy főzelékbe burgonyával kicsit hajthatja. A kamilla tea is jól ki gtud pucolni.

8. Ha már van legalább 4 foga. Nem fontos a fogkefe kb 8-10 hónapos korig. Egy tiszta pelenkával a lefekvés előtt kicsit meg lehet tisztítani.

9. Kölesgolyó túl nagy neki, bajt okozhat. Reszelt keksz a gyümölcsbe, észre sem veszi. Nem szoktam forszírozni a glutént.

10. 1 éves kora urán, mert hagyma, bors is van belefőzve.

11. 10 hótól petrezselyem, kapor.

Üdvözlettel:


Makay Zsuzsa
2016-07-13 20:17:00
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja