SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Témakörök

összes téma      alvászavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Hozzátáplálás, új íz bevezetése

Kedves Védőnő!

Érdekelne az Ön véleménye hozzátáplálással kapcsolatban, ugyanis minden oldalon mást írnak. Annyiféle ajánlás van, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik. Tudom, hogy nekem kell döntenem, de azért kíváncsi vagyok. Mást mond a védőnő, mást a gyerekorvos.
6 hónapos kezdtük a hozzátáplálást. Én nem szeretném siettetni a dolgot. Milyen időközönként kell bevezetni egy új ízt? Tényleg várni kell egy-egy új ízzel egy hetet?
Mindent külön kell bevezetni, vagy már adott ételhez kell keverni az új ízt? Vagy lehet így is úgy is?
Egyik helyen azt írják, hogy minden új ízt egyesével, másik helyen pedig, hogy már adott ételhez keverjük a következő új ízt, és ha keverve megy, akkor válasszuk szét.
Az adagokat hogyan kell emelni egy új íz bevezetésénél?

Köszönettel.
Kedves Kérdező!

Táplálás tanácsot nem szívesen adok a csecsemő ismerete nélkül. Ez egyéni. Mást tanácsolok egy szőke, kêkszemű vagy barna hajú, vagy lassabban fejlődő, vagy ...... Számtalan variáció létezik. És akkor még nem említettem a családi szokásokat. Ebben a témában az Önöket jól ismerő kolléganőm tud megfelelő tanácsot adni. Általánosságokat leírhatok, de ha valahol elakadnak, vagy a baba kevesebbet - többet enne egyszerre ...... Itt is számtalan variáció van.
Minden ételt érdemes délig elkezdeni, nehogy baj esetén éjszaka kelljen megoldást keresni!
A hozzátáplálás első lépcsője a gyümölcslé. Első nap 5 kiskanál lé, 2. nap 10, 3. nap 15-20. Aztán sok lé kicsi péppel. Minden nap emelni az adagot. Attól függően, hogy mennyi a súlya, hogy fogadja el ....... ÁLTALÁBAN 50-80 gr-nál többre nincs szüksége. Alma, barack, répa (de CSAK a leve). A sárga gyümölcsök kerülendők.
Nem kell mindig előlről kezdeni az új ízt. Ez vonatkozik a pürére is.

Pürék: alap a burgonya + répa v saláta v sóska v spenót stb Először 5-10 kiskanál főtt burgonya, másnap 20-30, 3. nap 50 gr,majd 4. naptól egyre több és jöhetnek az új ízek. Mindig frissen főzve, változatosan, mert ugye mi sem szeretjük napokig ugyanazt :-)
Elöszőr csak saját főzőlével(só legyen benne, mintha a családnak főzne), 3. naptól főzőlé és belefejt anyatej. Persze itt is növekszik a mennyiség.

Remélem érthető voltam. Nem kell minden ízt külön-külön bevezetni, hanem mindig emelni a mennyiséget. Jó lenne, ha 2 -3 hét alatt kiesne a déli szopás és este is - legalább fél adag püré enne.
Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel:




Makay Zsuzsa
2016-06-14 09:00:31
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja