SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Témakörök

összes téma      alvászavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Gyerkõcök

Tisztelt szakértő!

Két éves lányommal lennének gondjaim. Vagyis tüneményes kislány és magyon türelmes, jól viselkedik ám mindent csak akkor és úgy hajlandó csinálni ahogy ő akarja. Általában mimdent fél évvel a "társai" után csinál, nagyon tanulékony és szociális. A gondom az, hogy bizonyos dolgokban valahogy idővel gondok keletkeztek evés terén. Nem hajlandó megfogni a kezem csak lépcsőzéskor és ha tudja hogy bizonytalanul áll a lábán. Makacsul egyedül akar rájönni mindenre de például enni-inni nem hajlandó egyedül. Korábban nem volt ezzel gond és láttam hogy képes rá ám most csak odahozza az üvegét. Próbáltam hogy nem segítek neki, betettem az etetőszékébe de csak kiborította, pacsmagolt. Láttam kanalazva joghurtot enni most még sem eszik semmit maga.

Ha mégis, akkor mindent egybe akar betömni, nem harap belöle és fulsoklik. Ha kis falatokban rakom elé az ételt addig tömi míg látja és fuldoklik. Nem ismer mértéket. Ha rászólok zokogni kezd és a sikitozáshoz való levegővétellel az ételt is leszippantja. Meg se marad az etetőszékben csak lelöki az ételt és úgy eszik ha játék közben etetem vagy az ölemben fogom. Sokszor csak gyűjti a szájában az ételt rágás helyett és szabályosan félek már etetni. Tudom ennek sok része szoktatás kérdése de soha nem erre neveltük és míg enni tanult nem is volt gond. Még mindig kicsiknek való cumifejet használ nem engedte lecserélni. Pohárból elég ügyesen iszik már de csak segítséggel. Csőrös poharat, kulacsot, szívószálat nem is tudtam megtanítani neki.

Mit tehetnék az etetések normalizálása ésbaz önállósága érdekében? Ha ott hagyom hogy egyen csak a földre szór mindent vagy fest vele. Az együtt étkezés se segített. Köszönettel,
Brigitta
Kedves Brigitta!

A kicsik percenként változnak: amit ma megcsinálnak, azt holnap nem és fordítva. Tegnap evett önállóan, ma nem szeretne, játszik az étellel.
Ha nincs vészhelyzet, akkor hagyja önállóan menni, ha segítséget szeretne,  úgyis kéri. Utcán, boltban nem baj, ha hiszti az ára, de fogni kell. Nem érdekes, hogy mások mit mondanak, milyen tanácsokat adnak. Így fogja megtanulni, hol mi a szokás.  
Cumisüvegből könnyebb neki - az Ön ölében ülve - innia, mert kicsit hátradőntve kényelmesebb, míg az etetőszékben csak korlátozottan tud hátradólni.
Darabos étel evésekor mindig mellette kell lenni! Ha betömi a szájába az ételt, el kell venni tőle. Mindig 1 falat legyen, amit lenyel és jöhet a következő.
Etetés csak a székében! A jó szokások kialakításában ez szükséges, amint látom ez Önöknek is fontos.  Nem helyes játék közben, oda-oda szaladgálva, vagy sétálva etetni, csak az asztalnál, ahogy mi is tesszük. Legfeljebb  ölbe venni.
Az új cumit nagyon sokan nehezen szokják meg, el sem fogadják. Ebben nem tudok segíteni, sok dolgot kipróbáltam, a szülök is, de ha nem megy, nem megy....
Meg fogja tanulni a különböző ivási lehetőségeket. :-)

Egy 2 éves kisdednek darabosat lehet adni, el tudja rágni, de ha malackodik az étellel, akkor szigorúan el kell venni tőle. Meg akkor, ha betömi a szájába és fuldokol. Minden veszélyt nem kell előzni!Folyékony ételnél mindenképpen segítségre van szüksége, 2 kanalas módszer. itt is fontos, hogy az étel nem játék.. Villa még nem való neki, balesetveszélyes. Idővel mindent meg fog tanulni!! A legfontosabbnak a falánkságot tartom, de ez is megelőzhető. Jól csinálják!

Remélem tudtam segíteni!
Sok türelmet kívánok!
Üdvözlettel:

Makay Zsuzsa
2021-06-15 11:44:38
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja