SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Témakörök

összes téma      alvászavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Egy éves rosszul alvó kisfiú

Kedves Zsuzsa!

Én volnék az egy éves rosszul alvó kisfiú anyukája.
Ígértem, hogy jelentkezem.
Még csak az étkezési szokásokon sikerült finomítanom (nem etetem 2 óránként, inkább 3-4).
Valamint a szorulást talán sikerült megoldanom sok rostos étellel és minden nap kap szilva vagy barack pürét.
Igaz ígyis erőlködik, és valami miatt mindig sírdogál, vagy nyafog, pedig a széklet puha és minden nap van.
Lehet rossz emlékek, nem tudom..

Az éjszakában annyi változást értem el, hogy csak akkor veszem magamhoz, ha nagyon sűrűn kel, de ezt is általában hajnalban teszem. Nekem úgy tűnik, mindig mikor felkel, hogy tényleg baja van, nem "zsarnokoskodik" ezért még nem bírtam rávenni magamat a "leszoktatásra".

Viszont lehet a pár változtatás miatt, vagy az idegrendszeri érése miatt, nem tudom, de már van lassan minden éjjel 3 jó esetben 4 rosszabb esetben 2 óra megszakítás nélküli alvása. (eddig óránként kelt)
És amit még észrevettem, hogy az utóbbi pár hétben sokszor előfordult, hogy magát altatta vissza.
Cseppet felsírt, vagy átfordult és már aludt is.

Persze hajnalban még mindig óránként, rosszabb napokon fél óránként kel. De nekem már ez az egy-kétszeri 4-3-2 óra is sok könnyebbséget jelent.

Ami még eszembe jutott, hogy lehet most állna át két alvásról az egyre. Mert délelőtt 10 órakor szokott aludni, egy órát, majd délután 4 órakor is. De ez már akkor belelóg az estébe. Tegnap például 4 órától fél8ig aludt..
Lehet kimerült, mert már elkezdett futkározni is.
Utána fél10kor aludt el, tehát viszonylag hamar a felkeléshez képest.
Reggel 5kor már fent volt, de 7kor visszaaludt egy órát. Most fél1kor aludt el újra, így ma az estét időben tudom indítani. Lehet hogy ezzel a kisebb eltolódással sikerült átbillenni az egy alvás felé...

Gondoltam megosztom a tapasztalataimat, mert így interneten keresztül Öntől kaptam a legtöbb segítséget és odafigyelést.
Ön szerint a leírtak alapján lehetséges, hogy idővel "magától" lesznek egyre hosszabb alvások, vagy nem "úszom" meg a leszoktatást a felkelésről.

Köszönöm
Kedves Anyuka!

Köszönöm a beszámolót! :-) Látja, minden megoldódik vagy az idő oldja meg. Legyen türelemmel továbbra is és hamarosan csak úgy alakul minden, ahogy ideális mindenki számára.

A széklete olajjal is lehet segíteni, vagyis a főzelékhez egy teáskanál olajat adni. paradicsom ivólé is szokott segíteni, persze az otthon készült.

1 éves kor körül maguktól áttérnek a napi egyszeri alvásra, ami általában azt jelenti, hogy 9 felé kelnek, délben ebéd, alvás 3-ig. Ez az átlagos, egyedi eltérés mindig van. Az éjszakai ébredések is idővel ritkulni fognak.Már ez is fejlődés! Este adjon neki laktató, sűrű ételt, ne legyen éhes éjszaka.

Köszönöm a dicséretet! :-) Máskor is nagyon szívesen segítek, mert minden kornak meg van a maga problémája.
A végén még hiányozni fog Önnek az éjszakai és a hajnali "macera" :-)

Üdvözlettel:


Makay Zsuzsa
2018-03-18 13:51:39
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja