SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Kulcsár-Domján Rita - szabadságon


Kulcsár-Domján Rita - szabadságon
Konduktor-tanító, pedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/628-60-02
E-mail: konduktivrehabilitacio@gmail.com

A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Kúszás páros kézzel

Kedves Rita!

Kisfiam tavaly májusban született. Hasról hátra már pár hetesen fordult, hátról hasra pedig három és fél hónaposan. Még nem volt négy hónapos, amikor kúszni kezdett először körbe-körbe, mint az óramutató, majd pedig hátrafelé. Öt és fél hónapos kora óta már gyorsan és sokat kúszik mindenfelé a lakásban, ahol majdnem mindenhol parketta van. Ekkor kezdte a mászáshoz szükséges tartásba emelgetni magát, ezt a tartást az idő előre haladtával egyre tovább tartotta ki. Hét hónaposan négykézlábra állt, és a fenekét a magasba tolta, és kezdett el mászni, de ezt csak nagyon ritkán teszi, ha olyan felületre (pl.: szőnyeg) ér, ami kevésbé optimális a kúszáshoz. Nem sokkal később sikerült neki állásba felhúznia a magát, azóta bútorok mellett oldalazva jár.
Most jutott tudomásomra, hogy gyanújel, ha a kúszás nem váltott kézzel-lábbal történik, és sajnos esetében ez így van, páros kézzel húzza magát előre. Kell-e ezzel foglalkozni? Ha igen, mi a teendőnk?

Segítségét előre is köszönöm.
Kedves Kérdező!
Az ellentétes kar-láb mozgás igen, nagyon fontos. Az optimális, ha már a kúszásnál mindez megvalósul. Ez az alapja a későbbi mászásnak, majd a járásnak. S megannyi fontos idegkapcsolatnak.
A láb oldalra felhúzása és az ellentétes kar együttes mozgása lenne a nagykönyv szerinti.
Ha a karok a fő probléma, a következő feladatokat érdemes gyakorolni akár minden nap (többször is).
Háton páros karemelés fej fölé (fül mellé nyújtott könyökökkel), majd vissza test mellé le 10x.
Háton fekvésben ugyanez a mozdulat csak váltott karemeléssel. 10x
Háton karkörzések kifele, majd befele 10x (Átlépve a középvonalon).
Háton dobolás dobozon, dobon váltott kézzel (anya/apa tartja a dobot, mozgatja különböző irányba, gyermek követi szemmel, és megüti először egyik, majd másik kézzel) 10x.
Hason fekvésben alkartámasszal döntögetés jobbra, balra 10x
Hason fekvésben karok előre nyújtva, váltott karemelés 10x
Hason fekvés előre nyújtott karok. Labda az egyik kéz alatt, labda görgetéssel karhajlítás egészen mellkas alá, majd vissza, másik kézzel ugyanez 10x.

Ha lassítható a mozgása, hason fekvésben egyik lábat oldalra felhajlítjuk, s a másik kar mozgását hónaljnál motiváljuk, így halad a kívánt játékhoz, könyvhöz, személyhez.

Ha nincs változás, s ez a mászás minőségén is meglátszik, érdemes felkeresni egy szakembert. Ha a mászással az ellentétes kar-láb mozgás megvalósul, s esze ágában sincs a kúszást gyakorolni, visszatérhetnek rá akkor, mikor a fő célja már nem a gyors helyváltoztatás lesz. (szék, pad alatt kúszás, játékosan, kígyó játék...stb.)


Kulcsár-Domján Rita - szabadságon
2017-02-21 15:03:26
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja