SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Kéri-Kovács Zsuzsanna


Kéri-Kovács Zsuzsanna
Gyermekpszichológus

Elérhetőségeim:

Telefon: 06-30/357-0307
E-mail: gyermekpsziche@gmail.com
Honlap: http://www.gyermekpsziche.hu

Magánrendelő: 1126 Budapest Beck Ö. Fülöp utca 4.

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Túlságosan mozgékony kislány

Kedves Zsuzsanna!

A 4 éves kislányom miatt írok Önnek. Nagyon kis okos, mosolygós, vidám kislány, aki iszonyúan impulzív és mozgékony is.
Csak néha úgy érezzük, hogy kicsit túlságosan is mozgékony, mert folyton izeg-mozog, sajnos még a mai napig legtöbbször ha eszünk, engedünk neki mesét nézni telefonról, csakhogy legalább addig is üljön (mondjuk ezt azért is engedjük, mert kicsi korától rossz evő is)
De emellett hebrencske is szokott lenni, bár alaptermészete hogy folyton bohóckodik. Aztán rengeteget beszél, néha tényleg egész nap szó szerint be nem áll a szája. Nagyon közvetlen és mindenkihez beszél, mindenkit megszólít, ami persze jó is egyrészről, de néha kicsit kellemetlen és úgy érzem ennyi idősen meg kéne értenie, hogy ezt pld. nem illik.
Többször felmerült bennünk hogy esetleg hiperaktív, de az óvónői szerint sem az, illetve amiket én laikusként olvastam, azok is ellentmondanak ennek, pld. nagyon választékosan beszél és korán kezdte, nem téveszti az oldalakat, nagyon ügyes a játszótereken, sportokban, labdajátékokban, ügyesen biciklizik, nem fél a labilitástól - ki nem lehet csalni a trambulinból, stb. Illetve ha kipihent és olyan passzban van, nagyon ügyesen és szívesen kirakózik, már ki tud rakni egyedül 100 db-os képet is, és olyankor ott ül addig amíg ki nem rakja. Csak ilyen tevékenységből elég neki kb 1 egy napra :)
Elnézést ha hosszan írtam le, csak egy kis képet szerettem volna róla lefesteni. Tudom hogy a hiperaktivitás eldöntése korai még és ráadásul hosszabb vizsgálat eredménye, csak arra gondoltunk, hogy esetleg valamilyen fejlesztéssel lehetne-e őt vajon picit összeszedettebbé ill. a szó jó értelmében véve "lenyugtatni".
Létezik esetleg olyan fejlesztő torna vagy mozgásforma ami tudna erre hatni?
Mert úgy érzem hogy neki is rossz néha hogy ennyire pörög folyton, pld a délutáni alvás nagyon hiányzik neki, de szinte soha nem megy már. Úgy látom, hogy nem tud ellazulni. Viszont kora délutánra meg már olyan fáradt, hogy estig borzasztó nyűgös és hisztis, én meg hiába tudom hogy mi miatt ilyen, próbálok türelmes lenni, de sajnos akkor is csak belefutunk jó néhány vitába és ez már nagyon rossz és kifárasztott mindannyiunkat.

A tanácsát előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel,
Viola
Kedves Viola,

jól látja, hiperaktivitásról döntést hozni mindenképpen hosszabb vizsgálat után lehet és kicsi ő még ehhez. Az azonban mindenképp igaz, hogy ebben az esetben a tünetek több területen (így pl. otthon és óvodában/iskolában is) jelentős gondot szoktak okozni.
Ahhoz, hogy világossá váljon, a kislány viselkedése a temperamentumából adódik vagy például külső környezetre adott reakció, érdemes lenne őt látni személyesen és fejlődéstörténetéről többet tudni. Ha továbbra is foglalkoztatják ezek a kérdések, konzultációs lehetőséget javaslok!


Kéri-Kovács Zsuzsanna
2019-01-11 22:11:09
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja