SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Molnár Anita


Molnár Anita
Adótréner, családi adótanácsadó

Magánszemélyek, családok adóügyeire specializáltam magam. Lakáskiadás, szállásadás, családi kedvezmény, adóbevallás készítés miatt fordulnak leggyakrabban hozzám az ügyfeleim.

Elérhetőségeim:
E-mail: iroda@tudatosadozo.hu
Honlap: http://tudatosadozo.hu/
Blog: http://tudatosadozo.hu/blog/

Ezt is érdemes megnézned:
1. Lakáskiadás tréning: http://tudatosadozo.hu/hosszutavu-lakaskiadas-adozasa-trening

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Családi adókedvezmény

Kedves Anita!
2021. májusában külön váltam gyermekem édesanyjától, megszüntettük az élettársi közösséget.
2021. októberében ő beadott egy keresetet a gyermektartás díj emelésére , amiben sikeresen megegyeztünk júniusban a bíróságon. Ezután elhangzott a bírónő részéről, hogy a végzés jogerőre emelkedése után jogosult leszek a családi adókedvezmény igénylésére (mivel hivatalos nyoma van annak, hogy gyermektartást fizetek) illetve a gyermekem után járó plusz szabadságra is jogosulttá válok.
Jelenlegi kedvesem szerint csak akkor vehetem ezeket igénybe ha a gyermekemet felváltva neveljük a családi pótlék 50-50 százalékban megoszlik kettőnk között és a gyermek egy háztartásban él velem. Jelenleg a kislányom az édesanyjával él, anyuka nem kapott kizárólagos felügyeleti jogot. Az édesanyának évek óta nincs hivatalosan bejelentett munkaviszonya, igénybe venni csak én tudom a munkabérem után ezt a kedvezményt.
A kérdés, hogy valóban nem vagyok ezekre jogosult?
Köszönöm kedves segítségét!
Kedves Zoli!
A kedvesének van igaza.
A családi kedvezmény és a családi pótlék teljesen független a gyerektartás fizetésétől. Azt kell nézni, hogy hol él a gyerek életvitelszerűen, kinek a háztartásában.
A fogalmakat gyakran összekeverik, nézzük csak meg, hogy mi micsoda. Nem jogi fordulatokkal, hanem érthetően.
- kizárólagos felügyelet: amikor a másik szülő kizárásra kerül a gyermek gondozásából, kapcsolattartás sincs vagy csak erősen korlátozottan (harmadik személy jelenlétében találkozhat a gyermekkel), pl: a külön élő szülő pszichésen nem alkalmas arra, hogy egy gyerekért feleljen. Ebben az esetben kizárólag a gyermeket nevelő szülő jogosult a támogatásokra.
- közös felügyelet: ez a leggyakoribb eset, jellemzően az anyával él a gyerek, az apukával pedig minden második hétvégét tölti. Mivel a gyerek az anya háztartásában él, így a családi pótlékra, adókedvezményre is csak ő jogosult. Nem számít, hogy az apa a tartásdíjat megfizeti-e vagy sem.
- felváltva gondozás: apa és anya háztartásában ugyanannyi időt tölt a gyerek ÉS hivatalosan dokumentálva is van. Ekkor a családi pótlék, a családi kedvezmény is 50-50% arányban illeti meg a szülőket.
Közös felügyelet mellett, ha a gyereket nevelő fél (itt konkrétan az anyuka) nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, akkor az adókedvezményt nem tudja igénybe venni. Azt önnek nem adhatja át.

Molnár Anita
2022-12-12 13:47:27
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja