SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Héjja Edit


Héjja Edit
Gyógypedagógus

A nevelés titkaira és érdekes beszélgetésre vágyó szülőket a mama klubjaimban, az ügyesedni vágyó gyerekeket pedig képesség-fejlesztő csoportjaimba várom.

Elérhetőségeim:
E-mail: ehejja@freemail.hu
Honlap: http://www.szuperszulo.hu/
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

összes téma      agresszió     alvási probléma     alvászavar     anya gyerek kapcsolati zavar     asperger szindróma     asperger szindroma     autizmus     barátság     beszédfejlõdés     beszédfejlõdés 1 éves kor alatt     beszokás az óvodába     dackorszak     éjszakai felébredés     elvált szülõk     epilepszia     érzelmi nevelés     étkezési probléma     fegyelmezés     fejlõdési zavar     figyelemzavar     gerincferdülés     grafomotoros probléma     gyermekagresszivitás     gyermekbarátság     gyermekfejlõdés     gyermekkori szorongás     hisztizés     integráció     iskolaérettség     iskolai magatartásproblémák     kamaszkor     kapcsolati zavar     kétnyelvûség     koordinációs probléma     körömrágás     megkésett beszédfejlõdés     mozgásfejlesztés     önállóság     önállóság-szabályok     óvodába járás     raccsolás     sajátos nevelési igény     szakértõi vélemény     székrekedés     szenzomotoros integrációs terápia     szobatisztaság     szociális képességek fejlõdése     szókincs     szorongás     tanulási zavar     testvér születés     többnyelvûség     trauma feldolgozása     ujjszopás     válás     vegyes óvodai csoport     viselkedés zavar     viselkedési probléma     viselkedészavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

túlérzékeny gyerek, válás elfogadtatása

Kedves Szakértő!

Kisfiam 3.5 éves, kétnyelvű, nagyon okos, alapjába véve talán egy kicsit érzékenyebb típus mint az átlag, de néha olyan szituációkat amik nem vészesek is nagyon szenzitíven reagál le.Pl. most volt évzáró az oviban.Az első 10 perc remekül ment, mindent szavalt, énekelt, angolul, magyarul.Aztán jött egy játék, amihez meg kellett fogni a szomszéd kislány kezét, de a kislány nem akarta, és a kisfiam 3-szori próbálkozás után, olyan keservesen elkezdett sírni, hogy az egész műsort végig sírta, és vígaszatlhatatlan volt.Aztán a keserű könnyek átmentek egy kis dühbe, amikor is elkezdett dobálózni mérgében.A lényeg hogy a műsor így borzasztó volt, pedig a 2 héttel előtte megtartott anyáknapján fantaszikusan szerepelt.Lehet, hogy olyan maximalista mint én?És mivel így nem tudta eljátszani a játékot a visszautasítás miatt, ennyire elkeseredett? A dologhoz hozzá tartozik, hogy sajnos épp most válunk a férjemmel.A válás elég lassan megy, ki kellett költöznünk a házunkból a kisfiammal el a Nagyszülőkhöz( aminek megjegyzem a kisfiam nagyon örült, mert amíg építkeztünk, 0-2 éves koráig is ott laktunk, és nagyon szereti azt a helyet). Az Apukájával minden 2. hétvégét plussz heti egy délutánt tölt általában. De nagyon hullámzóan reagál ha ott hagyom a férjemnél.Hol örül, de pl az elmúlt 2 hétben nem akart ott maradni és sírt hogy haza akar jönni velem. A férjem persze ki van akadva, és nem érti.
Én igazából abban szeretnék tanácsot kérni, hogy hogy könnyíthetném meg a kisfiamnak a válás miatt kialakult új szituációt és új élethelyzetet?
Nagyon sokat beszélgetek vele egyébként.
lletve hogy amikor túlreagál valamit vagy dühöng, akkor abban a pillanatban hogy segíthetek neki?

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel

Kedves Édesanya!
Ne aggódjon, kisfia teljesen normálisan működik. Az ovis évzáróval kapcsolatban: A teljesítmény nyomás a legtöbb gyereknek. Ő akkor teljesíteni akart. Ha egy kis zűr közbejön, nem tudja, mit is kell csinálni, hiszen még nincs kialakult problémamegoldó-stratégiája. Ezt kell neki most, a következő években megtanulni. Ha bármilyen ilyen problémás eset történik, üljön le vele és adjon neki tippeket, mit is lehet ilyenkor tenni. Figyeljen arra, hogy ne legyen kioktató. Fontos, hogy a gyerek megértse, hogy attól még nem dől össze a világ, ha valami nem sikerül tökéletesen. Ha többször is megbeszélik, mit lehet ilyen-olyan nehéz helyzetekben tenni, lassan ő egyedül is elkezdi megoldani saját élete problémáit. Ezzel eléri, hogy önbizalommal teli gyerek lesz. Hiszen nem tud mindig mindent tökéletesen végrehajtani.
A válásról mindenképpen mondja el, hogy a férje és ön között a szerelem elmúlt, ezért költöznek szét. Ezt egy virágos hasonlattal tudja megértetni gyermekével. Hogy volt Önnek és férjének egy közös virága, de ezt nem gondozták, nem öntözték, ezért elhervadt, ezért most már nem köti Önöket össze. De ettől még apa nagyon szereti a gyereket, és meg kell értetni a gyerekkel, hogy nem ő a válás okozója. (ez az egocentrikus gondolkodás miatt szokott kialakulni. Minden gyerek azt gondolja, hogy a körülötte lévő dolgok, történések, kapcsolatban állnak vele, ő az okozójuk). Túl sok beszélgetés nem kell, még ekkora gyereknek nincs akkora értelmi bázisa, és élettapasztalata, hogy megértese, inkább engedje, hogy érzelmeit kifejezze. (a negatív érzelmeket is, tehát lehet, hogy önt, vagy az apját fogja hibáztatni. Ekkor elég visszatükrözni az érzéseit. Erről a témáról, kérem olvassa el cikkemet a weboldalamon
www.szuperszulo.hu
Így növeld gyermeked érzelmi IQ-ját címmel.
Üdv



Héjja Edit
2011-06-30 10:28:11
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja