SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Frank Orsolya


Frank Orsolya
Pszichológus, családi kommunikációs szakértő

Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu

Témakörök

összes téma      9 éves     akit aa megcsalás szele megcsapott     alkoholfüggés     anyós     autizmus     birtokló szülõk     büntetés     családi kapcsolatok     családi kommunikáció     családi rendszerek     csecsemõ     dackorszak     daganatos beteg     döntés     döntések     életvezetés     fejlõdés     felelõsségvállalás     felnõtt gyerek     férfi-nõ kommunikáció     gyerekek     gyereknevelés     gyereknyelv     gyerekvállalás     gyermekek félelmei     gyermeki fejlõdés     gyermeknevelés     halál     halálfélelem     hasfájás     házasságcsapda     iskola     iskolakezdés     kamaszkor     kapcsolati gyász     kétéves gyerekek     komfortszoptatás; digitális gyermekvédelem; altatás; testmozgás     kommunikáció     konfliktuskezelés     kötõdés     krízis     megváltozott családi helyzet     mentális egészség     mozaikcsaládok     nagyszülõhöz fûzõdõ viszony     nõi szerep     önismeret     önkielégítés     önsorsrontás     ovis gyerek     ovis kor     ovisok     ovisok gondjai     óvoda     óvodás korú gyerekek     óvodaválasztás     párkapcsolat     patchwork - családok     patchwork családok     pszichiáter     pszichológushoz fordulni     pszichoterápia     ragaszkodás     serdülés     serdülõ     serdülõk     serdülõkor     sorskönyv     stabilitás     személyiségfejlõdés     szeparációs szorongás     szerelem     szexuális fejlõdés     szexualitás     szobatisztaság     szófogadás     teljesítmény-szorongás     terápia     testvér fogadása     testvérféltékenység     titok vagy nem titok a családban     totyogó; alvás; szülõ érzései     válás  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Nevelõapa beilleszkedése

Kedves Frank Orsolya!

A kezdetektol egyedul nevelem a 10 eves fiamat, akivel nagyon szoros es kiegyensulyozott a kapcsolatunk. Jokat tudunk beszelgetni es nagyon szeretjuk egymast. Voltak kapcsolataim az elmult evekben, de egyiknel sem merult fel hazassag vagy egyutteles, nekem eleg volt a sajat csaladunk. Tavaly ev vegen viszont talalkoztam egy csodalatos ferfival, aki pontosan az a tars, akire mindig vagytam. Kiegeszitjuk es szeretjuk egymast es egyutt szeretnenk leelni az eletunket. O ket kisgyereket nevel egyedul. A fiam viszont - aki egyebkent nagyon jol kijon vele es a gyerekeivel is - fuj, morog es harcol az ellen, hogy barki belepjen az eletunkbe. Amit persze ertek es megertek es akar meg orulhetnek is neki, hiszen ez azt jelenti, hogy a fiam egyetlen szulovel is boldognak erzi magat es a csaladjat. Viszont aggaszt is a dolog, hiszen a parommal egyre jobban szeretnenk szorosabbra fuzni az eletunket, letrehozni a mi kozos csaladunkat, de a fiam elleneben ezt semmikeppen nem szeretnem. Sokat beszelgetunk a fiammal errol, de nem akarom tulbeszelni sem a dolgot, hogy tulsagosan raporogjunk erre a temara es csinaljunk egy konfliktusgocot ott, ahol talan termeszetesen, magatol is megoldodna az ugy. Tanacstalan vagyok. Hogyan fogja ezt feldolgozni? Hogy segitsek neki? Hogy segitsek magunknak? Elore is koszonom.
Kedves Levélíró!

Jaj, de nehéz tanácsot adni annak, aki mindent jól csinál. Pontosan átérzem a dilemmáját, mindkét szempont hitelt érdemlő. A kettő összeegyeztetésére érdekes módon a napokban olvastam egy szép, irodalmi példát. Lugosi Viktória Ajvé c. regényében egy nevelőapa gyönyörű példáját mutatja annak, hogyan lehet egy családba mindenki érzékenységét tekintetbe véve, az érdekelteknek megfelelő tempóban fokozatosan beilleszkedni. A látogatásai észrevétlenül, spontán nyúlnak hosszabbra, lépésről lépésre integrálódik a család életébe. Végül a gyermek kérdezi meg édesanyja társát: - Miért nem alszol itt? Minek mész mindig haza? Talán ha a regény első felét elolvassák (a második fele túlságosan szomorú, főként az említett szereplő szempontjából), ki tudják dolgozni a saját megoldásukat anélkül, hogy az itt adott példát akarná pontosan másolni. De érzeteket, attitűdöket érdemes és lehet tanulni.
Sok szerencsét!


Frank Orsolya
2011-07-28 19:45:25
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja