SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Frank Orsolya


Frank Orsolya
Pszichológus, családi kommunikációs szakértő

Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu

Témakörök

összes téma      9 éves     akit aa megcsalás szele megcsapott     alkoholfüggés     anyós     autizmus     birtokló szülõk     büntetés     családi kapcsolatok     családi kommunikáció     családi rendszerek     csecsemõ     dackorszak     daganatos beteg     döntés     döntések     életvezetés     fejlõdés     felelõsségvállalás     felnõtt gyerek     férfi-nõ kommunikáció     gyerekek     gyereknevelés     gyereknyelv     gyerekvállalás     gyermekek félelmei     gyermeki fejlõdés     gyermeknevelés     halál     halálfélelem     hasfájás     házasságcsapda     iskola     iskolakezdés     kamaszkor     kapcsolati gyász     kétéves gyerekek     komfortszoptatás; digitális gyermekvédelem; altatás; testmozgás     kommunikáció     konfliktuskezelés     kötõdés     krízis     megváltozott családi helyzet     mentális egészség     mozaikcsaládok     nagyszülõhöz fûzõdõ viszony     nõi szerep     önismeret     önkielégítés     önsorsrontás     ovis gyerek     ovis kor     ovisok     ovisok gondjai     óvoda     óvodás korú gyerekek     óvodaválasztás     párkapcsolat     patchwork - családok     patchwork családok     pszichiáter     pszichológushoz fordulni     pszichoterápia     ragaszkodás     serdülés     serdülõ     serdülõk     serdülõkor     sorskönyv     stabilitás     személyiségfejlõdés     szeparációs szorongás     szerelem     szexuális fejlõdés     szexualitás     szobatisztaság     szófogadás     teljesítmény-szorongás     terápia     testvér fogadása     testvérféltékenység     titok vagy nem titok a családban     totyogó; alvás; szülõ érzései     válás  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Mostohagyerek nem akar testvért

Köszönöm szépen válaszát! :)
A mostohalányom étkezési zavarairól írtam önnek. Azóta még valami történt, terhes lettem. Még nem tudja, de nem fog neki örülni. Már volt régen erről szó, csak viccelődtünk vele egyértelműen nem akarja. A fogyókúrázást azóta sem hagyta,abba, sőt..egyre komolyabban veszi a dolgokat,egyre jobban belemerül. Sajnos, nem fogad el tőlem semmit, amikor felvetettem neki azt hogy orvoshoz kéne mennie kisebb fajta idegrohamot kapott. Igen, nehéz megoldanunk hogy figyeljek rá, kb 150 km. távolságról valóban, nem könnyű. Ha elmondom hogy gyermeket várok az apjától félek, hogy teljesen elveszítem a bizalmát,és egyre mélyebbre süllyed. De előbb-utóbb úgyis ki fog derülni. Annyira sok mindenen ment már keresztül, amin azt hiszem még most sem sikerült túltennie magát. Most nem a szülei válásáról beszélek, 2 évig zaklatta a volt tanára, párszor fogdosta is, és egyszer megütötte, ezen még mist sincs túl, de nem akar beszélni róla. Mit tegyek? Hazudjak? Meddig halogassam még a dolgokat?
Kedves Asszonyom!
Meglehetősen aggasztó, amit ír, és ez a fiatal lány valóban nagy bajban van. Jól sejti, hogy a váláson túl a szexuális zaklatás is igen komoly törést hozhat ilyen korú lánynál és nem jó, ha egyedül és minden valós eszköz nélkül küzd a feszültségeivel, fájdalmaival.
A kérdéseire válaszolva: nem, ne hazudjon, hisz teljesen értelmetlen, egy baba előbb-utóbb kiderül. De talán jobb lenne, ha a terhesség tényét az édesapja mondaná el a gyereknek, hiszen az ő viszonyuk vérségi, bejáratottabb, magától értetődőbb.
Nagyon fontos lenne, hogy a leány mihamarabb szakemberhez kerüljön - érdemes lenne átgondolni, ki az, akire hallgat, kit szeret (rokon, tanár, nevelő, családi ismerős, saját barátnője, orvos, bárki!), és ezt a valakit megkérni, beszélgessen vele a helyzetről, a problémákról és próbálja eljuttatni pszichológushoz.
Az Önök viszonyán belül az Ön lehetőségei korlátozottak, hiszen a pozíciója (mostohaanya) eleve megnehezíti a dolgot. A lehetőségeken belül viszont a teljes nyitottságot, a meghallgatást, végtelen türelmet és elfogadást javasolom. Azt hiszem, ebben a helyzetben jót tenne, ha Ön konzultálna személyesen pszichológussal, hogyan tudja legjobban kezelni ezeket a bonyolult viszonyokat.
Sok sikert kívánok, szívből!

Frank Orsolya
2011-05-06 21:37:53
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja