SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A koronavírus-fertőzés kockázatai várandósság idején - avagy milyen hatással lehet a COVID-19 a terhesség lefolyására?

Családinet [cikkei] - 2021-05-04
A járvány okozta fokozott helyzet aggódó kismamák és orvosaik millióit foglalkoztatja szerte a világon. Nap mint nap jelennek meg újabb kutatások és tanulmányok, amelyek a fertőzés terhességre gyakorolt kockázataival, valamint a védekezésül szolgáló oltások hatásaival foglalkoznak, azonban sajnos még mindig rendkívül kevés megbízható tudás áll rendelkezésünkre a témában. Ezeket a jelenleg ismert legfontosabb információkat, kockázatokat és tudnivalókat gyűjtöttük össze a kismamák számára Dr. Tidrenczel Zsolttal, a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával.
A koronavírus-fertőzés kockázatai várandósság idején - avagy milyen hatással lehet a COVID-19 a terhesség lefolyására?

A járvány, illetve a várandósság összefüggéseit számos tanulmány és kutatás vizsgálja, amelyek eredményei hosszú távon még alátámasztásra várnak, jelenlegi tudásunk szerint azonban kijelenthető, hogy a kismamák ugyanakkora eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, mint a többi ember. Nagyjából kétharmaduk tünet nélkül esik át a betegségen, és akiknek vannak tünetei, azok is általában enyhe, megfázásos panaszokról számolnak be. Mindezek mellett azonban, néha előfordulnak súlyosabb esetek is, amikor a megfertőződött várandós nőknél nagyobb eséllyel alakul ki súlyos megbetegedés, mint a nem várandósoknál, különösen a harmadik trimeszterben.1

„A kismamák nagy része alapvetően fiatal egészséges nő, aki ugyanúgy reagál a vírusra, mint a 20-30-as, korai 40-es éveikben lévő emberek többsége. Náluk is el lehet mondani, hogy a fertőzés döntő része tünetmentes vagy minimális tüneteket okozó felsőlégúti fertőzés, amely esetleg néhány napos lázzal jár. Ugyanakkor a kóros terhességi állapotok aránya egyértelműen emelkedik a fertőzés miatt, és gyakrabban tapasztalunk például a vírus által kiváltott terhességi magas vérnyomást vagy ún. toxémiát (praeeclampsia), melyek veszélyt jelenthetnek az anya és a magzat számára is” – erősítette meg Dr. Tidrenczel Zsolt.


Milyen kockázatokkal járhat a megbetegedés?

A terhesség korai szakaszában bármilyen fertőzés, illetve lázas állapot veszélyes lehet, amely szélsőséges esetben akár vetéléshez is vezethet - ez önmagában nem koronavírus függő. Mindezek mellett azonban elmondható, hogy a koronavírus az anyai állapoton keresztül határozottan megnöveli az első trimeszteri vetélések kockázatát.

Ma már tényként kezelik a fertőzött kismamák esetében bekövetkezett magas koraszülések arányát is.

„A legújabb kutatások arra utalnak, hogy a koronavírus-fertőzés egyértelműen megnöveli a koraszülés kockázatát. A jelenség oka döntően a kismama vírusfertőzés miatt kialakult súlyos állapota, tüdőgyulladás, légzészavar, keringési problémák, melyek akár az életét is közvetlenül veszélyeztethetik. Másrészt, az anya rossz állapotán keresztül a méhlepény funkciója úgy romolhat, hogy a magzat is veszélybe kerül. A koraszülések döntő része, több mint 90%-a így nem spontán beindult koraszülés2, hiszen az anya súlyos állapota vagy a magzati veszélyhelyzet miatt az orvos kénytelen idő előtti császármetszést végrehajtani, ami az édesanya jobb túlélési esélyét biztosítja. A magzat szempontjából a koraszülés okozhat problémákat, melyek különösen a korai terhességi kor (30. hét előtt) vagy a kis születési súly esetén jelentkeznek.”

Továbbá fontos kiemelni, hogy jelenlegi tudásunk alapján semmi nem utal arra, hogy a koronavírus magzatkárosító hatással bírna: „A vírus elsődlegesen anyai komplikációkat okoz és ezen keresztül jelent veszélyt a terhesség sorsát illetően. Magzati fejlődési rendellenességek nagyobb arányáról semmilyen adat nem szól jelenleg” – hangsúlyozta a szakorvos.


Kik vannak nagyobb veszélynek kitéve?

Várandósság idején a kismamák immunológiai működése megváltozik, ami eleve növelheti az esetleges szövődmények kialakulásának esélyét. Azonban az alapbetegségek, illetve az olyan, részben a terhesség által kialakított betegségek, mint például a toxémia, a cukorbetegség, vagy a magasvérnyomás – amelyek normál terhesség során is plusz kockázatot jelentenek –, fertőzés esetén még nagyobb veszélyt hordoznak. Az anyai életkor, illetve a túlsúly szintén kockázati faktorok lehetnek.3

Emellett számolni kell a terhességet kísérő mechanikai tényezőkkel is: a kismama rekeszizma a kisbaba és a terhes méh miatt felnyomódik, így kisebb a tüdőkapacitása, továbbá a várandós anyuka szíve eleve terheltebb a magzat miatt. Ebből a szempontból valóban nagyobb kockázatot hordoz egy terhesség a nem terhes állapothoz képest.


Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

A megelőzés kapcsán ugyanazok az elvek irányadók a várandósok, mint mindenki más számára: odafigyelés, maszkviselés, kézmosás, higiénia, távolságtartás, oltás, szükség esetén karantén.
„Amennyire megoldható, ne találkozzunk másokkal és próbáljuk meg elkerülni a fizikai kontaktust, főleg a 28. hét után, amikor fokozott a koraszülés kockázata4. Nyilvánvalóan megnehezíti a helyzetet, ha van már gyermek a családban, főleg ha egyikük óvodába, a másik pedig iskolába jár.”

 

Mi a teendő fertőzés esetén?

Amennyiben a kismama koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalja magán mindenképpen menjen el Covid tesztre, és bizonyosodjon meg róla, hogy valóban vírus fertőzött-e. Fertőzöttség fennállása esetén ugyanolyan tüneti kezelés szükséges, mint mindenki más esetében: lázcsillapítás, bő folyadék fogyasztás, amennyiben szükséges antibiotikum – ezt általában már a súlyosabb helyzetben adnak. Ha az édesanya állapota romlik, akkor szakorvosi vizsgálat, kórházi felvétel és megfigyelés javasolt. Szintén ez javasolt, ha a romló anyai állapot mellett a magzat érintettségére utaló tünetek jelentkeznek, például jelentősen lecsökken a magzatmozgás.

„Nagyon masszívan kell lázat csillapítani, ugyanúgy, mint a nem terhesek esetében. Ez azért kiemelten fontos, mert a napokig fennálló láz veszélyes lehet a magzatra, éppen ezért minden lázzal járó fertőzés után – így a COVID esetében is - ultrahang követés javasolt, hogy meggyőződjenek arról, hogy a baba rendben van” – hívta fel a figyelmet a szakember.


Mit kell tudni az oltásról?

A kismamák oltása a 12. hét után lehetséges, egyelőre Pfizer és Moderna vakcinákkal, melyekből két oltás szükséges a megfelelő védettség kialakulásához. Jelenleg az első oltás adható be a terhesség első trimesztere után, a második pedig a szülést követően.

„Magát a fertőzést értelemszerűen a várandósok esetében sem védi ki a vakcina. Az oltást követően ők is ugyanúgy reagálnak majd, mint mindenki más: fájdalmat tapasztalnak a végtagjaikban, esetleg lesz egy kis lázuk, de a komoly szövődmények - amik akár koraszülést eredményező sürgős császármetszéshez vezethetnek – jó eséllyel elkerülhetők. Az oltás épp ezeket hivatott kivédeni, hiszen jelen tudásunk szerint az oltás előnyei feltételezhetően meghaladják a potenciális mellékhatások hátrányait” – összegezte végezetül.

1 https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/
2 https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2021-02-19-coronavirus-covid-19-infection-in-pregnancy-v13.pdf
3 https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2021-02-19-coronavirus-covid-19-infection-in-pregnancy-v13.pdf
4 https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja