SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kórházválasztás

Kókai Kata [cikkei] - 2005-09-15
Gondos előkészület, számtalan tanfolyam és kérdés előzi meg az új jövevény megérkezését. A legfontosabb kérdés azonban, hogy melyik intézmény nyújtja a számunkra legmegfelelőbb ellátást.
Kórházválasztás

Már a terhesség első pillanataiban számtalan kérdés forog a szülők fejében. Ezek száma később, az új élethelyzetekben csak növekszik. A kismama és az édesapa is gondosabban ügyelnek környezetükre, s arra, mit hogyan tesznek, így vigyázva a legújabb családtagra. Legtöbb esetben már az első három hónapban sor kerül az orvosválasztásra. A legtöbb kismama lakhelyéhez közel eső intézmény orvosát választja, vagy ismerősei tanácsát követve hozza meg döntését.

Mivel a szülésig még hosszú hónapok vannak hátra, s a kezdő kismamák számára még minden vizsgálat újdonságnak számít, elsődleges cél az orvos, esetleg a szülésznő kiválasztása. Ezzel azonban együtt jár az intézmény is, ahol a kiválasztott segítő dolgozik. Nem egyszer csak utólag derül ki, hogy az ismerősök tanácsára hallgató szülők jól választottak-e. Sokat számít a kórházzal kapcsolatban szerzett tapasztalat. Ma nem csupán hazánkban, de az egész világon sehol nem találhatunk olyan intézményt, melyről minden kismamának egyformának jó lenne a véleménye. Ez természetes, hiszen az igények egyénenként változnak, s a nem megfelelő kórházválasztás elégedetlenséghez vezet.

Azon szerencsések, akik előre megtervezik a gyermekvállalás időpontját, rengeteg idővel rendelkeznek, így feltérképezhetik a számukra a legközelebbi intézmények által nyújtott lehetőségeket, megismerkedhetnek az orvosokkal. A váratlanul érkező babák szülei sem keseredhetnek el, ma már az Internet, és a számtalan fórum segítségével könnyen tapasztalatot cserélhetnek más kismamákkal.

Orvosválasztás előtt érdemes néhány szempontot figyelembe venni:

1. Rendelkezik-e a kismama olyan betegséggel, mely a szülés során speciális beavatkozást tesz szükségessé?
Ma már számtalan módját ismerjük a szülésnek. Emellett az EDA, mint legkorszerűbb fájdalomcsillapítási módszer is szerepet játszik. Nem egyszer (pl. cukorbetegség, szemproblémák esetén) szívesen alkalmazzák, hogy az édesanya szervezetét ne terheljék meg. Egyes meglévő betegségek esetén császármetszés is szükséges lehet. Ez esetben érdemes olyan orvost választani, aki nagy jártassággal rendelkezik az adott területen.

2. Milyen módon szeretné világra hozni gyermekét (természetes szülés, alternatív szülés, stb.)?


A választás előtt fontos eldönteni, hogy a kismama milyen módon szeretné világra hozni gyermekét. Egyes kórházakban csupán a hagyományos, háton fekve történő szülés lehetséges, más intézményekben azonban bordásfal, s egyéb vajúdáskönnyítő eszközök is rendelkezésre állnak. Néhány intézményben külön, otthonosan berendezett szobában hozhatja világra gyermekét a kismama, így az otthonszüléshez hasonló élménye mellett biztonságban is tudhatja magát és gyermekét.

3. Szeretné-e a szülést követő napokat egyedül, vagy párjával kettesben tölteni?
Ma már lehetőség nyílik arra, hogy a lehetőségekhez, és a létszámhoz mérten alapítványi szobában tölthesse a kismama kórházi napjait. Ez a lehetőség nem ingyenes, azonban a kismama szinte bármikor fogadhat látogatót, gyermekével egész napját együtt töltheti. Az alapítványi szobák bérlésével egyben a kórházat is támogatják.

4. Mik a kórház alapelvei?
Az intézmények között nem egyszer óriási különbség mutatkozik. Néhány helyen kifejezetten magas a császármetszések aránya, míg máshol elenyésző. A hasonló statisztikák mutatják az intézmény általános hozzáállását. Azt is figyelembe kell venni, hogy komplikáció esetén az orvos felettese hozza meg a döntést.

5. Mi várható szülés után?
Fontos kérdés, hogy a kórház rendelkezik-e Bababarát címmel, vannak-e rooming-in szobák. Bár az utolsó hónapokban a kismamát leginkább a szülés foglalkoztatja, a baba megérkezését követően is segítségre szorulhat. Fontos, hogy az intézmény megfelelő segítséget nyújtson a szoptatás, a gyermekgondozás megtanulásában.

Mielőtt megválaszolnánk az előző kérdéseket, érdemes bővebben is tájékozódni a szülés folyamatáról, a lehetőségekről. Ehhez az Internet, a kismamák számára íródott könyvek és magazinok is segítséget nyújtanak.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja