SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A vetélések és a koraszülések egy része elkerülhető, ha véralvadási probléma okozza

Családinet [cikkei] - 2017-01-16
A teherbe esések egy része sajnos vetéléssel ér véget, mely leggyakrabban az első trimeszterben fordul elő. Ennek oka sok minden lehet, ám előfordulhat, amikor felderítetlen véralvadási probléma áll a hátterében. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont váralvadási specialistája szerint azonban mind a vetélés, mind a koraszülés elkerülhető lenne, ha az illető megfelelő véralvadásgátló terápiában részesülne.
A vetélések és a koraszülések egy része elkerülhető, ha véralvadási probléma okozza

Vérrögök okozta vetélés és koraszülés

Várandósság során a kismama szervezete igen komoly fizikai és hormonális változásokon megy keresztül. Ilyen például az, hogy megnő az alvadási faktorok aktivitása, hogy elkerülhető legyen a szülés alatt a nagyobb vérvesztés. A legkorábban elöregedő, majd elpusztuló szervünk a méhlepény. Ha a terhesség alatti öregedése (ez számos okból bekövetkezhet) felgyorsul, akkor a magzat lepényi erei betrombotizálódnak és a magzat nem kap elég vért és alultáplált lesz, vagy el is halhat Ez, vetéléshez és koraszüléshez is vezethet. A kockázatot tovább fokozza, hogy a méh és a növekvő magzat túl nagy nyomást gyakorolhat a medence vénáira.

Természetesen nem minden várandós anyukánál lép fel a probléma, azonban lényegesen megnöveli a rizikót, ha az illetőnél egyéb trombózis-provokáló tényezők is fennállnak. Fokozott a veszélyt jelent pl. a diabetes, a magasvérnyomás, a pitvarfibrilláció és bizonyos genetikai defektusok (pl. Leiden/MTHFR mutáció, megnövekedett homocisztein érték, ProteinS/C magas szintje).

A vetélések hátterében gyakran figyelhető olyan genetikai mutáció, amely fokozza a vérrögök kialakulásának kockázatát, ugyanis a keletkező thrombus elzárhatja a véráramlás útját a magzathoz, így az nem jut elegendő oxigénhez, tápanyaghoz. Egyszerre több ilyen zavar is előfordulhat, ekkor a rizikó még nagyobb- magyarázza Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont váralvadási specialistája, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.


Teherbe esés előtt érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni

A fokozott trombózis rizikó gyakran már a teherbe esés előtt megmutatkozik (pl. mélyvénás trombózisként), ám az is lehet, hogy a várandósság alatt szembesül az illető az állapottal. A professzor ezért azt tanácsolja, még a teherbe esés előtt – de egy esetleges vetélés után mindenképp- végeztessen az illető genetikai vizsgálatot! Amennyiben fennáll ilyen probléma, úgy szakorvosi javallatra véralvadásgátló terápia szükséges (LMWH injekció formájában), mivel ekkor az a feladatunk, hogy minél tovább nyitva tartsuk a lepényi ereket, melynek segítségével csökkenthető a vetélés, és a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye. Így ugyanolyan „megszületési esélyt adunk ezeknek a babáknak, mint a többinek"- mondja prof. Blaskó György.

Forrás: Trombózisközpont
Fotó: Jomphong/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja