SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jóga a babának és a mamának is segít

Családinet [cikkei] - 2012-09-26
A jóga a relaxációs technikák és légzőgyakorlatok révén teremti meg azt a testi-lelki harmóniát, amelyre egy kismamának mindenkinél nagyobb szüksége van.
A jóga a babának és a mamának is segít

Várhidi Bea a naphegyi Oxygen Wellness kismama jóga oktatója szerint a foglalkozások nem csupán a test izmainak átmozgatásában, valamint a várandóság miatti változások elfogadásában segíti a leendő anyukákat, hanem speciális gyakorlatai révén a szülésre is felkészít.

Testi-lelki felkészülés


A foglalkozásokon, kismamák számára adaptált klasszikus jógapózokat végzünk, a légzés ritmusával összhangban, befelé irányítjuk a figyelmünket, összehangolódunk önmagunkkal és a babával. A kismama jóga éppúgy, mint klasszikus társa, a szellem lecsendesítésével majd az aktuális trimeszter mozgásigényéhez és lehetőségeihez igazodva a test teljes átmozgatásával kezdődik. A speciális légzőgyakorlatok olyan elemeket tartalmaznak, amelyek a vajúdás és a szülés folyamán is alkalmazhatóak. A foglalkozás során nagy gondot fordítunk a gátizom megerősítésére és rugalmasságának fokozására, így nem csupán a szülés közben keletkező hüvelysérülések előzhetőek meg, de a regenerálódás is könnyebbé válik. A levezető relaxáció segíti a pihenést és a babával való szorosabb kapcsolat kialakítását – ismerteti az óra menetét Várhidi Bea, a naphegyi Oxygen Wellness kismama jóga oktatója.

Segítség a bajban is

Kismamajóga mindvégig végezhető a várandósság alatt, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 14 hetet. A nyugodt légkör, a harmonikus mozgás ás az ösztönösen választott testhelyzetek is pozitív, megnyugtató hatással vannak a várandós nőkre, de a testi hatások is lényegesek. A gyakorolt ászanák (testhelyzetek) serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és házizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat és komolyan hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez. Különösen hasznos, hogy a kismamák tudatosan koncentrálnak ezekre az izmokra, érzékelik és megtanulják befolyásolni a testük működését.

Ugyanakkor a kismamajóga gyakorlatai számos olyan kellemetlenségre is gyógyírt nyújthatnak, mint a székrekedés, vizesedés, gyomorégés, szeméremcsonti fájdalom, vagy az aranyeres problémák. Bár e gyakran jelentkező tünetekről nem szívesen beszélnek a kismamák, mégis fontos, hogy megnyíljanak és merjenek beszélni róla, hiszen közösen könnyebben találhatunk megoldást ezek leküzdésére.

A baba is élvezi

A kismamajógában fontos a jóga nidra, ami egy mély relaxációs állapot, teljesen ellazult testtel, kisimult elmével. Ebben az állapotban lehet „programozni” azokat a pozitív célokat, amelyeket szeretnénk elérni a várandósággal, a szüléssel, a babával való kommunikációval kapcsolatban.

A jógázó mamák még a születendő gyermek intelligenciájára is hathatnak, ugyanis a magzat idegrendszere sokkal jobban fejlődik akkor, ha a mama kellemes ingereknek teszi ki. Ilyen a ringató, kényelmes mozgás, amely a pocakban lévő babának is kellemes. Ilyen a gondos légzéstechnika, amit a baba is tapasztal. Ugyanígy hathatnak a mama által kiadott hangok is, mint például a brahmari légzés, ami egy befogott füllel zümmögött „mmm”-hang. Mivel ez a hang relaxáló hatással van a kismamára, következményképp a magzat is megnyugszik. Tehát a baba tulajdonképpen az anyukával együtt részesül a jóga pozitív hatásaiból.

www.oxygenwellness.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja